Втората „Велообиколка на Северозапада“ ще бъде на 28 май 2022

По изключение публикувам информацията за едно събитие, при което карането е изцяло по асфалт, но е по-скоро с туристически характер, отколкото със спортен, макар че има и елемент на съревнование и предизвикателство. Основната цел обаче е повече хора да посетят и опознаят един от най-красивите, но и най-слабо населени региони в България. Дори да нямате шосеен велосипед, може би ще ви бъде интересно да преминете някой от маршрутите, подготвени от организаторите, а бутилки с местни вино и ракия са сред наградите за най-бързите колоездачи.

За втора поредна година в един от най-слабонаселените и красиви райони на страната ще се проведе шосеен велопоход за начинаещи и напреднали колоездачи. Втората велообиколка на Северозапада ще бъде на 28 май (събота) със старт от град Чипровци и се очаква да привлече над 400 участници от страната и чужбина и още толкова зрители.

Събитието се организира от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“ като част от проект, финансиран от фондация „Америка за България“ за подпомагане на туризма в Северозапада. Партньори на събитието са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Основна цел на велопохода е да популяризира туризма в един от слабонаселените и запазени като природа райони на страната. Участниците ще преминат край някои от най-красивите и емблематични места на Северозапада, сред които Белоградчишките скали, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, изградена през 1899 г., Чипровския манастир и други. В първото издание, което се проведе през миналата година, се включиха над 380 велосипедисти на възраст от 6 до 65 години, сред които и хора от Германия и Холандия, а тази година организаторите очакват още по-голям интерес и повече участници.

Колоездачите, които се включат в похода, ще бъдат разделени в четири дисциплини според дължината и трудността на трасето. Начинаещите ще могат да преминат 45-километровата дистанция през няколко села. С по-голяма дължина и повече изкачвания е 75-километровото трасе, което прекосява части от биосферен резерват „Чупрене“. По-амбициозните могат да се включат по дистанцията от 105 км, която ще ги отведе край Белоградчишките скали, а за най-добре подготвените колоездачи е предвиден дългият маршрут от 138 км с общо 1600 метра изкачване, който включва основните забележителности в района.

Реклама

Стартът ще бъде даден в град Чипровци, известен като столицата на килимите и въстанията, а финалът ще е в село Митровци. Там колоездачите ще попаднат в автентичната среда на местния събор. Ще ги очакват монтанска духова музика, както и класическите скара и бира, като за всеки успешно финиширал е предвидено и безплатно Ломско пиво.

Всеки завършил обиколката ще получи медал и грамота за участие, както и други символични награди. Философия на организаторите е да не предвиждат големи  парични премии за победителите, а да развиват аматьорския спорт. Поради тази причина основните награди за призовите места са под формата на местни напитки – бутилки с бутикови домашно приготвени вино и ракия от района. Ще има и специална поощрителна награда отново под формата на напитки, която е предвидена за местните колоездачи, които имат най-добри класирания в съответните категории.

„Северозападът е непознат и това е и една от причините да направим това състезание“, казва Еленко Еленков от клубовете „Бегач“ и „Колоездач“. Другите предимства на района, които изтъкват организаторите, са качественият асфалтов път с минимален автомобилен трафик, чистият въздух, красивата природа и гостоприемните домакини. За да събудят още повече любопитство към района и улеснят участниците, организаторите са подготвили специална карта със забележителностите на Северозапада, както и местата за отсядане и близостта им до точки от маршрута. „Организираме това събитие в най-бедния регион на Европейския съюз по показател брутен вътрешен продукт на глава от населението. За нас е огромен стимул да се опитаме да помогнем за развитието на местната икономика дори с това еднодневно събитие. По време на първото издание всички хотели и къщи за гости в района бяха запълнени и съм сигурен, че много хора са пожелали отново да се върнат на северозапад и ще го направят и на 28 май на старта в Чипровци“, допълва Еленко Еленков.

Регистрацията вече тече в уебсайта на събитието https://northwest.bg/ и до 3 май е на по-ниски цени.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>