Промени в спонсори, отбори и т.н. за сезон 2020 – част 2

С настъпването на новата година започнаха да излизат на светло новите договори между атлети и спонсори, така че много от въпросите, които изникнаха в края на 2019 г., вече имат своя отговор.


Започвам с една от големите новини: Canyon е новият спонсор на Фабио Уибмер. Германската компания ще разработи заедно с него и специално за него нов траял байк; Фабио ще участва в развитието и на останалите модели на марката, но най-вече ще я популяризира чрез своето умопомрачително каране. Подобна новина не е неочаквана, защото беше ясно, че само някоя от големите компании може да си позволи услугите на младия австриец (и атлет на Red Bull), който е една от най-големите звезди на МТБ небосклона с над 4 млн. взиращи се в траекторията ѝ почитатели в YouTube. Е, сега остава да видим какво е приготвил Уибмер за публиката и за новите си байкове през 2020 година…

Всъщност новините около Canyon са доста по-обширни, защото през 2020 г. германският производител обединява всички спонсорирани атлети в програмата Collective [ C L L C T V ]. Приемете това обаче по-скоро като една „шапка“, един общ покрив, под който ще живеят няколко „домакинства“ и дори съвсем индивидуални „обитатели“. Така например, в програмата ще има цели два международни отбора по спускане – в единия ще са състезателите от FMD Racing (Тане Сийгрейв и компания), а в другия Трой Броснан и Марк Уолъс. Ендуро отборът е трето подразделение в рамките на [ C L L C T V ], а индивидуалните звезди са поне няколко, основно на фрийрайд арената.

Ето го началния списък, без гаранция, че няма да бъде разширен още: Braydon Bringhurst (Trail) | Dimitri Tordo (Enduro) | Fabien Barel (Mentor) | Fabio Wibmer (YouTube) | Ines Thoma (Enduro) | Kaos Seagrave (Downhill) | Kye A‘Hern (Downhill) | Mark Wallace (Downhill) | Owen Marks (Slopestyle) | Tahnée Seagrave (Downhill) | Thomas Genon (Slopestyle) | Tomas Lemoine (Slopestyle) | Troy Brosnan (Downhill).

Към този първоначален списък скоро бе добавено още едно име – на австралиеца Джак Моар. Още по-изненадващ обаче е фактът, че той сменя и дисциплината – вече ще се състезава основно в ендурото, а не в спускането. Като се има предвид, че в малкото ендуро състезания, в които е участвал до момента, Джак има доста добри класирания, може би ще има размествания в EWS през 2020 г.

Джордж Браниган и Люк Майер Смит ще се присъединят към Люк Уилямсън и Хенри Кър, за да оформят отбора по спускане на Propain за 2020 г. Мениджър на тима ще е дългогодишният състезател в СК Бен Рийд.

Ibis привлече в ендуро тима си новозеландеца Коул Лукас. Може и да не сте чували за този 21-годишен състезател, защото през 2019 г. той участваше в EWS като „частен“ състезател, т.е. непрофесионален, но въпреки това успя два пъти да влезе в топ 10 и завърши на 14 място в крайното класиране – добра причина да намери място в професионалния отбор на Ibis за следващите две години.

Флориан Николаи, Хати Харндън и Стефан Тампие са новите попълнения в професионалния отбор на Trek. Флориан едва ли има нужда от представяне пред ендуро феновете – през голяма част от непредвидимия сезон 2019 той оглавяваше временното класиране в EWS и във финалния кръг отстъпи не пред кого да е, а пред Сам Хил. В последните две години Флориан почти неизменно е в топ 10 при всеки кръг, което понякога е по-трудно, отколкото да спечелиш един или два кръга, но след това да с изгубиш по-назад в класирането. Хати Харндън се състезава в същата дисциплина, само че в категорията жени до 21 години. А пък Стефан Темпие е утвърден спортист в крос-кънтри карането, като през 2019 г. завърши на 6 място в крайното класиране. Повече можете да прочетете в сайта на Trek.

Роб Уорнър, чиито коментари от Световната купа всички познаваме много добре, също си има байк-спонсор за 2020 г. и това е компанията Vitus.

Реклама

Новият спонсор на фрийрайдъра Риид Богс пък е Yeti. Засега изглежда, че освен твърдак за трикове, Богс ще кара и модифициран вариант на модела SB165 с двукоронна вилка Marzocchi Bomber 58.  Джаред Грейвс също се завръща в Yeti, като новата му роля ще е „посланик“ (ambassador). Както знаете, в подобна роля обикновено влизат популярни личности в света на планинското колоездене, които допринасят за имиджа и разпознаваемостта на марката по различни начини и пред различни аудитории. В случая Джаред ще бъде и състезател, но само в избрани кръгове от Световните ендуро серии и други събития. Една от главните му функции обаче ще бъде да тренира и напътства младите състезатели на Yeti, които със сигурност могат да научат доста от него.

Същевременно ендуро тимът Yeti/Fox ще продължи да бъде един от най-силните в сериите, защото Ричи Рууд удължи договора си с тях за още три години. Заедно с него в отбора ще бъде и друг американец – Шон Ниър, който бе част от американския национален отбор, победител в Trophy Of Nations 2019, а в индивидуалното класиране за сезона завърши на 15 място.

Изабеу Кордурие и отборът ѝ Enduro Collective се разделят с Intense и ще карат с рамки на друга марка, но все още не е уточнено коя.

