Съвети за настройка на окачването от Димитър Маратилов

Димитър Маратилов е познат на читателите на МТБ-БГ най-вече със своите видеоклипове от различни пътеки и трасета, много от които можете да намерите и в МТБ Справочника. Сега обаче Митко е подготвил нещо по-различно, а именно – кратко видео с най-важната базова информация за това как да настроите окачването на велосипеда си.

Излишно е да казвам, че това една безкрайна тема, а в много отношения и доста субективна, т.е. подходът към настройките на велосипеда и особено на окачването му може и понякога трябва да е строго индивидуален, особено ако искате да получите максимално добър резултат. Последният зависи от твърде много фактори – лични предпочитания, тегло, ниво на каране, кинематика на окачването, устройства на вилката и шока, налични възможности за реглаж и т.н. Всичко това обаче няма как да бъде събрано в няколко минути видео, нито в няколко реда текст. Затова Митко се е ограничил само до най-важните и основни неща, т.е. видеото е насочено към тези, които все още нямат никаква идея откъде изобщо да започнат. Ами, започнете оттук:

Когато направите тези базови настройки и покарате 1-2 пъти с тях, опитайте се да следите какво и защо се случва. Сгъвате ли лесно вилката или шока докрай? Усещате ли окачването достатъчно меко или пък ви се струва твърдо? Усещате ли байка пъргав или имате чувството, че енергията ви „потъва“ някъде? Отвъд началния реглаж, показан във видеоклипа, започват фините настройки и индивидуалните нужди и предпочитания – например хора, които карат по-бързо и агресивно, понякога предпочитат да карат с по-малко начално сгъване (саг), особено във вилката, за да не потъва предницата твърде много при спиране, прагове и т.н. В зависимост от възможностите за реглаж (освен външни, има и вътрешни такива!) настройването може да отиде доста далеч и да засегне работата на окачването в различни части от хода или при различна скорост на сгъване. Но както се казва, апетитът идва с яденето и по темата има толкова много за четене, че да ви запълни поне един ден.

А ако видеоклипът ви е харесал, не забравяйте да го харесате или да се абонирате за канала на Димитър Маратилов.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>