Drag 2021

Текст: Любомир Ботушаров
Снимки: Drag

За добро или лошо, в последните години българските марки планински велосипеди малко оредяха. Drag обаче са в играта и не само това, ами дори дръзнаха да вдигнат залога, разработвайки АМ/ендуро модела Ronin – един от малкото велосипеди, чиято рамка е изцяло проектирана и разработена за български производител, т.е. по никакъв начин не е споделен проект или „каталожна рамка“. Повече за процеса на създаването на Ronin може да прочетете ТУК и след малко ще се завърна към този модел, но преди това мисля да разгледам новата линия велосипеди с твърда рамка…

Trigger

Причините да започна с тях са няколко. Първо, това е един от най-новите модели на Drag, насочен към масовия любител на планинското колоездене, който търси простичък и надежден велосипед от начален или среден клас за ХС каране и ХС велотуризъм. За да се ориентирате по-добре, Trigger заема мястото на досегашните модели Hardy, които в последните години бяха сред най-популярните и продавани велосипеди на марката. Всъщност линията Hardy ще продължи съществуването си, но вече е позиционирана твърдо в началния клас с по-евтини окомплектовки, което пък означава, че дори за малко пари Drag вече ще предлагат байкове с доста прилична рамка и геометрия. Но да се върнем към новите модели Trigger…

Най-важното при тях, разбира се, е рамката. Тя има доста по-модерен вид и е направена от алуминиева сплав 6069, като тръбите са с променлива дебелина на три стъпки (тройно теглени/изтънени), което води и до много добро тегло – само 1620 грама за размер L. Конусовидното чело и средното движение на резба не са нещо ново, но към тях се добавя нещо доста важно – сменяеми уши за задната ос, от които всъщност зависи дали рамката ще се ползва с проходна ос Boost 148х12 мм (както е при по-скъпите окомплектовки на модела), или с обикновена QR главина (както е при по-достъпните варианти). Както се досещате, този дребен детайл дава отлични възможности за надграждане на велосипеда, защото реално не сте обвързани само с един тип задна главина. Рамката е подготвена и за понижаващи колове за седалка с вътрешен път за бронята/маркуча. С други думи, каквото и оборудване на Trigger да изберете, получавате една наистина добра основа на байка.

Модерните детайли по рамката биха имали съмнителна полза, ако не са комбинирани с добра геометрия. В това отношение Drag в последните години определено са за пример и Trigger не е изключение. Моделът продължава традицията от Hardy и се предлага в 4 размера, като най-малкият (S) използва 27.5-цолови колела, а останалите три (M, L, XL) са с 29-цолови. Всички стойности в таблицата горе са добре балансирани, така че да направят байка удобен и приятен за каране и максимално съобразен с масовия потребител и широкото си предназначение.

Към всичко изброено могат да се добавят и доста приятните цветове и графики – някои от тях веднага грабват окото, други сякаш нарочно са „по-сдържани“, но във всички случаи стилни.

Най-достъпният вариант на Trigger е 3.0 с цена 1290 лв. и тегло 14.3 кг. Неговата окомплектовка включва вилка RockShox Judy със 100 мм ход, дискови спирачки  Shimano BR-MT200 и задвижване Shimano Alivio/Acera/Altus с 3х9 предавки. Колелата са с капли WTB, а периферните компоненти са Cox.

Следва 5.0 с цена 1490 лв. и тегло 13.9 кг. При него вилката Judy вече е с пневматична пружина, скоростната система е Shimano Deore с 2х10 предавки, спирачките също са надградени до Shimano MT410.

7.0 струва 1750 лв. и тежи 13.6 кг. Тук скоростната система вече е с 2х11 предавки, отново Shimano Deore, а друга съществена разлика са главините с проходна ос Boost отпред и отзад.

Вариантът 7.5 Trail заслужава особено внимание, тъй като е съвсем малко по-скъп (1850 лв), но е с по-голям ход на вилката (120 мм) и със задвижване Shimano Deore 1×12.

Trigger 9.0 (2290 лв./13.1 кг) също е с 12-скоростно задвижване, само че Sram NX Eagle. Вилката вече е Rock Shox Recon Silver, спирачките са Shimano MT500, а периферните компоненти Cox са от серията Heli Superlight.

Trigger 9.9 е топ-моделът в серията с цена 2790 лв. и 12.6 кг, при това с понижаващ кол KS E-20i със 100 мм ход. Вилката е още по-добра –  Rock Shox Recon Gold с пружина Debon Air, а скоростната система е Sram GX Eagle. Спирачките са Shimano Deore M6100.

Не е случайно, че отделих толкова много място и време за велосипедите Trigger. Опитът ми показва, че именно те ще са сред най-обсъжданите във форума и ще се борят за вниманието на тези многобройни МТБ любители, които тепърва навлизат в спорта или вече са се запалили и търсят достъпен и практичен велосипед – не за спускане и ендуро, а за всякакви кратки или дълги разходки в планините по леки до средни като техническа трудност терени.

А сега да погледнем набързо и някои от другите…

Ronin

Ето, че пак се връщаме към „самурая без господар“ – универсалният и способен АМ велосипед с двойно окачване (140 мм отзад, 150 мм отпред), модерна геометрия, 29-цолови колела и рамка, която е проектирана и изработена специално за Drag.

2020 г. бе първата за него с реални продажби и Drag могат да са доволни от това, че цялата първа партида бе разпродадена напълно. Вярно е, че в българските магазини не винаги имаше достатъчно наличности от него – към многото странности на 2020 г. се добави и резкият скок в търсенето на всякакви велосипеди и на всички пазари, така че производителите и търговците трудно насмогваха на него. Байкът се появи и на страниците на няколко чуждестранни списания, а успешният първи сезон за Ronin означава, че ще има и втори, като за 2021 г. са предвидени цели шест нива на оборудване.

