Витоша определи победителите в Българските даунхил серии за 2019 г.

Много адреналин и силни емоции белязаха финала на сериите по спускане през уикенда. Близо 100 участници от всички краища на България се включиха в шестия, финален кръг от “Виваком даунхил серии” тази събота и неделя на Витоша. Събитието беше част от календара на Столична община и София – Европейска столица на спорта.

Трасето за спускане над Драгалевци, по което е проведе състезанието, е с дължина около 2 км и е едно от първите подобни в България. Включва множество стръмни и скоростни отсечки, корени, камъни, скокове и други естествени и изкуствени препятствия и за седма поредна година изпитва уменията на някои от най-добрите състезатели от цяла България.

Тази година най-добро време за преминаването му (2:10.42 минути) успя да постигне Националния шампион на България за 2019 – Стивиан Гатев,  което е и най-доброто време, постигано по трасето за всички издания на събитието до момента. На второ и трето място след него в най-оспорваната категория мъже елит се класираха Стиван Стефанов и Йоан Нейчев. С победата си на Витоша Гатев спечели необходимия му брой точки, за да оглави и генералното класиране на сериите за годината.

Реклама

В категорията на юношите до 16 години, която бе и най-многобройната през уикенда, най-бърз беше Борис Славов с време от 2:22.65 минути, следван от Михаил Георгиев и Пламен Тотев.

При младежите до 18 години най-добро време от 2:38.04 успя да постигне Цветомир Даков, следван от Мартин Христов и Преслав Иванов. Титулярът в генералното класиране на сериите за 2019 Румен Белезирев, спука гума във финалното си спускане и остана на 5 място в състезанието.

В категорията на жените впечатляващ резултат, с преднина от над 17 секунди пред основната си опонентка, успя да постигне победителката в iXS Downhill Cup 2019 Изабела Янкова, която показа отлични резултати през целия сезон на родната и международната DH сцена. На второ и трето място след нея успяха да се класират Виктория Гончева и Деница Тошева.

Сред тези, които би трябвало да имат най-много опит, Росен Ковачев бе най-бърз, следван от Александър Добров и Кънчо Дамянов, а в категория Hardtail най-доброто време принадлежи на Николай Георгиев.

Общо шест бяха стартовете във „Виваком даунхил серии“  тази година, а домакини бяха Петрич, Пампорово, Ботевград, Боровец, Чепеларе и Витоша. Спускането е една от най-интересните и атрактивни дисциплини в планинското колоездене и се развива бурно през последните години в страната ни. Повече информация за Българските колоездачни серии във всички дисциплини можете да намерите на www.race-series.com.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>