24-часов маратон по планинско колоездене 2022 – фоторепортаж

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Да ви разказвам надълго и нашироко за 24-часовия маратон едва ли има смисъл. Фактът, че през 2022 г. това уникално като формат състезание за пореден път увеличи броя на участниците си, е достатъчно показателен за това, че емоциите и предизвикателствата в него си струват. С това обаче става и все по-трудно човек да проследи всички драми и сюжети в надпреварата, особено ако е решил да бичи айляк в палатковия лагер. Пък и организаторите непрекъснато модернизират събитието – всеки вече може да гледа класирането в реално време в интернет и не остава кой знае какво да се преразказва в тази насока.

Освен това 24-часовият маратон винаги е бил събитие, което всеки участник и всеки зрител преживява по свой начин. „Моят начин“ в последните години определено не е много активен, но този път поне си бях взел байка и го играх „каращ фотограф“. От това ефективността ми по-скоро спадна (от гл.т. на заснети участници), но пък кефът от направените две обиколки по трасето определено бе голям. Във всеки случай не мога да ви предложа кой знае какво като репортаж, освен тази подборка от снимки и уловени на тях моменти, които показват една малка част от шарения живот по трасето и около него.

Код „цветно“ е задължителен в 24-часовия маратон.

Някои се настаняват, други приготвят скарите. А някой кара колело, па макар и детско.

Борис Първанов, един от най-важните документалисти на българските ХС състезания, е готов да завърти едни… 20 обиколки като за второ място в категория соло мъже 40+.

Интересни са и хранителните добавки на масата пред него…

За участие се регистрираха и големи с малки колела, и малки с големи колела. Важното е байковете да са в изправност и да имат изискуемия брой светлини. 😉

Последни проверки преди старта!

За състезателите не знам, но кибиците са готови за 24-часовите изпитания.

И състезателите май са готови…

Старт! Не че има реално значение кой ще се изстреля пръв по трасето, но за снимката е важно. 😉

А пък това е началото на най-бавната обиколка в историята на състезанието…

Love is all around! Точно тези стършели са заети, но други техни „роднини“ не пропуснаха да накажат някои от присъстващите и каращите за смущаването на спокойния им живот.

И тези са жълто-оранжеви, ама са от добрите! Бат Савко и тази година бе впрегнат като придружител на цели двама участници в категорията соло под 18 години. И не бе единственият!

Реклама

В началото ми беше трудно да се ориентирам кой от бързите кара соло и кой в някаква щафета, защото, особено при двойните щафети, често смяната на състезателите се случваше през няколко обиколки. На снимката е Цветан Иванов – заедно с Димитър Михайлов те направиха най-много обиколки в състезанието, цели 34, повече и от четворните щафети, които са с 32. Тяхна е и най-бързата обиколка по трасето.

Мария Баева се очерта като фаворит в дамската категория още преди настъпването на нощта. Освен победата, тя гонеше и лично постижение, но на сутринта равносметката показа, че нито някоя от съперничките ѝ ще успее да я настигне, нито пък тя ще успее да подобри досегашния си върхов резултат, така че ѝ остана разумното решение да се отдаде на заслужена почивка.

Няма как да пропусна и Станислав Грабчев (горе) и Атанас Попов (долу), които заеха първите места в мъжките соло категории – до 39 години и 40+. И двамата постигнаха безапелационни победи, като Станислав завърши с преднина от цели шест обиколки, а Наско с три.

Много участници бяха принудени да карат големи части от изкачването с една ръка, а с другата да гонят рояците малки мухи (в Странджа ги наричат „очки“), които тази година бяха същинска напаст по трасето.

Макар че не бе много горещо, някои го обърнаха на плаж. Участничките в дамската щафета „Наднормено красиви“ не пестяха сили по трасето и поставяха сериозни изпитания за психиката на мъжете, каращи зад тях…

Малко по-късно Валентина Кръстева (от „Загорките“) и Борис Първанов демонстрираха синхронно каране по техничен терен.

А пък други участници заложиха на по-болезнени техники в опит да се класират за най-добра снимка.

Един „участник“ без велосипед дори демонстрира нова линия през камъните…

Найджъл Морган и тази година грабна приза за най-възрастен участник в надпреварата и се отчете с 10 обиколки.

Някои неща не се променят – редовните участници ще се сетят за какво говоря…

В неделя туристите по трасето изглеждаха най-доволни!

Последни метри преди горната контрола – любимо място за много от участниците.

И последни метри преди края! Едва ли някой някога е завършвал състезанието в по-окаян вид от рекордьора за най-бавна обиколка – 23 часа, 52минути, 42 секунди. Какво му се е случвало на този участник през това дълго денонощие може само да гадаем, но тази снимка е добър завършек на краткия ми фоторепортаж, защото следващите са от награждаването и можете да ги видите тук: https://mtb-bg.com/2022/09/11/24-hour-marathon-2022-results .

А още много снимки в по-голям размер може да разгледате тук: https://mtb-bg.com/gallery/24-hour-marathon-2022-photos.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>