Бързи щрихи от „Спици и бодли“ 2022

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Така и така прекарах два дни в Казанлък около състезанието „Спици и бодли“ 2022, реших да споделя набързо няколко акцента, докато междувременно подготвям за публикуване и снимките, които успях да направя в неделя около трасето.

„Спици и бодли“ е едно от събитията, които в последните години трупат все по-голяма популярност. Заслугата за това най-вероятно е на всеотдайния екип на Софийски планински клуб, който е основен организатор на това състезание в Долината на розите и около нея. „Състезание“ дори не е най-точната дума – по-скоро фестивал, защото всяко следващо издание включва нови и интересни неща в програмата, включително концерт под звездите (макар звездите да не се виждаха заради известна облачност в небето). Аз лично присъствах не в качеството си на репортер, а като инструктор в няколко кратки курса на Велоучилище МТБ-БГ, така че в никакъв случай нямах за цел да заснема и отразя многобройните аспекти на събитието, макар че им се насладих с пълна сила – и на спокойствието в палатковия лагер, и на забавното детско състезание в събота следобед, и на хубавия концерт след това. Наличието на всички тези „екстри“ прави „Спици и бодли“ все по-приятно не само за участниците, но и за семействата и приятелите им, което е и главна предпоставка за нарастващата посещаемост всяка следваща година.

Неделната утрин посрещна състезателите с малко влага заради приспивния дъжд през нощта, но това само подобри сцеплението по иначе доста сухите пътища и пътеки, които впрочем още преди обяд се върнаха към предишното си състояние.

Над 500 участници с велосипеди се наредиха на старта. Това е внушителна гледка и когато началото бе дадено, минаха няколко минути, докато цялата колона се изтегли от старт-финалната зона през периферията на града към пътищата в Долината на розите и оттам към подножието на Балкана.

Реклама

И аз направих същото, само че по много по-кратък и лек маршрут – инсталирах се стратегически в околностите на с. Енина – точно на мястото, където се събират късият и дългият маршрути, за да мога от засада да снимам участниците във всички категории, без значение по кое трасе идват.

Малко след като успях да мина през многобройните черешови препятствия в селото и да стигна до въпросната позиция за фотографски отстрел, пръв на мушката ми се стрелна победителят при мъжете на късото трасе Тодор Ангелов – една от емблемите на планинското колоездене в Казанлък. Скоро се появиха и преследвачите му, изпълвайки гората с цветни екипи и свистене на гумите.

През 2022 г. „Спици и бодли“ за пръв път включваше и категория електрически планински велосипеди. Участниците в нея караха по дългото трасе и стартираха половин час преди всички останали, за да не „напрягат“ немоторизираните състезатели. Пръв сред e-байк карачите при мен се появи Лъчезар Стаменов, но точно в тази категория се получиха някои грешки в класирането, така че официалните резултати още не са готови.

Малко след първите е-байкове се появи и Цветан Иванов, който бе най-бързият участник по дългото трасе в тазгодишното издание с време 2:02:21 часа. На второ и трето място в същата категория се наредиха Богдан Стойчев и Владислав Гюров, а при жените първа бе Ася Борисова.

Пълното класиране ще намерите тук: https://spici.spk.bg/класиране-2022/

Между другото, много популярни лица от планинското колоездене се появиха и в дисциплината дуатлон. Няма да изреждам всички, но на горната снимка виждате Жеко Стойчев, който завърши пръв при мъжете в тази дисциплина, комбинираща колоездене до средата на маршрута и бягане оттам до края му.

Облаците също бягаха насам-натам по небето над Розовата долина, но за щастие дъждът подмина събитието и по обяд жегата вече бе сериозна. Много от участниците обаче тъкмо завършваха състезанието – съвсем навреме, за да заситят глада си с вкусната скара до финалната арка, където опашката беше като за олио на промоция (за щастие без да се стига до батални сцени).

Изобщо, хубаво беше в Казанлък и напълно ги разбирам тези, които бяха решили да останат за още една нощ на поляната и да си тръгнат чак на следващия ден. Догодина пак!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>