Световни ендуро серии – календар за 2021 г.

Сезон 2020 беше най-краткият във всяка от дисциплините на планинското колоездене, но за 2021 г. светът се готви да се завърне към по-нормален живот. Организаторите на Световните ендуро серии смятат да наваксат сериозно, увеличавайки състезанията до 9 броя при класическия формат + 4 броя в EWS-E (за е-байкове) и специалното състезание Trophy Of Nations, което по традиция ще се проведе във Финале Лигуре.

Съобразявайки се с очакванията масовото ваксиниране да сложи край на пандемията и ограничителните мерки, организаторите на сериите са съсредоточили събитията във втората половина на годината, като повечето от тях ще бъдат на територията на Стария континент с единствено изключение Уислър. Целта е по този начин да се намалят пътуванията и разходите на отборите, като решението е временно – в бъдеще сериите ще се стремят да си върнат по-широкото международно присъствие на няколко континента.

Реклама

За състезанията със стандартни байкове има 6 локации, но 9 старта. По подобие на двойните Световни купи в спускането през 2020 г., в EWS ще има три спирки, които ще включват по два кръга. Едното състезание ще се провежда в четвъртък, а другото в неделя. Макар че подобна схема е доста натоварваща физически за атлетите, тя позволява повече състезания с по-малко разходи за тях и отборите им, включително е и по-изгодна за непрофесионалните участници, които могат в рамките на седмица да се включат в два старта.

Освен много състезания, през 2021 г. ще има и някои нови правила. Едно от тях засяга форматът на ендуро състезанията – въвежда се т.нар. Pro Stage. Това ще е един откриващ етап, който ще се провежда вечерта преди останалите етапи. Той ще е кратък, скоростен и ще осигурява на публиката атрактивно зрелище с малки разлики във времената, а първите петима при мъжете и жените и първите трима при младежи и ветерани ще получават допълнителни точки за ранглистата.

Повече подробности за всичко това можете да видите тук: https://www.enduroworldseries.com/news/1591-2021-is-our-biggest-racing-calendar-ever/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>