Red Bull Bike the Balkan завърши!

8 от общо 14 стартирали отбора успаха да преминат разстоянието от вр. Ком до нос Емине. Единственият женски отбор постави рекорд за най-бързо преминаване на 579-те километра, правено някога от жени с колело.

Шестетапното маунтин байк състезание започна на 23.08 от връх Ком в 7:00 сутринта и завърши на нос Емине на 28.08 в 20:30 вечерта. 16-те завършили състезатели коментират, че въпреки многото трудности, нелекото трасе и чревният вирус, които застига над 10 човека по време на състезанието, те истински са се забавлявали и не са чувствали останалите като конкуренция, а като истински приятели, с които са преживели нещо невероятно.

Цветан Иванов (22) и Димитър Михайлов (43) спечелиха безкомпромисно състезанието с обща преднина от 4 часа и 40 минути спрямо втория завършил отбор.

“Маршрутът беше караем, което беше супер за нас. Припомнихме си чувството да се рееш сред природата с колело, което е страхотно. Имахме сили в краката, имахме други проблемни болки, но за сметка на това целият етап протече както трябва. (…) Чувството да завършим тук е изключително приятно и не може да се обясни.”, споделя най-младият участник в състезанието и победител в първото издание на Red Bull Bike the Balkan.

Отборът на Doppelherz измина трасето за 6 дни и общо време активно каране 44:44:10.

Реклама

Втори в класирането финишираха троянците The Barbarians (Минко Банчев и Петър Матов) за  49:24:59. Те дариха спечелената парична награда от 1000 лв. за лечението на болно дете от Троян. Към тази сума получиха и още 500 лв. от екипа на Ути Бъчваров, които отговаряха за храненето на участниците и екипа по време на събитието. Към каузата се включиха и отбор “Гларусите” с още 500 лв., които им бяха връчени като специална награда за fair play по време на събитието.

Трети в състезанието са Самуил Велинов и Радослав Арнаудов с време 66:12:13  и +21:28:03 от първите в класирането.

Единствените момичета, записали се в състезанието, прекосиха България на колела за 82:44:16 и 6 дни активно каране. Въпреки тежкото трасе, носенето на гръб на колелата, лошото време и гръмотевичните бури, Виктория Данова и Лили Ангелова поставиха рекорд за най-бързо преминаване на  Ком-Емине от жени с колело.

“Всички други жени, за които ни е известно, са минавали трасето за 10 и повече дни.”, казва Бойко Танчев, технически директор в Red Bull Bike the Balkan и многократен MTB шампион.

По време на състезанието всички участници спяха в палатков лагер, осигурен от организаторите, на локации като паметник Арабаконак, Беклемето и вр. Ком.

В събота вечер, след пристигането на всички, специален гост на събитието беше Ути Бъчваров, който сготви галавечеря за над 150 госта, които присъстваха на награждаването в близост до нос Емине.

Финалистът от предаването “Гласът на България” – Илин Папазян – зарадва всички присъстващи с акустична музика и редица вечни музикални класики.

Още актуална информация ще намерите на Facebook страницата на събитието, както и на Instagram профил @redbullbulgaria. Актуално време на всички участници по дни ще намерите на: https://results.loggator.com/.

Текст: Red Bull
Снимки: Ивайло Дончев


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>