Базов лагер Стрелча – перфектно МТБ настаняване в Средна гора

През ноември 2021 г. имах удоволствието да покарам три дни в Средна гора край Стрелча с цел проучване и описване на веломаршрути край града, които съвсем скоро ще започнат да се появяват в MTB-BG.com. Изключително ценна помощ в това начинание ми оказа Светослав Пейчев от Номад Тийм и това не е случайно, тъй като в последните години Светльо трайно се установи в този средногорски град, включително и заради идеята си да направи там модерен и удобен къмпинг за хора, практикуващи различни занимания на открито – колоездене, пешеходен туризъм, бягане, офроуд, гребане с каяци и др. Това място за настаняване, наречено Базов лагер Стрелча, вече е почти готово и на практика приема първите си гости, сред които бях и аз. В следващите редове „давам думата“ на Светльо, който подробно описва каква е концепцията му за него.

Що е то Базов лагер Стрелча и има ли той почва у нас?

Така, какво всъщност представлява това място с кодово название Базов лагер Стрелча (БЛС) и за какво служи? Казано най-просто, това е модерен и удобен къмпинг за outdoor ентусиасти, разположен непосредствено над гр. Стрелча по един от основните туристически маршрути от града към вр. Вълк и х. „Бунтовна“ в посока изток, в полите на Същинска Средна гора.

Малко информация за региона и защо точно тук избрах мястото за лагера:
Стрелча е малък град с население около 3000 жители. Основният поминък в близкото минало е бил отглеждането на прочутата маслодайна роза, а в днешно време все повече се развива туризмът. В градчето има няколко минерални извора, чиято вода е изключително лечебна. Голяма част от хотелчетата в града имат минерални басейни, предлагат добра храна и уютна обстановка. Освен природните дадености на региона, районът около гр. Стрелча има мек климат през зимата, изключително приятни есен и пролет, разнообразен релеф, многобройни интересни и причудливи каменни образувания. Тук има и множество артефакти, разпръснати из планината, като „Жаба могила“, местността „Скумсале“, средновековната крепост „Стрелчанско кале“ и скални мегалитни светилища. Факт е, че тук туризмът няма сезонност! Същинска Средна гора е най високият от трите дяла на планината и може би най-красивият и разнообразен като природни и исторически дадености. Средна гора е съставена основно от силно изветрени гранити и затова почвата е силно песъчлива. Дори при продължителни валежи тук не се образува кал, а водата се отцежда за часове. Това ѝ свойство я прави достъпна във всички сезони и дава изключително добри условия за практикуване на много от outdoor спортовете като планинско колоездене, планинско бягане, пешеходен туризъм, каякинг, езда, мотокрос и off road. В региона има и няколко язовира, подходящи за плаване с каяк. Най-красивият и голям от тях е яз. Тополница, който от края на април до средата на юни е идеален за плаване с каяк. По-малкият, но много очарователен язовир, е Душанци, разположен между Средна гора и Стара Планина, в който може да се гребе почти целогодишно. Поради централното си географско разположение, гр. Стрелча е удобна дестинация от почти всички краища на България.

Базов лагер Стрелча е всъщност едно място, подобно на малък къмпинг в подножието на планината, на изключително удобна локация за множество туристически маршрути, в същото време недалеч от града. В БЛС всички любители на планината, пътешествията и спортовете на открито ще намерят удобно място за спане на палатка, кемпер или каравана; има голяма обща стая с всички удобства за около 25-30 човека, външни и вътрешни тоалетни и бани, оборудвана кухня, маси за хранене, както и тавански помещения с общо 18 места за пренощуване. И най-важното – тук ще намелите добра компания и съмишленици, когато става дума за приключения в планината и сред природата! Мястото е подравнено и терасирано, в 9 точки са изкарани табла за ток и вода. Има голям сенник, под който могат да се разпънат 8 малки палатки. Има 4 външни тоалетни и две вътрешни бани/тоалетни. Има 4 външни мивки. Има също и дървена вана за релакс с печка на дърва в нея за 6 човека. За следващия сезон ще има и още 4 външни бани със соларен бойлер. На разположение на всички гости на лагера са две големи външни метални огнища, оборудвани с УОК- тигани за приготвяне на храна, както и голямо и малко барбекю. Дворът е ограден и вашите деца и домашни любимци могат да се разхождат на воля, стига да са дружелюбни.

Тук ще можете да получите информация за пешеходни, вело- и offroad маршрути в региона, исторически, културни и природни забележителности, кои ресторанти в града си заслужава да посетите и кои не, къде бихте могли да отидете на минерален басейн, масаж и изобщо всичко, което бихте могли да правите в гр. Стрелча и в тази част на планината. Ние можем да разнообразим почивката ви с различни активности, които да ви накарат да се поизпотите и да вдигнат адреналина ви. Планинско колоездене, пешеходни преходи, планинско бягане, каяк турове, езда, offroad са част от забавленията, които можем да ви осигурим. Ще ви покажем най-красивите местности, ще видите панорамни гледки и причудливи скални образувания, които от шосето остават скрити и недостъпни. Базов лагер Стрелча може да ви осигури място и перфектни условия за вашия тиймбилдинг, фирмено парти, празненство с приятели или фестивал.

БЛС е място, в което от 2022 г. ще се провеждат и детски лагери, насочени към запознаването на децата с природата и лагеруването на открито. Децата ще имат възможност да упражняват различни активности като колоездене, езда, каяк, пешеходни преходи и скално катерене, които освен че ще ги заредят с много положителни емоции, ще ги научат и на много неща, както и ще подобрят двигателната им активност.

Едно от основните предназначения на БЛС е и организирането и провеждането на състезателни прояви като планински маратони, ХС състезания и дуатлони! Очаквайте първите такива събития през 2022 г.!

Провеждаме системно акции за почистване на маршрутите от боклуци, както и прочистване на пътеките и пътищата от паднали дървета и храсти. Предстои да започне изграждане на единна маркировка на велосипедните и пешеходни маршрути по начина, по който вече е направена такава на маршрутите над Велинград и по рида Алабак. Ще има също и информационни табла за отделните маршрути и отсечки, както и сайт, от който ще можете да свалите GPS тракове на следите. Плановете ни са смели, но изпълними.

Общо взето това представлява БЛС като база, както и концепция за развитието на туризма във всичките му измерения в този регион! Ще се радваме, ако почитателите на планинското колоездене припознаят това място като своя база за каране в Същинска Средна гора, а може да опитат и някои от другите активности, за които стана дума.

Заповядайте, очакваме ви!

За връзка с Базов лагер Стрелча може да използвате:
тел: +359/898 656 176
е-mail: [email protected]

Facebook страница

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>