Подкрепете проект за асфалтов пъмптрак в София!

Най-важното:

В момента Столична община провежда конкурс за облагородяване и подобряване на градската среда, наречен „София избира зеленото“. Казано най-просто, имало е срок, в който всеки може да предложи определени идеи в съответствие със заложените в конкурса цели. За изпълнение на проектите са отделени 1 млн. лева. Те ще бъдат изразходвани за реализацията на проекта, който е класиран на първо място, а ако първите три проекта се вместват в този бюджет, ще бъдат реализирани и трите.

Сред многото проекти, предложени в рамките на конкурса, е и този на Кирил Иванов за изграждане на един или два асфалтови пъмтрака. Някои читатели и фенове познават Кирил като собственик на магазин Bike House и като човек, който нееднократно е подпомагал родната МТБ сцена по различни начини. Проектът му е с №27 тук: https://www.sofia.bg/en/sofia-izbira-zelenoto.

За да подкрепите идеята му, е необходимо да гласувате за №27 – „Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София“. Бутонът за гласуване е най-долу в страницата от горния линк. Гласуването е възможно само от устройство с включена локация, за да е сигурно, че гласуващите се намират физически в София. Допълнително се въвежда телефонен номер, на който ще получите код за потдвърждаване на избора. Срокът за гласуване е до 14 март – не губете излишно време, използвайте го да агитирате и сред вашите познати за тази идея! 😉

Реклама

Допълнителна обосновка

Мисля, че е излишно да казвам колко закъсняла е столицата на България с изграждането на каквито и да е пъмтракове. Ако думата ви е непозната, може да се преведе като „писта за помпане“ и представлява затворено трасе с прецизно оформени бабуни и виражи, по което човек може да се учи на важни умения (т.нар. „изпомпване“ и други съпътстващи техники и движения, включително завиване), да тренира или просто да се забавлява. По света има изградени хиляди подобни трасета – от огромни по размер площадки до скромни и малки, но също толкова полезни пъмптракове в разни малки градчета и села. В България в последните години също се появиха няколко образцови пъмптрака (първите бяха във Велопарк Пловдив преди повече от десетилетие, а през 2021 г. Bike Ventures съвместно с Velosolutions изградиха първия в България асфалтов пъмптрак в Севлиево; други добри трасета, които съм виждал или посещавал, са тези в Благоевград, Самоков, Стара Загора, Сливен, Копривщица, Ямбол и вероятно пропускам поне още няколко, за което се извинявам!).

А в София? Може и да греша, но в София в момента има само един действащ пъмптрак, който всъщност е и първият в града ни. Намира се в Борисовата градина зад „София ленд“, изграден е и се поддържа изцяло с доброволен труд, статутът му не е законово издържан. Много е хубав, но е малък като размер, така че трудно би могъл да задоволи нуждите дори на един квартал, какво остава за милионен град. През годините в София се бяха появили още няколко пъмптрака (в Западен парк, в двора на Колодрума, на поляната до Ринг Мол), но по една или друга причина те изчезнаха от картата. Затова е крайно време столицата да се сдобие с подобно съоръжение; още по-добре ще е то да е асфалтово, за да се гарантира по-голяма устойчивост във времето и по-лесна поддръжка. Дори тази идея да не успее да се реализира в рамките на споменатия конкурс, ще е голям пробив ако тя все пак направи впечатление и „отвори очите“ на общинарите в София за това, че „има такова животно“, наречено пъмптрак, полезно е, популярно е и дори е престижно да има такова велотрасе!


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>