UCI ще провежда и Световна купа по ХС с е-байкове

В края на февруари Международния колоездачен съюз (UCI) обяви, че през 2020 г. ще бъде поставено началото на нови серии по планинско колоездене, които ще са с ранг на Световна купа в дисциплината крос-кънтри, но за е-байкове.


Това е поредна стъпка на UCI в третирането на е-байковете като легитимна част от колоездачния спорт с официално признати състезания, ранглиста и т.н. Тя е плод на партньорството между UCI и World E-Bike Series Management (WES), организатори на World E-bike Series. През 2019 г. тези състезания включваха събития в дисциплините ХС и ендуро, като сега първата дисциплина се издига на още по-високо ниво (а пък ендурото с е-байкове, както може би сте видели, през 2021 г. ще е част от Световните ендуро серии).

Засега са потвърдени четири от петте кръга за 2020 г. Началото ще е в Монако, а финалът в Барселона:

6-7 март: Монако
17-18 април: Аскона-Локарно (Швейцария)
5-6 юни: Болоня (Италия)
11-12 септември: предстои да бъде обявена
2-3 октомври: Барселона (Испания)

Реклама

Всяко състезание ще бъде с дължина между 15 и 30 км, като отделните обиколки ще са между 2 и 4 км. Общото изкчване ще е от 1000 до 1400 м. Стартът ще е масов, ограничен до 50 състезатели, които ще бъдат класирани чрез квалификация (една обиколка бягане по часовник). Трасетата в състезанията с е-байкове са подбрани така, че да са интересни за публиката и да демонстрират и изпитат възможностите на велосипедите с електрическо подпомагане.

Повече за новите серии можете да прочетете в сайта на UCI:
https://www.uci.org/mountain-bike/news/2020/uci-e-mountain-bike-cross-country-world-cup-the-future-is-here

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>