Обувки като за Фабио Уибмер от Crank Brothers

Винаги съм свързвал американската марка Crank Brothers с красиви и добре измислени компоненти и аксесоари, но сега те са решили да се насочат и към нов тип продукти – обувки за колоездене. В това решение всъщност може да се намери логика, тъй като компанията отдавна предлага едни от най-популярните педали на пазара. Дали обувките изглеждат на нивото на останалите им продукти? Да видим…

За начало вижте колко лачен изглежда белият чифт на Фабио Уибмер:

Това всъщност е най-достъпният модел Stamp Lace (€129,99), който се предлага в още три цвята. Основната разлика между него и другите два варианта в серията е, че Stamp Speed Lace (€149,99) използва комбинация от връзки и велкро лента над тях, а Stamp Boa® (€179,99) се притяга чрез тънка връв и специален върток с микро-настройка, като е добавена и велкро-лента, т.е. при тях стягането е хем най-бързо, хем най-фино.

Като оставим настрана закопчаването, трите модела Stamp имат идентични детайли. Името им съвпада с това на платформените педали на Crank Brothers, защото обувките са предназначени именно за такива. Външната част на подметката е от мек и лепкав каучук (търговското му име е Match Compound или MC2), който в комбинация с шарката на контактната зона, оптимизирана като форма и височина на грайферите за шиповете, трябва да осигурява доброто сцепление във всякакви условия. В предната и задната си части подметката има широки напречни грайфери, които се грижат за добър контакт с терена при ходене. Както виждате, общата визия е не прекалено спортна, сходна с тази на много други обувки за платформени педали, с които човек обикновено може спокойно да се покаже и извън колоездачните среди. За горната част на обувките са използвани здрави изкуствени материи с перфорирани и/или мрежести панели за по-добро проветрение. Моделите с връзки имат и джоб за тях в горната част на езика.

Реклама

Ако предпочитате да карате с автомати, погледнете и моделите Mallet Clip-In, които са сходни като дизайн и детайли, само че с отвори за монтиране на скоби за педалите към подметката.

Интересното при тях е, че около тези отвори  има разграфяване, което помага да се постигне (и запомни) по-лесно правилната позиция на скобите. Освен това с червено е отбелязана зоната, в която скобите са изтеглени възможно най-назад – тази настройка е предимно за спускане, когато се търси повече стабилност, а не толкова ефективно педалиране. Подметката е със същата шарка, само че от малко по-твърда каучукова смес, за да позволява по-лесно преместване на крака при откопчаване. Тъй като обувките очевидно са проектирани за максимално добра съвместимост с педалите на Crank Brothers, те идват с предварително монтирани скоби за тях. Ако ползвате друга марка педали, махате „фабричните“ скоби и слагате другите. Mallet Clip-In също се предлагат в три варианта, различаващи се по закопчаването.

За повече подробности разгледайте продуктите в сайта на производителя: https://int.crankbrothers.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>