Жулиен Абсалон вече не се състезава активно, но и през 2020 г. ще го видим в новото му амплоа – като мениджър на отбора Absolute-Absalon – BMC, в който ще карат Жордан Саро, Титуан Каро, Филипо Коломбо и Матис Азаро. Видео с представяне на тима можете да гледате тук: https://youtu.be/PowznEAZv3w.

Когато в края на 2019 г. Жером Клеменц благодари на Cannondale за 11-те години спонсорство, повечето хора помислиха, че ще го видят с нова марка велосипеди. Е, оказа се, че Жером просто ще може да избира между Cannondale и GT, защото поема една изцяло нова роля в компанията-майка Cycling Sports Group, която притежава и марката Fabric. Длъжността на Жером ще бъде MTB Coordinator Europe и той ще работи за всичко, свързано с преживяванията и емоциите от карането – ще държи връзка с медиите, с посланиците на марките, ще обикаля и отговаря за присъствието на компанията в различни събития и т.н. От време на време ще кара и в някое състезание, но не като професионален спортист. А в свободното си време ще продължи да реализира и интересни видеопроекти. Пълното изявление на Жером можете да намерите в Instagram: https://www.instagram.com/p/B7bSqM1IMul/.

Норвежкият спускач и фрийрайдър Браге Веставик се завръща в GT като един от глобалните им атлети. Това означава, че ще участва в разнообразни надпревари по цял свят, даже и в различни дисциплини, а също така ще бъде и посланик на марката, включително и чрез дейности като изграждане на трасета и пътеки.

GT e новият спонсор и на Крис Акриг. Това означава, че Крис на практика сменя марката, но и новата, и предишната (Mongoose) са под общата шапка на Dorel. Така или иначе, занапред ще виждаме британския МТБ магьосник със син велосипед. Гледайте видеото, в което той представя новината: https://www.youtube.com/watch?v=6eSSYFfSxhU.

Най-новото попълнение в отбора на Pivot е французойката Морган Чар. Някои читатели сигурно ще си спомнят за нейната downhill кариера отпреди няколко години, когато Чар стана световен шампион и е качи няколко пъти на подиума в Световната купа. След това тя сякаш изчезна от сцената, за да се появи през 2019 г. за пръв път в Световните ендуро серии и да ги завърши на 4 масто. Е, това е доста добър начин да си осигуриш спонсор за следващия сезон, нали? Останалите атлети в тима на Pivot запазват местата си, включително Еди Мастърс, който въпреки слуховете, които сам създаде в края на 2019 г., подписа за още три години.

Като се има предвид, че е родом от Каталуния, едва ли ще се учудите, че Андреу Лакондеги може да играе и футбол. Това е залегнало в основата на хумористичния клип, с който Commencal обявиха иначе сериозната новина, че ще бъдат спонсор на феноменалния испанец в следващите две години: https://youtu.be/Wce_nRhU9Gs. А ако искате по-сериозна информация по темата, прочетете интервюто с него в Pinkbike.

Това обаче не изчерпва новините около Commencal. Те добавиха нови младежки лица и към ендуро отбора си, а  Грег Уилямсън (един от обещаващите млади състезатели в СК) се присъедини към отбора Commencal 100%, в който са също Тома Естак и Хюго Фриксталон. Другият DH тим на Commencal, в който карат Амари Пиерон и Мириам Никол, за 2020 г. сменя един от спонсорите си и вече ще се казва Commencal Muc-Off. Ето и едно лудо видео за представянето му: https://www.youtube.com/watch?v=s4266VOPYH0

С имена като Лоик Бруни и Фин Айлс отборът Specialized Gravity едва ли се нуждае от други звезди, но това не пречи към него да бъде добавен още един състезател, само че в категорията юноши. Това е 16-годишния американец Кристофър Грайс, който с такива „учители“ вероятно ще напредне доста бързо в занаята…

Коди Кели също потвърди завръщането си в Specialized, откъдето започна спортната му кариера преди 10 г. Очаква се той да наблегне основно на състезанията от Световните ендуро серии.

Polygon UR пък добави в състава си британеца Джо Брийдън, който през 2017 г. завърши втори при младежите на Световното първенство в Австралия. Ето и кратко видео по този повод: https://www.youtube.com/watch?v=MgKaWO5gBo0.

И отново към ендурото: новият отбор на Грег Калахан е Unior Devinci. По този повод тимът публикува в Pinkbike внушителна фотоистория, заснета от Рос Бел: https://www.pinkbike.com/news/photo-story-greg-callaghan-joins-unior-devinci-factory-racing.html. Ново попълнение, само че в DH-дивизията, е младежът Патрик Лафи, който направи силно впечатление още с първия си сезон в СК и сега, с подкрепата на професионален отбор, ще се опита да стигне още по-напред, чак до върха на класирането при юношите.

Отборът Intense Factory Racing, менажиран от Аарън Гуин, ще бъде изцяло в американски състав. Освен петкратният носител на Световната купа, в него ще карат Неко Мулали и Сет Шерлок. Гуин ще бъде с изцяло нов прототип на DH модела М29, докато Шерлок и Мулали ще карат със серийни рамки.

И за финал на тази статия, която излезе доста дълга, UCI вече публикува списъка с регистрираните отбори за 2020 г., в който всеки може да види заявените имена към всеки тим. Ако ви е интересно, разровете се в данните на този адрес: https://www.uci.org/mountain-bike/teams.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>