Искате ли да подпомогнете бъдещата дейност на MTB-BG.com? Можете да започнете с тази анкета!

Уважаеми читатели и приятели на МТБ-БГ,

Започнах годината с една важна за мен статия, озаглавена „Искрено и лично след 18 години“. Целта ми беше чрез нея да предупредя всички вас, че поради ред причини и обстоятелства е възможно в някакъв момент сайтът MTB-BG.com да се превърне за мен от професионална дейност в хоби, защото, най-просто казано, приходите от неговата дейност вече стигат само колкото да покрият най-базовите разходи, т.е. аз трябва да помисля за друг начин да издържам себе си и семейството си (в някакъв момент). Може би у много хора предизвиках лек уплах с тази статия, защото решиха, че ако сайтът е само хоби за мен, това ще означава едва ли не той да спре да функционира. Разбира се, това не е така, но е факт, че ако не гледам на него като на професионално занятие, няма да мога да публикувам информация с честотата и обема, с които са свикнали редовните му читатели.

Само по себе си това не е някаква велика драма, но от реакциите на много хора разбрах (за пореден път!), че за тях MTB-BG.com е поне толкова важен, колкото е и за мен. Някои от тях дори директно казаха, че биха подпомогнали дейността на сайта с някакъв тип дарение или финансиране, ако има такъв вариант. Впрочем през годините неведнъж съм получавал запитвания дали е възможно човек да направи дарение към МТБ-БГ, на които съм отговарял отрицателно, защото към момента тази дейност минава през търговското дружество МТБ-БГ ЕООД, а този тип субекти няма как да получават дарения. Другата причина досега да не съм прибягвал до такъв тип финансиране е, че когато MTB-BG.com бе създаден, утвърденият модел за финансиране на медиите бе чрез реклама, защото цялостно информационната среда беше структурирана по друг начин и точно медиите бяха мястото, където търговците можеха да се рекламират пред аудитория с определени интереси и характеристики. В последните години, както е известно, в такова място  все повече се превръщат социалните мрежи и канали. Нещо повече, дори самите „класически“ медии, искат или не, трябва в много голяма степен да разчитат на социалните мрежи, за да стигнат до читателите си, а много от тях вече променят модела си за финансиране, насочвайки се именно към читателите си, защото ако погледнем логично кой има най-голяма полза от информацията, създавана в един блог или информационен сайт, това не са рекламодателите, а именно читателите. Така че след няколко години, в които тази идея натрапчиво си проправяше път у мен, но аз уклончиво я оставях като последен възможен вариант (не мога да дам логично обяснение защо), дойде времето, в което може би ще пробвам да я реализирам.

Преди някой да си помисли нещо лошо, бързам да кажа нещо много важно: съдържанието на MTB-BG.com, сегашно и бъдещо, по никакъв начин няма да бъде платено! Това е принципно решение, взето в далечната 2004 г. и аргументирано още тогава по безспорен за мен начин.

Финансирането, за което иде реч в тези редове, по същността си ще бъде дарение, напълно доброволно и незадължително, от страна читатели, които са доволни от дейността на MTB-BG.com и искат тя да се развива по колкото се може по-добър начин и занапред. Юридически обаче такова финансиране трябва да бъде „облечено“ във формата на някакъв тип услуга, защото за момента, както казах, MTB-BG.com се „стопанисва“ от търговско дружество.

