Accell Group преминава към производство на част от карбоновите си рамки в Белгия

Всички с нетърпение очакваме новини около новия завод за алуминиеви рамки на Сайкъл Гетс в София, който ще използва роботизирани поточни линии. Това е едно иновативно производство и в цяла Европа подобни фабрики все още се броят на пръсти, но от друга страна тенденцията за развитие на подобни технологии става все по-ясно очертана. Пример за това е и последната новина от Accell Group, които са един от най-големите велохолдинги в Европа и света, притежаващ няколко марки, сред които Ghost, Lapierre, Haibike, Raleigh и др.

Именно по отношение на Ghost Bikes бе обявено, че от средата на 2020 г. компанията ще започне да използва карбонови рамки, произведени в Белгия, в чисто новата високотехнологична фабрика на REIN4CED, която е създадена с идеята да произвежда автоматизирано рамки от висок клас, изработени от композитни материали. За незапознатите ще обясня накратко, че до момента почти цялото производство на карбонови рамки за велосипеди е изнесено в Далечния Изток (и най-вече Китай) поради една проста причина – цената на труда. Карбонът е материал, който изисква много ръчен труд и в западния свят заплатите са такива, че просто няма как да излезе сметката на който и да е велопроизводител, особено ако се гони и по-голямо количество. Заводът на REIN4CED обаче ще се опита да промени това със своето автоматизирано производство и с капацитета си от 20 000 рамки годишно. Accell Group, която едва ли ще остане единствената и едва ли ще се ограничи само до продуктите Ghost, очаква това партньорство да намали значително разходите ѝ, свързани с транспорт и логистика, а също така да намали сроковмете за доставка и да направи целия производствен процес по-гъвкав и предвидим. Като допълнителна полза към всичко това идва и положителният ефект върху околната среда от това, че ще се спестят CO2 емисии (пак заради транспорта).

Реклама

Впрочем името на компанията REIN4CED (в превод „подсилен“) никак не е случайно, защото в новата си фабрика те са създали и нова производствена технология, нов композитен материал, наречен FEATHER. При него въглеродните нишки са комбинирани със стомана и по този начин се увеличава значително устойчивостта при директен удар, т.е. от този материал не се очаква да се счупи директно при достатъчно силно механично въздействие (както е характерно за „класическите“ карбонови марки и компоненти), а да притежава някои характеристики, сходни с тези на металните сплави, запазвайки ниското тегло и голямата здравина на композитите.

Повече за REIN4CED и нещата, които правят, можете да прочетете тук: https://rein4ced.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>