Най-достъпният Ronin е 1.0 и струва (внимание!) – 2990 лв.! С тази окомплектовка удоволствието от каране на „мек“ велосипед с модерна геометрия може да бъде споделено от доста хора. Да, сред компонентите има компромиси, които се отразяват най-вече на теглото, което е около 16.3 кг., но все пак рамката дава отлични възможности за надграждане, а вилката RockShox Recon RL и задвижването Shimano Deore 1×11 са напълно смислени компоненти и достатъчни за едно добро начало по пътеките.

Следва Ronin 3.0, който струва 3490 лв. и е познат от предишния сезон със задвижването си Sram SX Eagle 1×12, само че за 2021 г. е надграден с вилка RockShox 35 Silver RL с пневматична пружина Debon Air.

Ronin 5.0 (4290 лв.) e с вилка RockShox 35 Gold RL и с 12-скоростно задвижване Shimano SLX. Тук вече виждаме и понижаващ кол за седалка KS Rage.

При 7.0 вилката вече е Pike, а задвижването е комбинация от Shimano SLX и ХТ. Цената е 4990 лв., а теглото пада докъм 15 кг.

Ronin 8.0 е изцяло нова окомплектовка с вилка Rock Shox Pike Select+ и 12-скоростна система Sram GX, а цената му е 5490 лв.

Топ-моделът е 9.0 с цена 6590 лв. Един от основните акценти при него е вилката Rock Shox Lyrik Ultimate със 160 мм ход, т.е. този байк е ориентиран към по-състезателно или агресивно каране. Скоростната система е Shimano XT, такива са и спирачките, а понижаващият кол за седалка е KS Lev. Изобщо, това си е оборудване от висок клас!

Shift

Твърдакът на Drag с АМ/ендуро предназначение ще продължава да бъде един достъпен и много способен велосипед, предлаган във варианти с 29, 27.5 и 27.5+ колела, а също и като отделна рамка, която можете да оборудвате по свой вкус. Байкът е с модерна геометрия и изключително универсален – аз имах възможността да го карам интензивно през 2019 г. и да споделя впечатленията си от варианта Trail.

През 2021 г. Shift 7.0 Trail ще струва 2390 лв. и е с вилка Rock Shox 35 Gold RL, задвижване Sram SX Eagle и гуми 27.5х2.6.

Под него се нареждат моделите Shift 5.0 и Shift 5.1 с цена 1650 лв. и задвижване Shimano Deore 1×11. Байковете използват вилка SR Suntour Zeron 35, а разликата е единствено в размера на колелата и гумите – 5.0 е с 27.5х2.8“, а 5.1 е с 29х2.3“.

Най-достъпен е Shift 3.0 (1190 лв.), който е с 29-цолови колела, вилка SR Suntour XCM34 със 130 мм ход и скоростна система Shimano Alivio.

Реклама

Icosanona

Сменям рязко темата в посока крос-кънтри, и то по-спортно ориентирано. За модела Icosanona ще кажа само накратко, че ще бъде изцяло обновен през 2021 г., но тъй като още не са готови снимките с новата рамка и компоненти, предпочитам да го представя отделно, когато е напълно готов за показ.

Badger

И още една рязка смяна на темата, този път в посока детски велосипеди. Drag винаги са имали доста широка детска гама, която се радва и на широка популярност, но през 2020 г. към нея бе добавен един съвсем истински детски маунтин байк. Детските велосипеди  по принцип приличат в много отношения на планинските, включително и защото това се смята за готино от малчуганите, но Badger не просто имитира маунтин байковете, а има пълното право да се нарече такъв, защото е предназначен най-вече за деца, които обичат и искат да карат по пресечен терен.

Малкият байк е с олекотена рамка с хидроформовани и изтънени тръби, с подходяща и сериозно сметната геометрия за планинско каране, а най-важна за комфорта на малчуганите е технологията KidFit Pro. Казано на нормален, а не на маркетингов език, това означава, че всеки компонент по тези велосипеди е подбран така, че да е подходящ за целевата група ползватели. Амортисьорните вилки са по-меки, за да работят добре с оглед на по-малкото килограми на ездачите; ръкохватките на спирачките са по-приближени до кормилото; широчината на кормилото, дължината на курбелите и каквото още е възможно, е индивидуализирано за детската аудитория. В резултат велосипедите са сравнително леки, напълно пригодни за планина и изглеждат доста добре.

Badger се предлага с три размера на колелата – 26“ за най-големите, 24“ и 20“ за най-малките колоездачи. При всеки от тях има четири варианта за окомплектовка – Race и Fun са с амортисьорни вилки, Lite DB и Lite са с твърди вилки, като най-евтиният вариант е с V-образни спирачки, а останалите три са с дискови. Цените на повечето варианти гравитират около 600 лв., само Race e по-скъпичък – 949 лв.


С това горе-долу се изчерпват новостите в раздел МТБ за 2020-2021 г., макар че в каталога и сайта на Drag можете да намерите още десетки велосипеди с друго предназначение, а също и маунтин байкове, които не са променени чак толкова спрямо предишни години. Няма как да не спомена и gravel велосипедите Sterrato, които бързо намериха фенове и сред планинските колоездачи – ако ви харесват такъв тип хибриди, хвърлете им едно око. Изобщо, за всякакви допълнителни подробности разгледайте сайта на Drag.

https://dragbicycles.com/


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>