Е-байк и нова кауза в „Байк и рън за Чепън“ 2022

През 2022 г. състезанието по планинско бягане и колоездене  “Байк и рън за Чепън”, организирано от магазини “Стената” и Община Драгоман, навлиза във второто си десетилетие.  На 15 октомври край Драгоман предстои 11-о издание, в което отново се очаква да се регистрират над 800 бегачи и колоездачи, решени да демонстрират висок състезателен дух сред красивата природа на Чепън планина и Драгоманското блато.

Навлизайки в юношеска възраст, надпреварата продължава да се променя – тази година колоездачите ще могат да се включат в набиращата популярност дисциплина Е-байк с маратонска дистанция 44 км за любителите на електрическите велосипеди. Останалите дисциплини остават непроменени, но с разликата, че тази година колоезденето не носи точки в класирането на Български колоездачни серии. Регистрацията за всички категории е отворена на chepan.stenata.com/register, като ранната регистрация продължава до 15 юни.

Вече трета година състезанието “Байк и рън за Чепън” остава предано на природозащитните каузи, като тази година официално обявява  своята подкрепа в дългогодишна инициатива за изследване и  защита на птиците, чиито естествени местообитания сред дивата природа и край водните басейни са поставени под сериозна заплаха:

5 лв. от всяка стартова такса ще бъдат дарени за Опръстенителен орнитологичен лагер Дуранкулак 2022 г., провеждан ежегодно от 2019 г. Съвместно от  НПМ-БАН, ИБЕИ-БАН, СДП „Балкани“, Фондация „ЛЬО Балкан“ и г-н Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия. За каузата ще бъде дарена и 50% от стойността на продажбите на традиционната кърпа Buff с уникален дизайн за всяко издание на Байк и рън за Чепън, който тази година е поклон пред пъстрото птиче царство. Красивият Buff, дело на художничката София Попйорданова, ще може да бъде открит в магазина на Национален природонаучен музей, както и в магазини „Стената” след средата на август.

“Байк и рън за Чепън” продължава  да помага на СДП “Балкани” и АПБ  в  ключовите им дейности по възстановяване инфраструктурата на Драгоманското блато и опазването на столетни дървета. Така състезанието остава вярно и на главната си мисия, заложена при създаването му – подкрепа на активния начин на живот, популяризиране на бягането и колелото като екологични начини на придвижване и популяризиране на красивия драгомански регион като възможност за екологичен туризъм в близост до столицата. Всичко това ръка за ръка с винаги отговорно отношение към природата.

Реклама

Какво представлява и защо е важно опръстеняването на птици?

Основният фокус на опръстенителния лагер е изследване миграцията на птиците по Западночерноморския прелетен път „Виа Понтика“. Това се прави чрез опръстеняване на птици – един от най-простите и същевременно важни методи за изучаването на птиците и тяхната миграция. Това своеобразно маркиране позволява да се следи както движението им в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване. Опръстеняването често е и единственият начин да се наблюдава продължителността на живота при птиците и възрастта, в която достигат полова зрялост и започват размножаване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, причини за смърт, възраст и размер на популацията за даден вид птица.

Други цели на лагера са обучението на нови изследователи и опръстенители на птици, както и на доброволци от всички възрасти в изучаване и опазване на природата. Вижте повече за Опръстенителен лагер Дуранкулак  тук.

Байк и рън за Чепън в интернет:

Уебсайт: https://chepan.stenata.com

Facebook: https://www.facebook.com/Bike4Chepan

Instagram: https://www.instagram.com/bike4chepan/

Официално Facebook събитие: https://www.facebook.com/events/918150372162014


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>