Том Пидкок спечели олимпийските игри още при първото си участие

Макар и само на 21 години, Том Пидкок със сигурност е един от най-обещаващите атлети в британското планинско колоездене и поредното доказателство за това дойде на 26 юли 2021 г., когато той спечели златния медал в дисциплината крос-кънтри на Олимпийските игри в Токио.

Припомням, че постижението му е още по-сериозно заради факта, че в началото на сезона Пидкок счупи ключицата си, което хвърли плътна сянка на съмнение относно шансовете му за добро представяне. Скоро след това обаче той се завърна в състезанията и показа, че силата му не е намаляла, а в Токио демонстрира върхова форма.

Победата му в никой случай не беше лесна. На старта в Токио застанаха само 38 състезатели – много по-малко, отколкото в Световната купа, но затова пък със сигурност най-добрите в света. По този начин битката започна още от първите метри. В рамките на седемте обиколки по техничното трасе обратите следваха един след друг.

Реклама

Пръв отпред се оказа Матю ван дер Поел (Холандия), който за жалост падна лошо още в първата обиколка и по-късно се оттегли от състезанието. В следващите 2-3 обиколки за лидерската позиция се бореха петима – Матиас Флюкигер и Нино Шуртер от Швейцария, Том Пидкок, Антон Купър (Нова Зеландия) и Виктор Корецки (Франция). С няколко бързи атаки в средата на състезанието Пидкок си осигури малка преднина, макар че Флюкигер в нито един момент не е отказа да го преследва. Едва в последната обиколка и двамата подходиха по-предпазливо, за да не рискуват медалите, които вече изглеждаха „в кърпа вързани“. Шуртер изостана до четвърта позиция, на която завърши състезанието. Ондрей Цинк (Чехия) бе един от основните претенденти за третото място, след като през цялото състезание търпеливо държеше под око променящата се челна група. За негово съжаление обаче спукана гума и падане (заради нея) го извади от надпреварата. Затова пък в края на състезанието на трета позиция се вмъкна испанецът Давид Валеро Серано.

По-подробен репортаж може да прочетете в сайта на UCI: https://uci.ch/mountain-bike/news/2021/pidcock-wins-tokyo-2020-mountain-bike-gold-in-style.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>