Отбори и състезатели 2021, част 3

Ето, че се събра материал и за трета статия с промени в спонсорите и отборите. Тя вероятно ще е последната за тази година, тъй като в края ѝ ще намерите връзка към списъка на UCI с отборите и състезателите, които ще участват в Световната купа през 2021 г. А с публикуването на този списък остават твърде малко неизвестни, така че този тип „трансферни новини“ постепенно ще бъдат изместени от новините за първите състезания през сезона…

Младежът Ике Клаасен, който въпреки 17-те си години вече е доста известен по DH трасетата, а и в други дисциплини (ендуро и фрийрайд), ще кара за Commencal в техния южноафрикански отбор, където ще се учи от своя сънародник Тео Ерлангсен. Ето едно кратко видео по този повод:

Реми Метайе обяви новия си байк-спонсор и това е Propain. Германската марка в последните години печели все повече почитатели в Европа, а привличането на атлет от ранга на Реми вероятно ще ѝ осигури добро присъствие и в Северна Америка. Повече за това партньорство, както и за другите спонсори на Реми Метайе през 2021 г., можете да видите в това негово видео: https://www.youtube.com/watch?v=YuSK05vIMJ0 .

Между другото, малко по-рано Propain обявиха, че с техни рамки ще кара и Фил Атуил. Британецът и преди е бил атлет на Propain, макар че в последните две години имаше друг спонсор. Атуил е известен с това, че може да кара всичко – и като дисциплини, и като типове велосипеди. А също и с това, че може да демонстрира както невероятен стил и финес, така и напълно дивашко каране. Ако искате още един интересен факт за него – в последните две години Фил Атуил живее в Гърция и е все по-тясно обвързан с тамошната МТБ сцена. Повече можете да прочетете тук: https://www.propain-bikes.com/us/phil-atwill-is-back/.

Междувременно шведският фрийрайд/слоупстайл състезател Макс Фредриксон се раздели с дългогодишния си спонсор NS Bikes чрез един емоционален видеоклип и загатна, че го очакват много нови неща, но без да издаде за кого ще кара през 2021 г.

Един от новите отбори, който със сигурност привлича доста внимание, е Rock Shox Trek Race Team. Не само, че главни спонсори са двама от големите играчи на пазара, но това е и новият тим на Валентина (Вали) Хол (Австрия) – една от най-обещаващите спускачки, която през 2021 г. за втори път ще прави дебют в категория елит, след като през 2020 се контузи, преди изобщо да успее да се състезава на финал. Освен нея в отбора са още трима съвсем млади състезатели – Джейми Едмънсън (Шотландия), Итън Шандро (шампион на Канада при младежите) и 15-годишният Теган Круз (едно от най-бързите деца в Уислър, както е представен в описанието). Никой от тези атлети не е навършил 21 години – бъдещето е пред тях, а Rock Shox и Trek вярват, че то ще е светло. Повече за тима можете да прочетете тук: https://www.sram.com/en/life/stories/rockshox-trek-race-team-announcement.

Отборът Commencal Atherton също добави нов млад член към състава си. Това е австриецът Андреас Колб, който успя да запише две обещаващи класирания през краткия сезон 2020. Всички останали в тима се готвят усилено за сезона и нямат търпение да започнат състезанията.

Реклама

Стана известен и новият отбор на един от най-бързите и агресивни френски DH състезатели. Реми Тирион ще бъде част от Giant Factory Off-Road Team. Видеото за добре дошъл може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=8uhWg69xKOQ , а повече подробности вижте тук: https://www.giant-bicycles.com/global/teams-and-riders/giant-factory-off-road-team/3/remi-thirion/1491.

Giant ще бъде спонсор за още две години и на канадския фрийрайдър Рийс Уолъс, който ще продължава да набляга на хубави видеоклипове и филмови участия.  

А пък ексцентричният скандинавец Браге Веставик продължава поне още 2 години с GT, за което също има видео: https://youtu.be/FDrpjQpMaGM. За съжаление малко преди тази вест Браге счупи лошо крака си и му предстои трудно възстановяване, но се надявам скоро отново да го видим в действие.

Marin Bikes привлякоха към атлетите си траял звездата от Шотландия Дънкан Шоу. Той е партньор на Дани Макаскил в отбора Drop and Roll, който изнася шоупрограми с велосипеди. В Marin Bikes обаче Дънкан ще се изявява и като „лице в ефир“ в YouTube канала им, ще представя различни байкове, хора и други интересни неща. В тази връзка любопитна подробност е, че първото видео с участието на Шоу е посветено на е-байка Alpine Trail E2: https://youtu.be/SUa-Ie1cdp4.

В ендуро отбора Orbea Fox има две нови попълнения – френската състезателка Лаура Шарл и победителят в Академия Pinkbike Евън Уол – професионалният договор всъщност е неговата голяма награда в риалити шоуто. Двамата ще могат да черпят в изобилие от опита на Дамиен Отон и Вид Першак, които остават водещи атлети в тима.

Една от големите изненади, която дойде с публикуването на списъка с отбори, които ще се състезават в Световната купа през 2021 г., е зачисляването на Джаксън Голдостоун към Miranda Factory Team. Като се има предвид популярността на този канадски младеж, който стана известен още преди години с видеоклиповете си, вече има победи в детските възрастови групи и сега за първа година ще кара при младежите, към него със сигурност е имало не една и две оферти. Как точно един не много голям и известен отбор като Miranda е спечелил доверието му засега не е ясно, но самият Джаксън обяви, че с Нуно Райс, който също е част от този тим, са добри приятели в последните години и е твърде вероятно разковничето да е някъде в тази насока.

И като стана дума (вече поне два пъти!) за списъка на UCI с отбори и състезатели в Световната купа през 2021 г., ето го и него: https://www.uci.org/mountain-bike/teams.


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>