Как се прави карбонова рамка – от чертежа до първото каране

Преди да си помислите, че съм изучил инженерните науки и съм добил необятни знания за технологичните процеси, бързам да поясня, че в тази кратка статия просто ще споделя линк към един много интересен видеоклип.

Първото, което ме привлече към него, бе заглавието. Със сигурност не се случва всеки ден някой да показва с пълни подробности как се прави карбонова рамка. Второто, което ме заинтригува още повече, е името на нейния създател – Владимир Йорданов. Както и предполагах, след кратко проучване се оказа, че става дума за българин, който преди години се е преместил да учи и живее във Великобритания, а в последно време е решил да създаде прототипи на рамка по негов собствен проект и да сподели със света как се случва всичко това.

Признавам, че не успях да разбера докрай някои от детайлите и действията, показани в това 40-минутно видео. Но дори и за пълен лаик като мен бе много интересно да видя поне в общи линии какви манипулации и технически средства се използват при създаването на подобен продукт.

Имайте предвид, че изработката на тази рамка всъщност е отнела много време, защото става дума за единична бройка, направена в „лабораторни“ (или ако щете, дори в гаражни!) условия, а не за масово производство. Пак заради това някои от показаните манипулации в промишлени условия се случват по различен начин (във филма авторите наблягат и на тези моменти!), но в цялост се вижда съвсем ясно защо карбоновите рамки и компоненти са толкова скъпи и защо вариациите в качеството и сигурността могат да са доста големи. Вниманието към детайла, прецизността, материалите и техническите средства – всички тези неща играят съществена роля при производството на рамки и компоненти от въглеродни нишки и няма как да не се отразят на крайната цена.

Предполагам, че този „увод“ е достатъчен и че вече нямате търпение да видите как се случва всичко, затова ето го обещания линк към видеото:

https://youtu.be/UWSePEV88tw

Както се вижда и в описанието под клипа, филмът е представен от британската компания Easy Composites, която специализира именно в продажбата на материали и оборудване за изработка на продукти от карбон, както и в създаване на прототипи и компоненти в малки бройки по индивидуални проекти в най-различни сфери – спорт, R&D и т.н. Показаните във видеото технически средства се различават от промишлените не само по мащаба, но и по цената, която е много по-ниска и поради това е приложима при създаване на продукти в малки бройки. Най-простият пример е изработването на калъпа за рамката, който при промишлените изделия е много по-скъп, но пък чрез него се произвеждат много по-голям брой продукти. Същото важи и за процеса по втвърдяване и слепване на рамката – във филма бе използван вакуум, докато в промишленото производство обикновено в тръбите се вкарват и раздуват специални балони, които създават позитивно налягане.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>