Biking Tours – Обиколката на Огражден 2 | 4-6 октомври 2019 г.

Biking Tours ще повторят едно от най-добрите си карания от този сезон, този път през есента!

ПРОГРАМА

Ден 1, 04.10.2019 г. | Старчево – Долна Крушица

Обиколката на планината ще започне в 9:30-10:00 ч. от с. Старчево, което е и една от най-югоизточните точки на планината.
https://www.google.com.br/maps/dir///@41.4724474,23.2328636,308m/data=!3m1!1e3

Ще започнем карането си по черни пътища, поляни и лозови градини на запад от селото. Ще преминем близко над селата Кърналово и Михнево и малко след тях пресичаме асфалтов път, по който тръгваме на север към вътрешността на планината, преминавайки през малкото населено място Гюргево, и не след дълго достигаме много красивото, приветливо и гостоприемно село Чуричини, където има бира и страхотна панорамна гледка. След кратка почивка, продължаваме карането си и по впечатляващи горски пътища и пътеки се спускаме на площада в с. Долна Рибница, където отделяме време за обяд. След което продължаваме обиколката си с изкачване по черен път, който тръгва в северна посока от селото, движейки се срещу течението на Долнорибнишка река, и не след дълго извиваме на запад, за да поемем към границата на планината. Издигайки се над Рибница, отново се откриват впечатляващи гледки към едноименното село и северните склонове на Беласица. Красивите и панорамни черни пътища и горски пътеки ще ни отведат в село Вишлене (малко и красиво, сгушено в гънките на Огражден), а след това ще направим незабравимо шантаво и запомнящо се спускане към махала Дреновица и село Струмешница, където ще отделим време за бира. В края на деня се изкачваме до с. Долна Крушица, по два варианта –  7 км черен път или трансфер с бус. Достигайки селото, ще останем за нощувка и ще отидем на дискотека в бар „Свежест“. 🙂

За днешния ден карането е 43 км.
Общата положителната денивелация е около 1650 м и 1240 м отрицателна.
Терен: черни пътища, поляни (без пътища), асфалт, пътеки, явори и чудеса.
Вода по маршрута има на 3 места.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 05.10.2019г. | Долна Крушица – Никудин

Ще тръгнем към 9:30 и дълго време ще следваме черен път, който върви по западната ни граница. Ще превземем основното било и ще преминем високо над селата Гега, Чурилово и Кукуряхцево. На няколко километра след тях ще достигнем и най-високата точка за днешния ден и в близост до това място извира река Лебница, на 8 км западно от границата в македонската част на планината. Реката се явява и северна граница на планината Огражден, отделяйки я от Малашевска планина. Следва шантаво спускане по изоставен горски път, след което достигаме механа Белтока, откъдето по приятен и красив, сравнително равен път по течението на река Лебницата достигаме с. Никудин, където оставаме за втората си си нощувка. В къща за гости на брега на реката.

През днешния ден ще изминем 38 км.
Общата положителна денивелация е около 1422 м и -1335 отрицателна.
Терен: черни пътища, пътеки.
Вода по маршрута през днешния ден почти не се среща.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 3, 06.10.2019 г. | Никудин – Старчево

В последния от дните ще затворим обиколката на Огражден, тръгвайки от черквата „Св. Илия“ в село Никудин. По черни пътища ще се издигнем над коритото на р. Лебница, за да преминем през махала Кранджилица, от която отново ще прехвърлим билото на планината, за да достигнем село Драгуш., където ще се слеем с месното население и ще пием бира. Пътят ни продължава по основното било, пресичайки няколко по-малки притока на р. Лебница, и достигайки други две интересни села – Яково и Дреново, във второто ще направим по-дълга почивка за обяд. След почивката се придвижваме 3-4 км отново по черен път до махала Богородица. А от тази точка, наслаждавайки се на прекрасни гледки към Пирин и Сандански, правим по- дълго около 7-8 км спускане към долината на р. Струма при село Рибник, от което караме още 3-4 км по асфалтов и черен път до с. Старчево, където затваряме пълната обиколка на планината, която в нашия случай възлиза на около 120-140 км общо за трите дни.

През днешния ден ще изминем 40 км.
С обща положителна денивелация 900 м и 1460 м отрицателна.
Терен: черни пътища.
Вода по маршрута има в селата, които преминаваме.

Реклама

Нощувки:

Първа нощувка,  04.10.2019 г. – с. Долна Крушица.
Спим в къща за гости и на палатки.
Цената за нощувка в къщата за гости е 20 лв. на легло, а местата са ограничени.

Втора нощувка 05.10.2019 г. – с. Никудин

Настаняване в къща за гости и на палатки в двора на къщата.
В къщата за гости цената е 20 лв. на легло на вечер, местата са ограничени до 10 легла.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Храна:
Магазинчетата за храна в селата, в които ще спим, работят от 6:00 ч. сутринта и ще може от там да си набавим закуска и кафе.
В повечето от селата, през които минаваме, има магазинчета с храна и напитки. За вечеря ще имаме възможност да си поръчаме топла и добре сготвена храна, приготвена от местното население!
––––––––––––––––––––––––––––––-
Транспорт:
Може да предложим ограничен на брой до 14 места транспорт за участници с велосипеди от София до с. Старчево и обратно, който се заплаща допълнително 40 лв. на човек с велосипед.
Може да достигнете и със собствен такъв с. Старчево, което се намира на 170 км от София, малко преди град Петрич, и пътят до там е много добър. В селото ще бъдат предупредени за нашето присъствие и ще ни отделят място за лични коли.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Внимание:
Този тур е приключенски и изисква средно ниво на физическа подготовка и същото за техническа подготовка относно карането на колело по планински терени. Добре е да знаете, че има нелеки изкачвания по черни пътища, както и няколко доста впечатляващи пътеки за спускане.

Може да определите нивото си тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test
––––––––––––––––––––––––––––––-
Организационната такса за събитието е 120 лв.
Тя включва: водач/и, застраховка “Злополука“, както и съпътстващ транспорт за багаж, екипировка, храна и други.
Таксата не включва: нощувки, храна и лични разходи!

Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става на e-mail:
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 30.09.2019 г. или до запълване на максимален брой 20 участници за това каране.

https://www.facebook.com/events/2401652750103724/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>