Стивиан Гатев на косъм от финалите на Световното първенство във Вал ди Соле

Стивиан Гатев е един от двамата български състезатели (заедно с Изабела Янкова), които заминаха за Вал ди Соле, за да се включат в най-престижното състезание за годината – Световното първенство. И това е нормално, като се има предвид, че Стиви е шампион на България при мъжете, а и Изабела при жените. Участието на Стиви обаче бе финансирано не от БФК, а от негови фенове, които се организираха и събраха нужните средства, за да може да покрият разноските му (път, настаняване и т.н.).

За разлика от предишни години, този път при мъже елит имаше квалификация, т.е. към финалите продължават само 80-те най-бързи в нея. И тук идва новината, която е колкото добра, толкова и лоша – Стиви завърши квалификацията на 85 място, т.е. съвсем малко не му достигна да кара на финала. Колкото и да е разочароващо подобно отпадане на косъм обаче, редно е да отбележа, че това май е най-близкото класиране до заветния топ 80 на български състезател в категория мъже елит, освен ако не ми изневерява паметта.

Във връзка с всичко това Стиви бе така добър да изпрати за МТБ-БГ и за феновете си няколко думи за представянето си и за плановете, които има за следващия сезон:

Безкрайно съм благодарен за жеста на тези, които повярваха в мен и отделиха от собствените си средства, за да имам възможността да бъда участник в състезание от най-висок ранг! В квалификациите се класирах на 85-о място. За съжаление правилата тази година бяха различни и само 82 участници бяха допуснати до финалите. Това е Световен шампионат и всяка държава е получила квота за 1, 2 или 3 от най-добрите си карачи. Тук няма случайни състезатели. И реалността е такава…

Много отговори на въпроса защо нивото е такова при нас се въртят в главата ми, но мисля, че основните причини са липсата на методология, опитен треньор и средства. Кондиционната и общофизическата подготовки не са основните качества, които са необходими за този спорт.

В този момент съм на 29 години и смятам, че още не съм стигнал до върховата си форма, така че възнамерявам следващата година да оправдая доверието на моите фенове. На първо място планирам участието ми във всички кръгове от IXS European Downhill Cup през 2022 г. и още няколко участия в световни събития и ще дам всичко от себе си за едно по-достойно класиране. Огромни благодарности и на семейството ми и приятелката ми, които ме подкрепят въпреки всичко и са постоянно до мен!

Реклама

4 Responses to “Стивиан Гатев на косъм от финалите на Световното първенство във Вал ди Соле”

  1. Смях

    Спрете да се излагате! Каква добра новина, от 90 човека е 85-ти?! Пълна трагикомедия!

  2. Stivi e naj-velikiq v BG i Ako My se pomoga za da ima ,,raven start“ s drugite shte e v top 10 na svetovniq forum…SAMO edin kompleksar, kojto nikoga me e letql Po podobni traseta ili zavistlivec moje da napravi takyv nekompetenten, zloben komentar…Tova koeto pravi Stiv e veliko!!!

  3. Иван

    Пичове, вместо да пишете за златото на Изабела, вие ми се оправдавате, защо някой си ми бил предпоследен.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>