Поглед назад към последния кръг от Световните ендуро серии 2019

Репортажите от EWS до момента също оставаха недовършени, но преди края на годината е редно да напиша няколко думи и за финалния кръг в швейцарския курорт Цермат, където победителите за сезон 2019 бяха излъчени на фона на внушителните алпийски пейзажи в сянката на Матерхорн.


Осмият кръг изправи един срещу друг, като водачи във временното класиране, Флориан Николаи (Canyon Factory Racing) и Сам Хил (Chain Reaction Cycles Mavic) – разликата между тях бе само 60 точки, което означаваше, че изходът няма да е ясен чак до последния етап.

Мартин Мейс (GT Factory Racing), жаден за успехи след нелепо развилия се за него сезон, доминираше състезанието и го спечели, оставяйки Сам Хил на второ място и Ричи Рууд на трето. Решаващо за сезонната победа бе не само класирането в самото състезание, но и в т.нар. „кралски етап“, където залогът бяха допълнителните 40 точки за победителя. Именно там Са Хил съсредоточи усилията си и това даде резултат – трета титла в Световните ендуро серии, повече от всеки друг до момента. Още по-интересна подробност е, че през 2019 г. Хил не успя да победи в нито един кръг, но въпреки това оглави сериите. Разбира се, това стана възможно най-вече заради отстраняването на Мартин Мейс за няколко кръга и анулирането на няколко негови отлични класирания, но от друга страна, показва нагледно, че в дисциплината ендуро човек винаги трябва да се бори докрай, защото не се знае какво и къде може да се обърка и да промени драстично ситуацията. 

Реклама

Е, при жените такива обрати нямаше. Изабеу Кордурие (Intense Mavic Collective) завърши спокойно и уверено отличния си сезон с поредна победа в Швейцария. Андреан Лантие Надо (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team) остана втора, а младата германка Рафела Рихтер трета. За Нога Корем (GT Factory Racing) състезанието в Цермат бе разочароващо с 25 място заради техническа повреда, но въпреки това второто място в крайното класиране оправи настроението ѝ. Трета в сериите през 2019 г. е Андреан Лантие Надо.

Както обикновено, препоръчвам на най-запалените фенове да изгледат видеорепортажа, в който състезанието е проследено с всичките му обрати: https://youtu.be/_omz062XcWc

Резултати от Цермат

Крайно класиране в сериите за 2019 г.

Не забравяйте, че краят на сериите бе в Цермат, но след това във Финале Лигуре се проведе за първи път шампионатът Trophy of Nations, в който топ състезателите се съревноваваха в национални отбори по трима, непрофесионалните карачи се състезаваха в отделна категория, а имаше и трета категория – Industry Trophy, отбори на търговски марки. Повече за това интересно състезание можете да видите тук:
https://youtu.be/5bDL-67e08s
https://youtu.be/Q0BegDzH1g8


Photos: http://www.enduroworldseries.com/


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>