Брандън Семенук спечели за трети път Red Bull Rampage

 

В петък, 25 октомври, във Върджин, Юта, САЩ се проведе за 14 път най-известното фрийрайд състезание в света, Red Bull Rampage. Характерно за него, особено в последните години е, че наред с естествените линии и препятствия през скалите, включва и множество допълнително изградени скокове, попивки и, може да ги наречем условно слоупстайл линии, но всички тези неща са направени върху естествен терен и най-вече с материалите, които той предлага (+ доста торби с пясък, влагани в основите на скоковете). Всичко това дава възможност на участниците да се представят чрез своите индивидуални умения и предпочитания – някои залагат на изпълнени със сложни трикове спускания, други избират по-трудни и естествени фрийрайд линии, а трети търсят баланса между тези два подхода.


Тазгодишното издание доказа, че търпението и постоянството се възнаграждават. Преди всичко, участниците и публиката, включително зрителите пред екраните, следящи прякото предаване по Red Bull TV, трябваше да изчакат един час отлагане на старта, защото силният вятър не позволяваше безопасно провеждане на мероприятието. Затова пък следващите часове осигуриха перфектни условия за елитната селекция от фрийрайдъри да покажат на какво са способни.

Брандън Семенук също търпеливо дочака мига на своята трета победа в Red Bull Rampage, изравнявайки по този начин постижението на Кърт Сордж. През последните години Семенук е неизменен фаворит за най-висок резултат и винаги е бил сред карачите, демостриращи най-чисто, стилно и наситено с трикове каране. Понякога обаче падания осуетяваха плановете му, друг път решението на журито бе в полза на друг – винаги е трудно във фрийрайд състезанията да се даде еднозначна оценка на нечие спускане и често мнението на публиката се разминава с това на съдиите. Но през 2019 г. нещата отново се наредиха за канадеца и той триумфира за трети път в състезанието (записвайки и четвърто качване на подиума). Двама негови сънародници допълниха почетната стълбичка – Брет Рийдър и Том ван Стийнбъргън.

Семенук постигна високия си резултат още при първото спускане. За разлика от него, Брет Рийдър получи не чак толкова висок резултат, макар че за много от зрителите карането му бе наравно с това на Семенук. При второто си спускане Рийдър добави още едно-две неща към триковете си и съдиите му присъдиха 91 точки, които го наредиха на втората позиция. Том ван Стийнбъргън бе доволен от резултата си след първото спускане и не повтори.

Семенук бе решил да кара последен във втория рунд – вероятно за да прецени дали да рискува с още по-сложни неща, ако някой получи по-висок резултат от неговия, но най-вече за да покара за публиката и в памет на своя приятел Джорди Лун. И той, и други участници демонстрираха съпричастността си със семейството на Джорди, който загина в началото на месец октомври 2019 г. при падане с колелото в приятелско каране в Мексико.

Ако разполагате с достатъчно време, бих ви препоръчал да гледате целия запис от състезанието тук: redbull.tv/rampage.

Ако ли не, в интернет можете да намерите предостатъчно видеоклипове с най-интересните моменти от надпреварата.

RED BULL RAMPAGE 2019 – класиране

Brandon Semenuk (CAN) – 92.33 
Brett Rheeder (CAN) – 91.00
Tom van Steenbergen (CAN) – 89.66
Brendan Fairclough (GBR) – 87.66
Tyler McCaul (USA) – 87.00
Szymon Godziek (POL) -86.66
Ethan Nell (USA) – 86.00
Carson Storch (USA) – 85.66
Kyle Strait (USA) – 83.33
Vincent Tupin (FRA) – 81.33
Reed Boggs (USA) – 80.00
Emil Johansson (SWE) – 79.00     
Graham Agassiz (CAN) – 76.33
Thomas Genon (BEL) – 74.00
Reece Wallace (CAN) – 72.00
DJ Brandt (USA) – 70.33
Andreu Lacondeguy (SPN) – 52.33
Kurt Sorge (CAN) – 51.66
Bienvenido Agua Alba (SPA) – 45.33       
Cam Zink (USA) – 36.66

Реклама

Best Trick Award Presented by Maverik

Брет Рийдър приземи успешно голям can-can backflip и спечели наградата Best Trick Award, Presented by Maverik.

People’s Choice Award Presented by Utah Sports Commission

Хиляди фенове гласуваха онлайн, за да определят кой атлет ще си тръгне с приза на публиката – People’s Choice Award presented by Utah Sports Commission. Победител в тази категория стана полякът Зимон Годзиек.

Kelly McGarry Spirit Award Chosen by the Athletes

В памет на легендата Кели МакГари участниците в Red Bull Rampage избраха Тайлър МакКоул (на снимката долу) да получи наградата Kelly McGarry Spirit Award.

Digger Award Presented by Venmo

Имаше и специална награда за поддържащите екипи от копачи, коио оформяха линиите и елементите по трасета. Всеки участник има право да дойде със своя „тайфа“ от помагачи, за да изгради в скалите своето „трасе“, по което да разкрие пълния си потенциал. Този приз се присъжда за първи път и с него бе удостоен екипът на Брет Рийдър.


Андреу Лакондеги, както обикновено, бе избрал много трудна и динамична линия, наситена и със скорост, и със сложни трикове в опасна последователност. В първия рунд страховито падане прекъсна спускането му. Във втория на Андреу оцеля като по чудо на същото място и тъкмо, когато всичко вече изглеждаше зад гърба му, на последния скок се оказа, че няма достатъчно скорост и се „катапултира“ от байка си.


Повече за Red Bull Rampage

Още със създаването си Red Bull Rampage се превърна в истински тест за уменията и психиката на най-добрите фрийрайдъри в света. Смятано за едно от най-трудните и предизвикателни събития, включващо елита в този тип каране и провеждано на едно от най-уникалните места на планетата, мероприятието на Red Bull е може би най-значимото в света на фрийрайд карането.

Red Bull Rampage е част от Red Bull Signature Series – колекция от най-прогресивните и новаторски събития в екшън спортовете.

Red Bull Rampage бе подкрепено от BFGoodrich, Utah Sports Commission, Maverik, GoPro и Five Ten.

Повече информация за събитието можете да намерите тук: redbull.com/us-en/events/rampage

Снимки: Michael Clark, Christian Pondella, Garth Milan, Paris Gore/Red Bull Content Pool

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>