Световна купа 2021 – Леоганг, Австрия

Има ли някой, който не е разбрал, че в първия кръг от Световната купа по спускане в Леоганг за първи път видяхме български атлет на подиума? Това е Изабела Янкова, която зае трето място в категория девойки, след като имаше реални шансове дори и за първото.

За хората, които следят спускането отблизо, това не е точно изненада. По-скоро е сбъднато очакване, отхвърлена несигурност. През 2019 г. Изабела пожъна немалко успехи в сериите iXS, което бе сигурен знак за потенциала ѝ, но каквото и да си говорим, в Световната купа, пък дори и в младшата категория, нивото е по-високо и когато стана ясно, че младата състезателка от Тетевен (най-сетне) ще участва в тази елитна надпревара, въпросът, който мнозина си задавахме, е дали закалката от iXS сериите е достатъчна, за да пробие и там? Е, отговорът вече е ясен и сега остава да се надяваме Изабела да има възможност да се включи и в други кръгове от СК, за да покаже на какво е способна и… кой знае, нататък може да стане много интересно!

На фона на тези радостни за българските фенове новини, ето и кратко обобщение за стартовете в категории елит…


Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Тази година Леоганг бе домакин не само на спускането, но и на ХСC/XCO, така че състезанията започнаха още в петък с дисциплината Short Track. Там победители станаха Лоана Лекомт (Франция) при жените и Матиас Флюкигер (Швейцария) при мъжете.


Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Събота бе денят, запазен за финалите по спускане. При жените като че ли никога в последните години не е имало толкова силна конкуренция между няколко потенциални претендентки за подиума. Това се дължи на няколко причини – Рейчъл Атертън е „в отпуск“ поради бременност, при това след предишни отсъствия заради контузии, което вдъхна увереност на няколко от основните ѝ съпернички, които не веднъж и два пъти застанаха на върха – Тане Сийгрейв и Мириам Никол са пример за това израстване; има и прилив на „млада кръв“ – първо Марин Кабиру, а сега и Валентина Хол, която в Леоганг бе и пред родна публика. Надеждите на всички тези именити състезателки обаче бяха попарени отново от Камил Баланш (след победата на същото трасе в Световното първенство през 2020 г.), която показа, че шампионската ѝ титла не е случайност и има бързината и увереността да се бори за първите места и през новия сезон. Вали Хол имаше всички шансове за първото място, но падане в края на трасето я остави на втора позиция. Трета остана Моника Храстник, следвана от Марин Кабиру и Тане Сейгрейв.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

И при мъжете не бе по-малко интересно. Завръщайки се след контузия на гръбнака, Амари Пиерон (Франция) показа, че не е изгубил скоростта и хъса си, завършвайки на трета позиция. С малко по-добро време финишира младият му сънародник Тибо Дапрела – едно от новите попълнения в категория елит с много голям потенциал. На върха обаче този път застана Трой Броснан (Австралия), с което зарадва хиляди свои фенове по цял свят. Австралиецът неизменно е на подиума в последните години, с което се утвърди като еди от най-консистентните състезатели, но рядко успява да оглави класирането или да се добере до първото място в крайното класиране за сезона. С такова начало сега може би нещата тази година ще са по-различни… Разбира се, има цяла плеада от DH звезди, които по една или друга причина останаха по-назад в класирането, но ще търсят реванш в следващите кръгове, така че най-доброто предстои!


Реклама

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Състезателната програма завърши в неделя с третия кръг в дисциплината ХСО. Лоана Лекомт постигна трета поредна победа при жените, натрупвайки съкрушителна преднина още в първата обиколка, с което остави всичките си съпернички да се борят за второто място. Без съмнение тази млада състезателка от Франция е сензация – отдавна не бяхме виждали толкова доминиращо представяне в ХС състезанията. Лекомт има и солидна преднина във временното класиране за сезон 2021. Зад нея надпреварата бе изключително оспорвана – в групата на преследвачките, движещи се през повечето време плътно една до друга, бяха Полин Феран Прево, Лаура Щигер, Йоланда Неф, Джени Рисведс. По едно време Неф изглеждаше най-силна, но злощастно падане я постави в догонваща позиция спрямо Щигер и Рисведс. В крайна сметка Рисведс надделя за второто място, а Щигер остана трета, записвайки щастлив първи подиум в категория елит.

Снимка: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

При мъжете се повтори битката за първото място между Матиас Флюкигер (Швейцария) и Ондрей Цинк (Чехия). Както и в петъчния ХСС старт, двамата се откъснаха начело на колоната и търсеха удобни моменти да атакуват. Цинк бе малко по-силен при изкачванията, Флюкигер надделяваше в спусканията. Затова швейцарецът избра да атакува в момент, след който можеше да натрупа известна преднина надолу и стратегията му се оказа печеливша. Трети остана Антон Купър (Нова Зеландия).


Видеоклипове и репортажи:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>