Formula представи първия си заден амортисьор

След като преди години италианският производител на спирачки Formula реши да разшири продуктовата си гама с амортисьорни вилки, сега компанията е решила, че е време да представи и свой заден амортисьор. Името на този интересен продукт е MOD. Както и при вилките, Formula успява да подходи малко по-различно от останалите. Това едва ли прави продукта ѝ задължително по-добър, но със сигурност има какво да се каже за него.

Както се вижда от снимките, става дума за шок с метална спираловидна пружина, изработена от максимално олекотена стомана. Предназначението му е за ендуро байкове – за момента се предлага само в два размера: 210×55 или 230×65 мм при стандартен захват, респективно 185×55 или 205×65 мм при палцов захват (Trunnion). Теглото, посочено от производителя, е 670 грама (включително пружината). Новото и интересното обаче не е отвън, а вътре.

Вътрешният дизайн на MOD залага на по-голям дебит на маслото през клапаните, с което осигурява повече контрол и надеждност. В допълнителния резервоар има специален гумен мехур, подобен на този в много съвременни вилки, който замества класическото плаващо бутало (IFP) и се разширява, за да поеме изместването на маслото. Основният плюс, който Formula изтъква за него, е намаленото триене, което пък прави цялостната работа на шока по-чувствителна и отзивчива.

По отношение на настройките, освен с външните регулатори за компресия и разгъване, MOD разполага и с нещо по-голямо – CTS (Compression Tuning System). Тази технология е заимствана от вилките на Formula и позволява да смените целия клапан за компресията, променяйки по този начин „из основи“ характеристиките на амортизацията.

В комплект с шока получавате три различни клапана – златист, оранжев и зелен. При зеления компресията е най-прогресивна и силно изразена, което го прави подходящ за по-тежки колоездачи и за много агресивен стил на каране. При златистия е „най-слаба“, ако мога така да се изразя, т.е. подходящ е за леки карачи и за хора, които предпочитат окачването им да има по-меко усещане от стандартното. Оранжевият е нещо по средата и е подходящ за агресивно каране с добра чувствителност към малките неравности и увеличена поддръжка при средна и висока скорост на сгъване. Можете да изберете кой клапан да монтирате както в зависимост от трасето и личните си предпочитания, така и в зависимост от велосипеда и характеристиките на окачването му.

Formula MOD струва 699 евро и компанията вече приема предварителни поръчки, като доставките ще започнат в началото на ноември 2020 г.

https://www.rideformula.com/

Реклама

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>