Трудно ми е да ви опиша колко часове „похабих“ в проучване на най-различни варианти за подобно финансиране. Няма да ви занимавам с всичко, което ми е хрумнало, проучил съм, прочел съм и съм отхвърлил по една или друга причина. Мога само да ви уверя, че колкото по-малък е един бизнес (а моят е съвсем, съвсем микро!), толкова по-трудно е да отговори на всички изисквания, които законите поставят, когато иска да направи нещо ново. Но за мен спазването на закона винаги е било важно и през годините съм се отказал от много дейности и идеи,  тъй като реализирането им по предвидения в законите начин би било непосилно по един или друг начин за мен. Както и да е, обещах да не ви занимавам с глупости…

В крайна сметка се избистриха два възможни варианта, но тъй като не мога да реша кой от тях е по-добър, реших да се допитам до тези от вас, които биха се включили в подобен тип подпомагане на MTB-BG.com. Това е много важно уточнение! Моля, след като прочетете внимателно подробностите за двата варианта, в анкетата да участват само тези от вас, които реално биха финансирали дейността на MTB-BG.com чрез някой от тях! Ако я попълните „просто за протокола“, това може по-скоро да изкриви резултатите и решенията, базирани на тях, отколкото да помогне. Разбира се, тъй като анкетата е напълно анонимна, отговорите в нея не ви обвързват по никакъв начин за бъдещи действия или бездействия.

Важно е също така да уточня, че вариантите се различават само по технологията на плащане, т.е. това са два различни инструмента за постигане на една и съща цел. И при двата варианта читателите, които желаят да подпомогнат дейността на MTB-BG.com, ще получат еднакви допълнителни услуги (както казах, формално те са това, за което се плаща), но за много хора тези услуги едва ли ще отговарят като стойност на направеното плащане (пак казвам, реално то ще има същността на дарение). Ако искате да добиете представа какви услуги и възможности ще получат спомоществователите, изброил съм някои от тях в края на статията. Причината да не мога да взема решението сам е, че единият вариант е малко по-труден и скъп за мен, тъй като ще изисква да се регистрирам по ДДС; другият пък може би е малко (или много) по-неудобен за читателите, но точно понеже не мога да преценя дали това са само мои субективни възприятия, реших да проверя нещата чрез анкета. Ако се стигне до подобен тип финансиране, то ще се осъществи само чрез един от вариантите.

И така, двата варианта са:
1. Финансиране чрез платформата Patreon;
2. Абонамент за физически лица към МТБ-БГ

Финансиране чрез платформата Patreon

Някои от вас може би са запознати с платформата Patreon. Казано най-просто, ако даден създател на съдържание или произведения на изкуството е регистриран там, неговите фенове могат също да се регистрират и да наредят на Patreon да тегли определена от тях сума (например по 5 евро всеки месец), която след удържане на съответни комисионни и такси стига до автора.

Предимства:
– Лесно и удобно за хора, които предпочитат да плащат чрез кредитна или дебитна карта или чрез други модерни способи;
– Максимална възможност за индивидуален размер на плащането – на практика „патронът“ определя сам и изцяло сумата, с която желае да подпомага създателя на съдържание;
– Възможност за малки месечни плащания и за избор на произволен период за подпомагането;
– Не изисква предоставяне на лични данни към МТБ-БГ.

Недостатъци:
– Изисква регистрация в платформата (ако човек няма такава);
– При една и съща сума, която авторът получава, за патрона има оскъпяване заради начисляването на ДДС.

Финансиране чрез „Абонамент за физически лица“ към МТБ-БГ

При този вариант технологията би била следната: читателят подава чрез формуляр заявка за ползване на услуга „Абонамент за физически лица“. Засега предвиждам да има три вида абонамент: 50 лв. за срок 1 година; 30 лв. за срок 6 месеца; индивидуален (той ще позволява на всеки читател сам да определи по-голяма сума за услугата в сравнение с двата „стандартни“ абонамента). Плащането ще се извършва по банков път, като преводи, наредени чрез EasyPay, също се смятат за такива. По-нататък е възможно да бъдат включени и други варианти за плащане – например наложен платеж. За съжаление, при подобна концепция трябва да издам фактура за услугата, която се явява основание за плащане, а за издаването ѝ трябва да получа от абонатите три имена, ЕГН и адрес – такъв е законът. Тези лични данни няма да бъдат съхранявани от мен дългосрочно – в момента, в който бъде издадена фактурата (програмата за фактуриране също не ги съхранява!), те ще бъдат изтрити и единственото място, където ще останат, е на хартиен носител (самата фактура) в счетоводството ми. Т.е. шансът да попаднат в недобросъвестни ръце е почти нулев, но все пак за някои хора това може би ще бъде пречка.

