Новият алуминиев Stumpjumper Evo e мечтаният трейл байк

Текст и снимки: Bike Center

Stumpjumper EVO те вкарва право в окото на бурята и ти дава безпрецедентен контрол с прецизните възможности за настройка на окачването. А то от своя страна, освен за брутално спускане, е предвидено и за здраво катерене. Всичко това благодарение на R&D отдела на Specialized, които използват опита си и нечовешко тестване на моделите, така че кинематиката на окачването да работи в пълен синхрон. Резултатът е наистина способна машина за всеки терен, а удоволствието по трасетата гарантирано.

„Управлява се с лекота и е забележителен на всички терени в планината, което му бетонира победата. А като бонус е и огромното място за съхранение в долната тръба (SWAT).“ –  

2020 PINKBIKE MOUNTAIN BIKE OF THE YEAR

EVO Geometry

С изваждането от кашона и вече имаш оптималния байк, благодарение на най-добрата all maountain геометрия в света. А многобройните настройки ти позволяват да изпипаш всеки детайл, така че байкът да пасне на твоя уникален стил на каране в зависимост от всеки терен.

По отношение на поведението на байка Stumpjumper е еталон сред трейл машините, като притежава DH възможности и в същото време XC катерачески характеристики. Позицията ти върху колелото прави завиването плавно и лесно, а окачването ти дава брутално сцепление. Ниският център на тежестта и намаленият челен ъгъл правят Stumjumper EVO стабилен във всяка ситуация, а това за теб значи свобода – избираш линията, която ти харесва и просто минаваш.

Възможности за настройка

Stumpjumper EVO предлага 6 отличителни настройки на геометрията, така че да пасне на всеки стил и всеки терен. Ъгълът на челото може да се измества между 63 и 65.5 градуса. Средното движение пък от своя страна може да варира във височина от 7 мм. Впоследствие, ако решиш, може да замениш връзката на задния амортисьор и да монтираш 27.5″ задна гума, без това да засегне други елементи по велосипеда. Всичко това прави Stumpy супер адаптиращ се байк за всяко желание.

Размер спрямо желаното поведение на байка или иначе казано S-Sizing

Както вече знаем от Enduro 2020, Specialized се съсредоточават върху това, което има значение, а именно – размерите на колоездача, но и неговия стил на каране. Шест размера ти дават възможност да избереш точно това, което искаш – по-повратлив и палав байк или по-стабилен и „тежко“ стъпващ звяр. По-голямо S= по-стабилен байк, по-малко S= по-маневрен байк.

Пример: Ако си висок 1,73 и досега си карал M размер, то сега S-3 ще бъде еквивалентът. Но сега имаш още два избора – ако искаш по-повратлив байк може да преминеш на S2, но ако искаш по-стабилен байк при висока скорост, то може да избереш S4. От този пример става ясно, че за 1,73 м ръст имаш цели 3 „правилни“ размера. 

EVO Окачване

Вилката с ход 160 мм и шокът със 150 мм са в прекрасен синхрон и обират малките неравности с лекота, докато големите падове се минават неусетно. Забележителното е, че въпреки това Stumpjumper EVO педалира и катери уверено, сякаш е XC байк.

EVO рамка и изчислена якост с премиум алуминиеви сплави

Не е въпросът да направиш най-здравата рамка на света, защото карането с нея не е това, което наистина искаш. За да се слееш в едно с байка се изисква баланс – именно това е постигнато с EVО – достатъчно здрава, но и достатъчно гъвкава, за да сте в пълна симбиоза.

От Specialized са настроили цялото шаси – преден, заден край и връзката между тях – като едно цяло. Това минимизира латералното и торсионално отклонение и осигурява плавно управление. Страничната връзка от дясната страна на шока между горната тръба и тръбата на седалката, е ключова за намаляване на нежеланото огъване и позволява на Stumpy да има много специфично усещане за цялост и връзка между предница и задница. 

Външен вид и цветове

Външният вид на EVO е вдъхновен от планинския терен, който всички така обичаме. От Specialized са искали да уловят начина, по който светлината играе роля в представата ни за природата – как може да оцвети планините с назъбен релеф, но също така да омекоти и изглади в зависимост от това как пада. Няколко слоя ултра висококачествена боя водят до гладко и дълбоко покритие, сякаш можеш да се потопиш в него.

Намери своя Specialized тук:
https://www.bikecenter.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>