Как се прави карбонов велосипед – Unno Burn

Ако гледате няколко видеоклипа от YouTube канала на Джий Милнър, ще разберете веднага, че за този човек сглобяването на един класен велосипед е изкуство и нищо по-малко. Един от последните му клипове обаче надминава останалите с това, че показва не само сглобяването, но и изработването (на рамката) на един карбонов велосипед от бутиковия производител Unno.

Някои от читателите ни вероятно си спомнят, че неотдавна публикувах връзка към друг интересен видеоклип, в който с подробни обяснения се показваше как се създава прототип на карбонова рамка. Трябва да се отбележи, че показаните в него технологии и процеси, макар да са напълно валидни и приложими при изработване на прототипи и единични бройки, се различават в доста отношение от масовото производство.

Затова можете да приемете настоящата статия като продължение по темата. Unno е малък производител от Испания, създаващ лимитирани серии ръчно изработени велосипеди от най-висок клас. В този смисъл те също не са пример за масово производство, както се случва то в Китай или други държави в Далечния Изток, но ако сравните двата видеоклипа, със сигурност ще видите някои разлики в процесите и технологията, които са свързани с това, че тук все пак става дума за серийно производство, макар и в малки мащаби.

За да не отнемам от времето ви с излишни обяснения, предлагам ви направо да гледате видеоклипа:
https://youtu.be/Kd9kiTEFzxE

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>