Изкачване на вр. Мусала… с велосипед и котки ;)

Nomad Team излизат с поредна идея за щуро зимно приключение. Този път са се прицелили в най-високия връх на Балканите и планират да го достигнат от Боровец с помощта на велосипеди (до хижа „Мусала“) и пешеходно с котки оттам нагоре. Важно е да уточня, че това не е организиран туристически поход. Затова и участието е безплатно, но е изцяло на собствена отговорност. Повече подробности вижте по-долу.

Както ви обещахме, зимните карания продължават! 🙂

Следващото т.нар. предизвикателство след Черни връх е изкачването на вр. Мусала!
Ммм, да! 🙂 Точно така, ще качим върха с помощта на две пособия за придвижване:
1. Разбира се, на първо място – вашия верен и добре подготвен другар – планинския ви велосипед за първата и по-дълга част от маршрута и..
2. Котки и щеки за втората, по-къса, но по-стръмна отсечка.

Защо 3 март…?

Ами, защото е един от най-знаменитите дни в българската ни история и защото това, което ще направим, е един символичен израз на свободата, с която разполагаме сега, благодарение на великите ни прадеди!

* Програмата…
> Среща в 7:30 ч. сутринта на паркинга пред Национален стадион „Васил Левски“ – за тези, които искат да пътуват с нас, и в 9:30 ч. в Боровец – за тези, които ще пътуват с личните си коли.
> След пристигане се екипираме с подходящата за времето екипировка и потегляме в посока х. „Мусала“. Първата част от маршрута ни е 10 км, а положителната денивелация +980 м – таман като за загрявка! 😉
Маршрутът е по Мусаленска пътека, която се ползва частично и от скиори. Затова ще караме по периферията, за да не си пречим. Трасето, дори и при тази денивелация, е абсолютно караемо в 95% от дължината си, при подходящо състояние на снега!
> След около 3-3,5 часа пристигаме в х. „Мусала“. Там набързо може да хапнем по една супа или бира на крак, оставяме “кончетата”, слагаме котките и вадим щеките от раниците.
Остава ни много по-късата отсечка от хижата до върха (~3 км), но с още приблизително +530 м. На върха ще се поздравим за националния празник и за успеха ни, правим снимка и слизаме.
> До велосипедите ще стигнем за около 60 мин., яхваме ги и се отдаваме на най-приятната част – шеметното спускане към Боровец. 🙂

Реклама

!! Nomad Team е идеен организатор на събитието!
!! Всеки участва на собствена отговорност!
!! Участниците трябва да разполагат с добър и подходящ за целта планински велосипед, каска, алпийски котки и щеки! (Ако нямате велосипед, котки или щеки, може да наемете от нас Fat bike, или друг Enduro или Cross-country велосипед на цена от 30-50 лв., вкл. каска; котки на цена от 15 лв. и щеки на цена от 5 лв.)
!! Всеки участник трябва да разполага с подходяща за сезона екипировка!
!! Преходът е подходящ за колоездачи с опит в планината и в добро физическо състояние!
!! Събитието ще се състои само при подходящи метеорологични условия!
!! За да се постигне изкачването на върха и слизане обратно до Боровец в светлата част на денонощието, ще трябва да се следва определено темпо. Участниците, които не могат да поддържат това темпо, ще се качат евентуално само до х. „Мусала“, където ще изчакат останалите да се върнат от върха и всички заедно да слизаме към Боровец!

Организационна такса: 0:00 лв.

За хората, които искат да ползват наш транспорт, таксата е 30 лв. в двете посоки. Максимален брой пасажери: 6 човека!

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Повече информация за екипировката и организацията на [email protected]

https://web.facebook.com/events/599481147568632/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>