Задават се цяла серия Перпендикулярчета от Крива спица за 2021 г.

Когато обявиха основните си събития за 2021 г., Крива спица загатнаха, че можем да очакваме и нови изненади от тях. За щастие не се наложи да чакаме твърде дълго, за да научим какви са…

Вие как заграждате важните дати на календара? С квадратчета или с кръгчета? Ние, във Велоклуб “Крива спица”, използваме перпендикулярчета!

Ако искате да ги рисувате и вие, заповядайте на чисто новата ни серия от събития – “Перпендикулярчета!”

Какво ще ви предложим?

Неподправено, свежо, пълнозърнесто, здравословно, яко и природосъобразно планинско колоездене, такова, каквото Планината го е създала за нас, в най-висша и най-недисциплинирана форма – “All Mountain”.

Дисциплината, в която под надслов “Перпендикулярна вселена” вече 14-години успешно покръстваме стотици, познати и непознати, но щастливи колоездачи в необятната родопска шир.

Това е дисциплината, която диктува Планината. Има и нагоре, има и надолу, има и равно. И във всяко от тези направления има и трудно, и предизвикателно! Дисциплина по пътеки, които стотици стъпала – човешки, животински, са изписали по гънките на планината, под зоркия поглед на нейните върхове. Дисциплина, в която състезанието е просто и има едно правило – избягай от реалността! Дисциплина, в която няма часовник, защото времето спира.

За изкушените в тази дисциплина сме подготвили ежемесечни изпитания – “Перпендикулярчета”, в 2 и 3-дневни варианти, по едно всеки месец, всяко със собствен характер.

За успешното преминаване през “Перпендикулярчето”, се изисква:

  • Любов и уважение към Планината;
  • Технически изправен велосипед, подходящ за перпендикулярни маршрути;
  • Каска за колоездене и глава с бръмбари, която да я носи
  • Ръце и крака към описаната горе глава със средно ниво умения за управление на планински велосипед;
  • Раничка с необходимата екипировка и храна;
  • За преходите с нощувки на открито – екипировка за бивакуване;
Реклама

Участниците се допускат до изпитателните полигони след предварително записване за всяко Перпендикулярче и след дарение към Велоклуб “Крива спица” в размер на 100 лв. за 3-дневните формати и 70 лв. за 2-дневните. Клубът осигурява Криви водачи по маршрута, застраховка, транспорт на екипировка и личен багаж за бивакуване от стартовата точка до лагерите и обратно, както и гаранция за отлична оценка.

Ами хайде, какво чакате? Грабвайте молива и календара и да рисуваме Перпендикулярчета! 

Менюто е както следва:

  • 26, 27, 28 март – “Тур дьо Утроба” – нетърпеливи за пролетно слънце, ще се отправим директно към местата, където древните Траки са го боготворили – а именно околността на пещера “Утробата” в Източни Родопи.
  • 16, 17, 18 април – “Източнородопски Камъни” – преди Райчо да е набрал лятна сила до ниво “камък се пука”, ще отидем да се изкачим на високите скали и да се спуснем по ръбатите камъни, които изобилстват на югоизток от гр. Кърджали.
  • 15, 16 май – “Караджов Камък” – още камък, но този път – Караджовия! Ще отидем да видим дали още си е на мястото.
  • 29, 30 май – “Първенецът на Балкана” – в навечерието на деня, в който почитаме паметта на героя-революционер Христо Ботев, ще се отправим към едноименния връх, покрай пълноводните водопади по долината на река Тъжа.
  • 23, 24, 25 юли – “В сърцето на Западни Родопи” – набрали скорост от “Перпендикулярна вселена”, ще обиколим централни Западни Родопи за проверка на гледките от Орлово Око, Чаирски Езера и Вълчи Камък.
  • 13, 14, 15 август – “Чудните Мостове” – в разгара на лятото ще потърсим прохлада под сянката на вр. Персенк и под сводовете на “Чудните Мостове”.
  • 4, 5, 6 септември – “По следите на Орфей” – за празника на Съединението ще потърсим стъпките на митичния певец, през Кемеров мост и под пръските на Фотинските водопади.
  • 1, 2, 3 октомври – “Изворите на Арда” – преди гората да задреме зимния си сън, ще проверим къде е “Руфинка болна легнала”, и откъде, аджеба, извира река Арда.
  • 29, 30, 31 октомври – “Между Изтока и Запада” – в края на есента отиваме да видим безводно ли е село Безводно, има ли русалки в с. Русалско, има ли риба в Рибен дол, и къде е границата между Източни и Западни родопи.
  • 19, 20, 21 ноември – “Зареница” – за финал планираме проверка на дебита на водопад “Сливодолското падало” и укрепленията на крепостта “Зареница” в района на с. Нареченски Бани.

Очакваме ви! 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>