Колоездачите отново ще могат да стигат до Витоша с автобус

„Спаси София“ разпространи във Facebook страницата си една много радостна вест: след внесен от Борис Бонев доклад за поставянето на багажници за велосипеди на автобусите до планината, Столична община и нейните служби по транспорт най-сетне са възприели идеята по-сериозно и вече се работи по оборудване на автобуси със специализирани велобагажници, като се очаква през пролетта те да започнат да правят курсове по линиите 63 и 66.

За начало, вижте как изглежда съобщението на „Спаси София“:

Имайте предвид, че снимката в горния пост е илюстративна и не е от България! В един следващите коментари обаче екипът на сдружението е добавил и реална снимка на вече оборудван автобус с натоварени на него 9 велосипеда за проба: https://www.facebook.com/spasisofia/photos/p.2908225106128818/2908225106128818/ .

Както се вижда, велобагажникът или е специализиран готов модел, който поне за мен е непознат, или е някаква индивидуална разработка специално за целта. От коментарите във Facebook си личи, че много хора са скептични по отношение на закрепването и обезопасяването на велосипедите; не е ясно също така дали ще могат да се качват и свалят само на начална и крайна спирка, или и на други спирки по маршрута, ще се купува ли допълнителен билет за байка и т.н.

Изобщо, има доста неизяснени въпроси, но пък има и време да се изяснят – за момента просто се знае, че вече се работи реално и конкретно по тази тема, така че тепърва ще чакаме подробностите.

Реклама

Във всички случаи за мен тази новина е една огромна стъпка към нормализация, защото поне от 10 години (ако не и повече!) столичните планински колоездачи не могат да разчитат на обществен превоз до домашната си планина. Приятно изключение бяха автобусите, финансирани от Lidl, но те трудно можеха да се нарекат редовна линия, макар че нагледно показаха големия интерес към подобна услуга.

Толкова ли е необходим автобус, за да се качи един колоездач до Витоша? И да, и не! Вярно е, че поради характера на карането си, много хора не се нуждаят от такъв превоз; вярно е също така, че в наши дни повечето спускачи (включително и младежите) ползват услугите на различни хора с бусове, велотаксита и т.н. Т.е. алтернативи има, но всяка от тях все пак има и някои недостатъци в сравнение с градския транспорт. И той има такива, разбира се. Важното е обаче тази публична услуга да я има – не за всеки ще е перфектна, но все ще има кой и защо да я ползва. Аз лично никога няма да забравя, че съм опознал Витоша с колело най-вече благодарение на това, че в първите години от увлечението ми по планинското колоездене можехме да се качваме с автобусите нагоре – без специализирани багажници, но и без друга алтернатива по онова време (не само защото още нямахме коли, а и защото качването с автобус позволява да започнеш карането в една точка и да го завършиш в съвсем друга, като сумарно спускането е повече от качването). Така че според мен тази толкова дълго чакана стъпка ще доведе още нови (и предполагам най-вече млади) почитатели на маунтин байка в планината Витоша.

Очакваме продължение по темата…

Етикети: ,

3 Responses to “Колоездачите отново ще могат да стигат до Витоша с автобус”

  1. Монката

    Добра новина! И дано новите управляващи, които да са те да обърнат повече внимание на проблемите на Витоша. Планината има нужда от нова и модерна инфраструктура, за да бъде по-достъпна за всички ни.

  2. Опсала

    Вчера бях на зооградината, за да хвана 66. Нито имаше багажници. Нито шофера пожела да ме качи. Нямало заповед до него и отпраши. При това беше празен. Мислех, че всичко ще се случва от 1 май, може и да бъркам. Живеем в една лъжа.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>