Предстоящи събития през юли 2022 г.

През 2022 г. месец юли се очертава като един от най-натоварените и наситени със събития. В календара на МТБ-БГ съм добавил всичко, което е достигнало до мен като информация, но без да имам никакви претенции за изчерпателност. Ето един бърз преглед на предстоящите мероприятия:

В предстоящия първи уикенд на месеца (2-3 юли) край Пловдив ще се проведе вторият кръг от Българските ендуро серии, който ще бъде и национален шампионат в дисциплината, както и квалификационно събитие за Световните ендуро серии. С други думи, който има някакви планове за участие в EWS, има шанс да спечели точки, които да му помогнат по пътя към целта.

Извън състезателния календар ще има и няколко туристически събития. ИзтрещТийм организират All Mountain уикенд по пътеките над Копривщица, а пък Байкария са планирали двудневен преход с изкачване на вр. Ботев и спускане по интересни пътеки към Розовата долина и Карлово. Отново в Средна гора, но само в неделя, Nomad Team организират приятно билно каране от Копривщица към Стрелча. И ако случайно някой е останал в София, на 3 юли ще има и курс за начинаещи на Велоучилище МТБ-БГ над Войнеговци.

От 4 до 8 юли Biking Tours ще проведат втория си детски лагер в Средна гора, в околностите на хижа „Бунтовна“. Той е насочен към деца на възраст между 12 и 14 години, а в края на месеца (25-29 юли) ще има и трети лагер на същото място, който е за 13-16 годишни.

През втория уикенд на месеца също ще има доста интересни неща, при това в различни краища на страната. Като част от Седмица на колоезденето в Севлиево, местният клуб “Хоталич“ организира на 8 и 10 юли специални състезания на Dirt Jump и пъмптрак в изградения през 2021 г. Велопарк Севлиево. Подобни надпревари все още са рядкост в България, така че ще са интересни – дано да се съберат достатъчно участници! В Родопите пък, по пътеките около Смолян, местните ендуро карачи организират за втори път събора с уникално име „Напеналки с търкелеци“. Ако обичате технични и разнообразни пътеки, няма да сбъркате, ако се включите. За столичаните, които ще си останат по някаква причина в София, един от вариантите за спорт и забавление е поредният „Витоша летен фест“ на 10 юли при хижа „Момина скала“.

В средата на месец юли ендуро състезателите ще могат да се включат в третия кръг от Българските ендуро серии в Банско (16-17 юли), а пък ендуро не-състезателите могат да покарат с Байкария по две от най-добрите пътеки в България – Амбарица и Сакарица.

По същото време Biking Tours ще прекарат повече от седмица в някои от най-добрите европейски байкпаркове – съмнявам се да са останали свободни места за това пътуване, но ако имате интерес, не пречи да проверите.

Реклама

Уикендът 23-24 юли е запазен за националните шампионати по спускане и крос-кънтри. И двете състезание ще се проведат в София, като за това по спускане все още не са обявени никакви подробности, а за ХС надпреварата вече се знае, че ще бъде над Княжево.

Като цяло в календара на БФК и на Българските колоездачни серии продължават да се случват промени и направо ми е трудно да ги следя. Първият кръг по спускане, който трябваше да е в Петрич преди средата на юли, е изместен като четвърти кръг в началото на октомври. Така първото състезание от Vivacom Downhill Series става стартът в Пампорово на 30-31 юли, но и за него все още не са обявени подробности.

Затова пък 5-дневното каране на „Крива спица“ в Родопите, легендарната „Перпендикулярна вселена“, бе обявено и запълнено отдавна, така че всички нямаме търпение да дойде 23 юли. След него ще има и своеобразно продължение за тези, които разполагат с достатъчно време – Перпендикулярчето „Гранична епопея“ от 29 до 31 юли.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>