Отбори и състезатели 2022

Състезателният сезон скоро отново ще започне с пълна сила и това е добър повод да споделя набързо някои от промените в международните отбори и спонсорства за 2022 г. Не претендирам за изчерпателност, но съм включил всички по-важни новини в тази насока, които ми минаха пред очите през последните 2-3 месеца.

На първо място, няма как да не започна с българката Изабела Янкова, която след феноменалния сезон 2021, в който спечели сериите iXS European Downhill Cup при жените, Световната купа при девойките и стана европейска и световна шампионка в своята възрастова група, очаквано привлече интереса на поне няколко международни отбора. Засега е обявено официално, че тя ще кара за Specialized и тя самата сподели в едно интервю, че за нея това е сбъдната мечта и че е много доволна от подкрепата, която ще получава. От списъка с отборите, регистрирани в UCI, става ясно, че тя няма да е в тима Specialized Factory, а в нова формация, наречена Gen-S, която на пръв поглед изглежда като отбор за развитие на млади таланти. Между двата отбора обаче със сигурност ще има сътрудничество и обмяна на опит. Все още не са разкрити пълните подробности, но във всички случаи ще е интересно и  българските фенове ще стискаме здраво палци за Изи през новия сезон!

Нейният аналог при младежите, Джаксън Голдстоун, който стана световноизвестен с карането си още в детска възраст, също записа перфектен сезон и това му спечели място в друг от най-силните и именити отбори – Santa Cruz Syndicate. Това не изчерпва интересните новини около „Синдиката“, защото други свежи попълнения в него са Лори Грийнленд и Нина Хофман. По този начин единствените „несменяеми“ в легендарния тим остават Грег Минар (за когото това ще е 24 сезон в СК) и Стив Пийт, който изпълнява ролята на треньор, ментор, магнит за феновете и каквото друго ви хрумне.  

Един от досегашните членове на „Синдиката“, Лука Шоу, обяви прехвърлянето си в отбора Canyon CLLCTV и това също бе една от големите новини през този трансферен сезон. Има и още, само че на ХС сцената – към тима на Canyon се присъединява и Лоана Лекомт, която сякаш влетя директно на първите места в класиранията за Световната купа през последните два сезона.

Други две новоизгрели ХС звезди – Кристофър Блевинс и Хейли Батън – ще карат през 2022 г. за отбора на Specialized.

И още ХС новини, при това дори в географска близост до нас – най-успешният румънски състезател до момента, Влад Даскалу, премина в отбора Trek Factory Racing. Той и досега караше в отбор, спонсориран от американския производител, но това се явява следваща стъпка в кариерата му с надеждата да доведе и до още по-добри резултати.

Реклама

В отбора Intense Factory Racing, създаден от Аарън Гуин, също има нови попълнения – това са Дакота Нортън (шампион на САЩ) и британецът Джо Брийдън.

Междувременно бившият съотборник на Гуин Неко Мулали обяви, че не само ще кара в собствен отбор, но и с разработени от самия него велосипеди.

YT обяви, че засега техният отбор по спускане Mob ще спре дейността си, макар че краят остава отворен, т.е. с възможност за възраждането му по-нататък във времето. Компанията обаче ще спонсорира един от успешните млади слоупстайл състезатели – Ерик Федко (Германия).  

Закриването на YT Mob остави една от младите звезди в спускането, Давид Тръмер, без тим, но това не продължи дълго и той бързо намери място в обновения състав на MS Mondraker.

През 2022 г. може би ще видим завръщане в състезанията на Рейчъл и Джий Атертън. Рейчъл роди дъщеричка през 2021 г. и е амбицирана да се завърне на DH сцената, макар че вероятно ще го направи първо в британските серии, за да провери дали нивото ѝ е достатъчно за Световната купа. Брат ѝ Джий претърпя ужасяващо падане и от няколко месеца се възстановява от него, но вече е напреднал достатъчно, за да мисли за нови филмови проекти, както и за участие в състезания. Наред с това в отбора Continental Atherton са привлечени и две нови лица, млади надежди в спускането – Доминик Плат и Джим Монро.

Екстравагантният норвежки фрийрайдър Браге Веставик обяви, че вече е атлет на Red Bull. Браге е и един от тримата фрийрайдъри, които подписаха договор за спонсорство с Marzocchi, които явно искат да си върнат част от легендарния статус в тази дисциплина. Другите двама са Джаксън Ридъл и Рийс Уолъс.

Друга промяна на фрийрайд фронта е преминаването на Камерън Зинк към Devinci. За същата марка, само че в Световните ендуро серии, ще кара и Грег Калахан, който поднови договора си за още две години.

Германската ендуро състезателка Рафаела Рихтер, която записа немалко добри резултати в последните години, въпреки че успоредно с това работеше или учеше, намери място в отбора на Ibis.

Австралиецът Кай Аерн се присъединява към NS Bikes UR team, където ще замести своя легендарен сънародник Мик Хана.

След цяло десетилетие с Kona, австралиецът Конър Фиърън поема по нов път с отбора на Forbidden.

GT добави към отбора си три интересни имена. Най-познато е това на Кати Уинтън – една от утвърдените състезателки в дисциплината ендуро. Освен нея, с велосипедите на тази марка ще виждаме и новозеландката Джес Блюит, която кара еднакво впечатляващо и в състезанията по спускане, и във фрийрайд събитията с дамско участие, каквито започнаха да се появяват все по-често. Третият нов член на тима е американецът Раян Пинкертън, който ще кара в категория юноши.

А какво става с Мартин Мейс? Той ще кара за Orbea, което засилва значително шансовете да виждаме техните велосипеди на подиума в Световните ендуро серии.   


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>