Fi’zi:k създаде 3D принтирана велосипедна седалка с цена 390 евро

Напоследък ми върви да пиша за скъпи продукти. Разбира се, трудно някой ще „бие“ позлатения комплект колела на Spengle, но и Fi’zi:k се представят впечатляващо със своята нова седалка Antares Versus Evo 00 Adaptive, чиято препоръчителна цена за Европа е 390 евро. Моделът е за шосе, но причината да ви го представя е най-вече новата технология, по която е направен, и която според производителя е поглед към бъдещето на тези продукти…


За създаването на Antares Versus Evo 00 Adaptive Fi’zi:k си партнира с една високотехнологична компания, която се казва Carbon. Тя е разработила един специфичен процес за 3D принтиране, наречен Digital Light Synthesis (DLS). Чрез DLS могат да се произвеждат сложни и фини детайли, които имат отлични механични свойства, но също така и много добър завършек (какъвто обикновено е трудно постижим при стандартната технология за 3D принтиране). Детайлното обяснение на тази технология, наречена CLIP™, е извън знанията ми, но всеки може да прочете за какво става дума в сайта на Carbon: https://www.carbon3d.com/our-technology/.

Сега да се върнем към седалката на Fi’zi:k. Нейната основа е карбонова и е същата като при модела Antares Versus Evo 00. Релсите също са от въглеродни нишки. Новостите идват от добавката Adaptive, която се отнася за горната част. Както се вижда от снимките долу, тя е с мрежовидна структура от полимерен материал. Именно тази част е 3D принтирана и благодарение на прецизната технология, в различни зони този мрежест материал има различни свойства. По този начин седалката осигурява много повече комфорт и точно на местата, където трябва.

За да разберете разликата, при „обикновените“ седалки за комфорта се разчита най-вече на формата, както и на твърдостта. При някои се добавят камери/капсули с гел, при някои се използва пълнеж/пяна с различна плътност, но Fi’zi:k твърдят, че никой от тези методи не може да постигне качествата, които са възможни чрез процеса DLS. Нещо повече – тази технология им е позволила да разработят продукта пет пъти по-бързо от обикновено, защото са били направени и тествани много различни варианти/мостри, като самото им изработване е ставало много по-лесно и бързо. 

Реклама

Макар материалът с мрежестата структура да изглежда фин и крехък, Fi’zi:k твърдят, че са го тествали безмилостно срещу всякакви въздействия и са напълно убедени в здравината и издръжливостта му. Освен всичко друго, седалката е и много лесна за почистване – достатъчна е силна струя вода и всичко, което е влязло, излиза по същия начин.

Ако ви интересуват технически данни, Antares Versus Evo 00 Adaptive се предлага в две широчини – 139 и 146 мм, а теглото е съответно 147 и 154 грама.

Дистрибутор на марката за България е Веломания, но предполагам, че този продукт би се появил на родна земя само след предварителна поръчка…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>