EP8 става новата водеща група на SHIMANO за е-байк компоненти

Представянето на новата е-байк система SHIMANO EP8 извисява двата основни „стълба“ в развитието на тези технологии – хардуерът и софтуерът – до нови (поне за японската компания) нива. Към новите компоненти е приложен характерният за Shimano системен подход, а предназначението им е максимално широко.

Мотор (Drive unit)

Новият задвижващ агрегат EP8 (DU-EP800) е способен да осигури 85 Nm въртящ момент, за да превземате с него най-трудните и стръмни изкачвания. Това е увеличение с 21% спрямо предшественика му от серията STEPS E8000, но то е придружено и от 300 грама намаление на теглото (около 10%, до 2.6 кг), което е постигнато чрез нов корпус от магнезиева сплав. Тази комбинация от увеличаване на силата и олекотяване превръща мотора на Shimano в един от най-ефективните на пазара. Новият модел е и по-компактен, а формата и дизайнът му са съобразени със съвременните рамки, като в същото време се запазва познатият интерфейс за монтаж, което го прави съвместим и с всички досегашни рамки, ползващи система STEPS.

Подобренията включват и намаляване на триенето, което е характерно за електрическите задвижвания при педалиране и се усеща най-вече при изключен двигател. Благодарение на оптимизиран дизайн на уплътненията и на вътрешните предавки, това триене е с 36% по-малко в сравнение с E8000. На свой ред това води до по-висока ефективност и по-малки загуби на енергия от батерията, както и до по-естествено усещане, когато подпомагането е изключено. Преминаването от асистенция към „био режим“ (например при надвишаване на скорост 25 км/ч) също е по-плавно, заради подобрения съединител в задвижващия агрегат. Не на последно място, новият мотор е и с подобрено охлаждане, а според производителя всички тези подобрения водят и до 20% увеличение на пробега, което е може би най-важният ефект за крайния потребител.

EP8 е със 177 мм Q-factor и идва в комплект със собствени курбели, които се предлагат с дължини 160/165/170/175 мм.

Очаква се системата EP8 да бъде комбинирана основно с новите 12-скоростни компоненти от сериите XTR/XT/SLX/Deore с Dynamic Chain Engagement+ и с предни венци 34, 36 или 38 зъба.

SHIMANO EP8 е съвместима с механични скоростни системи (9/10/11/12-скоростни), с електрическите Di2 (11-скоростни), както и с главини с вътрешни скорости  (11/8/7/5-скоростни). По-специално системата EP8 е напълно съвместима с представената наскоро главина NEXUS Inter-5, което е от съществено значение за бъдещите градски и туристически велосипеди.

Серията EP8 включва и нов водач за веригата (CD-EM800), който е съвместим с 11- и 12-скоростни системи на Shimano с линия на веригата 56.5 мм или 53 мм, като разстоянието между водача и веригата се регулира.

При EP8 електрическото задвижване може да бъде включено с бутон от компютъра, от батерията или чрез интегриран в рамката бутон (EW-SW300), обикновено разположен върху горната тръба.

Контрол от кормилото – компютър и превключвател

Компютърният дисплей EP8 (SC-EM800) в много отношения прилича на успешния модел от серията E8000, но е добавена нова функция, която позволява на колоездачите да избират индивидуално запаметени от тях профили/режими за подпомагане. Той е 1.6-инчов цветен екран, видим и под директна слънчева светлина, с нов, по-компактен корпус. SC-EM800 комуникира безжично с приложението E-TUBE PROJECT чрез Bluetooth, позволявайки на потребителя да променя настройките бързо и лесно. Чрез стандарта ANT той може да се свърже и с устройства от други производители, за да показва на тях информация за предавките и за нивото на батерията.

За да командват мотора, колоездачите могат да използват и новия превключвател SW-EM800-L. Той позволява избор между режимите Off, Eco, Trail, Boost, както и Walk Assist (подпомагане при бутане). Ключът има подобрена ергономия с вдлъбнати бутони и е съвместим с интерфейса I-spec, така че може лесно да го комбинирате с команда за понижаващ кол за седалка (например с SL-MT800-IL). От друга страна, този превключвател може да бъде и напълно премахнат, но тогава няма да разполагате с режима Walk Assist, който също е подобрен като функция.

Батерии

Вариантите за батерия включват представените по-рано през годината акумулатори с капацитет 630Wh – BT-E8016 (за външен монтаж върху долната тръба) и BT-E8036 (за вграждане в рамката), както и батерията BT-E8035-L (вътрешна), която е с по-малък капацитет (504Wh), но с по-бързо зареждане. Както и досега, SHIMANO наблягат изрично на издръжливостта и качеството на батериите и гарантират, че при правилна експлоатация те ще запазят поне 60% от капацитета си дори и след 1000 пълни цикъла на зареждане.

Софтуер

Подобренията в софтуера за системата EP8 са другата половина от формулата на SHIMANO за по-естествено усещане при каране на електрически маунтин байк. Това е постигнато чрез промяна в характеристиките на трите подпомагащи режима, наред с възможността потребителят сам да ги индивисуализира според нуждите си.

Режимът BOOST достига максималния въртящ момент 85 Nm дори и при по-малка сила, приложена от колоездача.

Режимът TRAIL също може да достигне пиковата мощност на мотора, но се влияе в много по-голяма степен от вложената от колоездача сила, пестейки енергия когато тя е малка или подпомагайки активно, когато сензорите усетят, че карачът е натиснал здраво педалите. Според Shimano преходът е толкова плавен и интуитивен, че повечето потребители едва ли ще ползват останалите режими.

ECO режимът също се влияе от въздействието на „задкормилоното устройство“, но е ограничен до 30 Nm въртящ момент. Той може да се ползва не само за пестене на енергия и увеличаване на пробега, но и за тренировки.

Реклама

Най-важното е, че всички тези режими могат да бъдат индивидуализирани (с 10 различни нива) от потребителя чрез приложението E-TUBE PROJECT, въртящият момент може да бъде настроен в диапазона 20-85 Nm, може да се избира между 5 нива на подпомагане при потегляне, както и да бъдат запаметени различни потребителски профили/режими за различни ситуации или типове каране (например за високо натоварване, любителско каране и т.н.), които след това могат да бъдат избирани чрез компютъра.

Обновено е и приложението E-TUBE RIDE, което позволява на потребителя да запаметява и показва на телефона всякаква полезна информация за самото каране – не само обичайните функции на велокомпютър, но и много по-детайлни данни за самите режими на подпомагане.

Наличност

Компонентите EP8 вече са готови, но тепърва трябва да бъдат предпочетени от един или друг производител и да бъдат монтирани, така че ги очаквайте на модели за 2021 г.

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>