Световни ендуро серии 2021 – 3 и 4 кръг в Ла Тюил, Италия

Ендуро сезонът продължи през седмицата 5-11 юли с Vittoria EWS La Thuile – нови два кръга с общ домакин в долината Аоста в Италия – едно от най-добрите места за каране в Европа. Освен разнообразни и интересни трасета за участниците, състезанията предложиха и много обрати и напрежение до последно за публиката.

Може да се каже, че третият кръг на EWS за 2021 г. бе един от „най-завързаните“ в историята на сериите. Както при мъжете, така и при жените последният етап започна с разлика във времената на първия и втория по-малко от секунда, и това е след три други етапа! Ето малко повече подробности:

При жените Изабеу Кордурие (Lapierre Zipp Collective) започна състезанието с победа в първия етап, изпреварвайки с две секунди временната водачка в сериите Мелани Пужин. Тя обаче си върна лидерството в следващия етап, в който завърши на 3 секунди пред Кордурие. Изабеу на свой ред спечели етап 3 и това доведе до по-малко от половин секунда разлика между двете преди последния, „кралски етап“. Там на сцената се появи Хариет Харндън (Trek Factory Racing), която „дръпна“ с невероятните 10 секунди пред Пужин. Междувременно леко падане на Кордурие точно преди едно от изкачванията по етапа я лиши от шансовете за победа и тя остана за Пужин, следвана от Харднън. Трета за деня приключи Андреан Лантие Надо (Rocky Mountain Race Face Enduro Team). 

Нещата не бяха по-малко драматични и в мъжкото състезание. В първия етап Ричи Рууд (Yeti/Fox Factory Racing) надделя над водача в сериите Джак Моар (Canyon Collective), но с по-малко от секунда. Същото се случи и във втория етап, но с още по-малка разлика – само с 30 стотни. Мартин Мейс (GT Factory Racing) се присъедини към партито с победа в третия етап, но основната „драма“ остана между Рууд и Моар, разделени от една секунда време. Американецът натисна до дупка в „кралския етап“ и успя да вземе още 2 секунди на австралийския си съперник, оставяйки го на второто място. Мейс не успя да направи добро спускане и изгуби няколко позиции, а стабилното каране на Адриен Дали (Lapierre Zipp Collective) го изведе до третото място в това състезание.

Подробен видеорепортаж може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=YO3GVZ-E-aQ.

Реклама

Второто състезание в рамките на същата седмица не бе по-малко интересно. Даже в някои отношения бе още по-драматично.

То включваше пет етапа, първият от които бе в събота със статут Pro Stage, т.е. носеше допълнителни точки за челните места. В него победители станаха Ричи Рууд при мъжете и Андреан Лантие Надо при жените, която финишира с изкълчен глезен.

Това ѝ гарантира солидна болка през дългия неделен ден, но не я отказа. Канадската състезателка завърши втория етап на четвърта позиция, но след това избухна с нова етапна победа и натрупа прилична преднина пред съперничките си. Травмата обаче взе своето – в предпоследния етап Надо реализира две падания, а последното и най-дълго спускане я довърши с още едно, и стопи цялата ѝ преднина, запращайки я назад в класирането. Тежък ден, определено, но близостта до победата може би ще ѝ вдъхне допълнителна увереност и хъс в следващите кръгове от сериите. Трудно е да се разкажат всички обрати при дамите, но в крайна сметка, с поредно феноменално спускане в последния етап, Хариет Харндън успя да изпревари всички и записа първата си победа в EWS в категорията Pro Women. Мелани Пужин остана втора, а Изабеу Кордурие трета.

При мъжете Джак Моар и Ричи Рууд си размениха по една етапна победа в неделя, след което обаче американецът направи няколко грешки (включително и падане), което остави крайната победа в ръцете на Моар. По всичко изглежда, че битката между двамата ще продължи и в следващите кръгове. Третото място бе спечелено от шведския национален шампион Закариас Йохансен (Ibis Enduro Team) и засега това е най-доброто му класиране в EWS, но само засега…

Подробен видеорепортаж може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=F3epGwnQN3Y.

За още информация следете https://www.enduroworldseries.com/.

Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>