Предимства:
– Не изисква регистрация, попълва се само един формуляр;
– Не изисква банкова карта, Paypal или др. подобна услуга – може да се плати с електронно банкиране, физическо банкиране или EasyPay;
– Има възможност за индивидуализиране на сумата;
– При една и съща сума, която авторът получава, за феновете няма оскъпяване заради ДДС. Единственото оскъпяване идва от таксата на платежната институция (банка, EasyPay и т.н.).

Недостатъци:
– Изисква предоставяне на лични данни към МТБ-БГ (за целите на фактурирането, законово изискване);
– По-малка гъвкавост при индивидуализиране на плащанията, произтичаща от това, че с едно плащане се покрива по-дълъг период.

Това са вариантите и ако смятате, че бихте се включили в такъв тип финансиране на дейността на MTB-BG.com, моля да отговорите на едничкия въпрос в анкетата, а именно, по кой от тези два начина би ви било удобно или неудобно да го направите? 🙂

За тези, на които им е любопитно какви точно услуги биха получили абонатите/патроните, ето един неизчерпателен списък:

  1. Седмичен e-mail бюлетин, който ще съдържа:
    – Връзки към всички нови публикации в сайта (може би без Снимките на деня и без Информационния поток, за да не става претрупано);
    – Връзки към всички нови и актуализирани обекти в МТБ Справочника;
    – Специални публикации от време на време, създадени само за бюлетина (от типа „препоръчани маршрути/места за каране за следващия месец“ и др.).
  2. Известяване чрез e-mail за неща, избрани от самите абонати:
    – предстоящи събития в календара на МТБ-БГ за следващия месец;
    – курсове и обучения на Велоучилище МТБ-БГ и/или наши партньори;
    – някои по-интересни приятелски карания (те, както винаги, ще бъдат обявявани чрез тема във форума или на личната ми стена във Facebook, т.е. всеки ще е добре дошъл, но абонатите ще могат да получават информацията и на e-mail).
  3. Включване в затворена Facebook група и/или скрит форум, където:
    – Абонатите ще имат възможност за директна комуникация с мен и ще могат да ме „тормозят“ с всякакви въпроси и съвети за маршрути, продукти и т.н. Известно е, че аз и досега на никого не съм отказал помощ, включително и на хора, които изобщо не познавам лично.  Но в такава група/форум въпросите и съветите ще бъдат с предимство.
    – Абонатите ще могат да участват в анкети и/или дискусии, чрез които ще се решават някои насоки в развитието на MTB-BG.com, т.е. ще търся тяхното мнение по такива въпроси и, доколкото мога, ще се съобразявам с него.
    – Ще публикувам снимки/фотоалбуми директно във Facebook групата (наред с публикуването в сайта), за да може всеки да ги гледа където му е по-удобно.
    *При вариант Patreon някои от тези услуги ще се предлагат директно там, тъй като платформата предоставя подобен инструментариум.
  4. Еднократна отстъпка за участие в самостоятелни курсове на Велоучилище МТБ-БГ, която ще може да се прехвърля и към друг човек.
  5. Възможност за получаване на снимки в оригинал, както и на непубликувани снимки, в случаите, когато отразявам лично някое събитие. Може да се полза и за друг човек, т.е. не е нужно абонатът да е участвал в събитието, достатъчно е да посочи номер на участник.

Сигурно ще ми хрумнат още неща, но нека не впрягам каруцата пред коня… Първо да видим дали и как ще се реализира тази идея, пък тогава ще доизмисля детайлите.

Благодаря на всеки, който някак е намерил сили да прочете чак дотук! Със сигурност това няма да е последният искрен текст в МТБ-БГ, но се надявам да е един от последните с такава дължина. :)))

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>