Йордан Дундов обяснява кое какво е по велосипеда

В поредния видеоклип, публикуван от МСМ Спорт в техния YouTube канал, Йордан Дундов обръща внимание на нещо, което може да е полезно за всеки „новопосветен“ колоездач – наименованията на повечето компоненти на велосипеда.

За мен като основен автор в МТБ-БГ тази тема винаги е била изключително важна. Не е случайно, че една от първите статии, публикувани в сайта, е именно за устройството на велосипеда и неговите съставни части. Имало е и други статии за терминологията, а също и доста теми и спорове във форума на МТБ-БГ.

И макар че темата не е в никакъв случай нова, представянето ѝ отново и отново едва ли ще навреди на някого. Още повече, че Данчо го прави във видеоформат, т.е. по нов начин спрямо статията, която цитирах по-горе. А и някои от компонентите 20 години по-късно изглеждат малко по-различно или имат нововъведения.

Реклама

Преди да ви оставя в компанията на Данчо обаче, ще си позволя да вляза в малък задочен спор с него по повод наименованията на два от компонентите на велосипеда.

Едната ми забележка е по отношение на понятието „капла“. С думата „капла“ в речниците (т.е. в книжовния език) се нарича металният обръч, върху който се монтира гумата, а цялото нещо (капла+спици+главина) се нарича „колело“. Зная, че съм един от последните „мохикани“, които използват понятията по този начин, но аз лично не мога да се насиля да ползвам неправилните от моя гледна точка термини само заради това, че всички други ги ползват, макар и без да се замислят особено. Ако на някого му се чете обосновка по този въпрос, има една огромна тема във форума отпреди 10 години (https://forum.mtb-bg.com/viewtopic.php?f=3&t=107843) – уви, нито тогава, още по-малко пък сега някой е успял да се пребори с масовата неправилна употреба на думата капла (вместо „колело“). А пък ако ви трябва кратка обосновка, просто отворете (за предпочитане хартиен) тълковен или технически речник и проверете какво пише в него.

Другата ми дребна забележка (пак още от едно време) е по отношение на дерайльор, декланшор и обтегач. Макар да е чуждица, най-удачното за тези два компонента (преден и заден) е „дерайльор“, защото тази дума е свързана с основната им функция – да преместват веригата. Метафорично казано, да я „извадят от релси“ и да я преместят в „друг коловоз“. Обтягането отзад е вторична функция, произтичаща от основната. Освен това има и предни обтегачи за веригата – при DH байковете например, и там функцията е само такава – обтягане. Декланшор така и не съм разбрал откъде идва езиково, може би от френски, т.е. не знам дали е грешно или правилно смислово, но за мен е по-добре и двата механизма за превключване на предавките да се наричат дерайльор (съответно преден и заден), защото те изпълняват една и съща функция.

След като си казах „дежурните реплики“ на тема терминология, вижте какво има да ви каже и покаже Йордан Дундов:

One Response to “Йордан Дундов обяснява кое какво е по велосипеда”

  1. Иван

    Данчо здравей искам да си закупя планински велосипед за да ходя на работа вело сипед cross без дискови спирачки каква е цената на велосипеда

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>