Home Mountain Winter DH – кратък репортаж

Текст и снимки: Любомир Ботушаров

Все си мислех, че традиционното зимно състезание по спускане Home Mountain Winter DH трудно ще ме изненада с нещо ново, но по-добре да не бях си го мислел, защото през 2022 г. надпреварата изправи участниците (около 40 на брой) и малцината, които се решиха да ги наблюдават отстрани, пред наистина екстремни условия. Температурата при хижа „Алеко“ бе около -10 до -15 градуса, а поривите на вятъра, макар да не бяха от най-силните, буквално вледеняваха обстановката. И да беше само студът, иди-дойди, но точно в денонощието преди състезанието в планината паднаха около 30-40 см нов сняг и макар че организаторите се бяха опитали да го утъпчат с машини, те просто не разполагаха с достатъчно време, за да постигнат необходимата плътност и твърдост, така че още с първите тренировъчни спускания пистата бе разорана дълбоко и разнопосочно, а в по-равните участъци байковете направо затъваха и почти спираха. Изобщо, изглеждаше си мъка отвсякъде, но чест прави на състезатели и организатори, че не се отказаха дори при тези крайно неблагоприятни условия!

За чест и слава ще спомена и интересния факт, че това май беше първият в света Национален шампионат по алпийско спускане с велосипеди (Alpine Snow Bike). Тази дисциплина следва в общи линии правилата на класическото спускане, само че трасето е очертано в рамките на ски писта. Международният колоездачен съюз (UCI) официално обяви тази нова дисциплина през 2019 г. с идеята още през 2020 да има дори Световна купа в нея. Доколкото успях да проверя, такава серия от състезания все още не е имало, макар че официални стартове в дисциплината са били проведени на различни места през 2020-2021 г. Едва през 2022 г. обаче бяха обявени тук-там национални шампионати по снежно спускане и първият по време май се оказва българският – Home Mountain Winter DH 2022.

Реклама

Няма да се опитвам да придавам драматизъм на състезанието, защото такъв нямаше. Както вече казах, цяло чудо е, че то изобщо бе проведено успешно в постоянно променящата се метеорологична обстановка – ту духаше, ту валеше сняг, ту изгряваше слънце, ту притъмняваше, а коловозите в снега ставаха все по-настоятелни в опитите си да запратят поредния състезател на земята. Така че единствената драма беше кой ще успее да стигне до финала с най-малко падания и с най-чисто каране, доколкото това изобщо бе възможно.

Макар че някои от предварително записаните участници се отказаха (което изглеждаше като най-логичното решение в такъв ден), около 40 човека все пак застанаха на старта – сред тях едно дете, две жени, немалко младежи и, разбира се, мъже в двете възрастови групи (17+ и 30+).

При мъжете най-бърз бе Стивиан Гатев, следван от Никола Тодоров и Николай Георгиев.

Още по-бърз бе Роберто Василев, който оглави класирането при младежите. След него се наредиха Кристиян Рангелов и Борислав Цачев.

Най-доброто време за деня обаче е записано до името на Борислав Спасов от групата Мастърс 30+. Компания на подиума му правеха Иво Стамболиев и Добромир Темнишки.

От двете дами по-бърза бе Деница Тошева, макар да съм сигурен, че и за ендуро състезателката Венета Захариева бедстването в снега е било интересно преживяване.

Най-малкият участник бе Петър Крачунов, който въпреки видимо големия за него велосипед, геройски преодоля тежкото трасе.

Визуална представа за условията, в които караха участниците, може да добиете от снимките (моите и на София Георгиева) в двата фотоалбума от надпреварата, които вече са качени в галерията на МТБ-БГ:
https://mtb-bg.com/gallery/home-mountain-winter-dh-2022-photos
https://mtb-bg.com/gallery/home-mountain-winter-dh-2022-sofia-georgieva


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>