Най-важното за новия Trek Session

В началото на април Trek представи обновения си модел за спускане Session. Макар на пръв поглед байкът да запазва в голяма степен сходството си с досегашното поколение, има няколко промени, най-съществената от които засяга окачването.

Новият Session е с многоставно окачване, но от типа High Pivot, т.е. с високо разположена главна става, около която задното колело се движи по окръжност. Както е известно, при този тип окачвания линията на движение на задното колело е назад и нагоре – по този начин препятствията се преодоляват по-леко и ефективно, запазва се по-голямата част от инерцията и по-добро сцепление с терена. Също така е известно, че това движение на задната ос предизвиква „удължаване на веригата“, което пък води до негативния ефект „връщане на педалите“ при преминаване през големи неравности. За да му противодействат, производителите прекарват веригата през допълнителна ролка, разположена около главната става на окачването – по същия начин са подходили и Trek, като са интегрирали доста добре зъбното колелце, така че да не дразни окото и да е добре защитено от калта. Запазва се и концентричната става около оста на задното колело, наречена ABP (Active Braking Pivot), която според Trek изолира работата на окачването от действието на спирачката.

Засега новият Session се предлага с алуминиева рамка. Всъщност редно е да уточня, че това се води модел 2022 и засега в сайта на производителя има само две окомплектовки (за $4999 и за $6999) + самостоятелна рамка ($2999). Дали ще се появят още варианти по-късно през годината? Твърде е вероятно…

По отношение на размерите също виждаме нов подход – всички рамки са с еднаква височина (т.е. седалкова тръба), но с различна дължина, включително и на задницата. Спрямо предходното поколение байкът е малко по-дълъг, макар че и челният ъгъл е малко по-голям – рядко срещана промяна в наши дни.

Като цяло Trek осигуряват на потребителите възможност за избор между много параметри. Рамката е съвместима с колела 29, 27.5 и комбинация от двете (29 отпред и 27.5 отзад). Освен това на две места има обръщаеми вложки (чипове) – чрез едната могат да се правят леки промени в геометрията, а чрез другата може да се променя прогресивността на окачването.

Интересна подробност е, че двете налични окомплектовки ползват задни амортисьори с въздушна пружина, но ако купите отделна рамка, тя е с метална пружина на шока, т.е. окачването явно е проектирано да работи достатъчно добре и с двата типа.

Реклама

Представянето на новия Session бе подкрепено с цели четири видеоклипа, един от които е доста дълъг и подробен – почти 50 минути:
https://www.youtube.com/watch?v=SmZ2kocDSqc
https://www.youtube.com/watch?v=dRjGIOGJbMQ
https://www.youtube.com/watch?v=fHoEAmSvzLo
https://www.youtube.com/watch?v=yBnzgkpPllQ

За повече подробности вижте и сайта на производителя: https://www.trekbikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>