Велоносен поход Рила-Родопи – още подробности

“ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 3”, 440 км на колело от Боровец до крепостта Мезек, приключи с рекорд! Постави го планинският колоездач Борислав Йорданов, преминавайки трасето “РИЛА – РОДОПИ” за рекордните 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути!

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута “Ком – Емине” от петък е с НОВ РЕКОРД! Този път трасето е “РИЛА – РОДОПИ” – 440 км с 12 000 м положителна денивелация, което той преодоля успешно за рекордните 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути, и само с общо 2 ЧАСА и 45 МИНУТИ СЪН!


“ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” стартира на 17 юли (сряда) сутринта от Боровец и приключи на 19 юли (петък) по обяд при крепостта Мезек с РЕКОРД! В тези два дни рекордьорът – велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб “Велораптор”, чийто член е и самият той. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени. През всичките километри и препятствия по пътя Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута “РИЛА – РОДОПИ” като едновременно тежък, но и забавен за преодоляване! На финала при крепостта Мезек Борислав сподели: “РИЛА – РОДОПИ” по нищо не отстъпва на “Ком – Емине” – една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и мнооого храсти – направо храсталясахме :). Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция и мисля, че се получи страхотно приключение и забавление – и за мен, и за целия екип!”- добави с усмивка той.

Реклама

Така се получи и за всички последвали го в страницата на “ВЕЛОНОСЕН ПОХОД” във Facebok, където през последните дни стотици фенове не спираха да следят, да се вълнуват, и да подкрепят Боби от разстояние! С поредния си рекорд  Борислав Йорданов отново показа силна воля, здрава психика, дисциплина и постоянство – все качества, които будят и напълно заслужават възхищение!

“ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 3” е част от поредицата “ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 1 и 2”, също с рекорди, но по трасето “Ком – Емине” от 2017 г. Озаглавен е ВЕЛОНОСЕН, защото в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача (например към връх Мусала и на други места в Рила и Родопите).

Третият “ВЕЛОНОСЕН ПОХОД” има за цел да полуляризира маршрута “РИЛА – РОДОПИ”, който представлява  българската част от международния туристически маршрут Е8. Имаше за цел и поставяне на скоростен рекорд, която е изпълнена, и най-вече постави времеви стандарт за преминаването му, защото досега липсваше такъв. Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи и на места се оказа силно неподдържано – с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва каквато и да е маркровка. “ВЕЛОНОСЕН ПОХОД 3” цели също да обърне внимание на общините, през които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. Да привлече и други колоездачи да го преодолеят, а защо не и да подобрят рекорда, който Боби в петък постави – 2 ДНИ, 4 ЧАСА и 39 минути и само 2 часа и 45 минути сън!

“ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” стартира от “Боровец” на 17 юли 2019 и премина през: връх Мусала, Белмекен, Юндола, Каратепе, язовир Беглик, Ягодина, Триград, Пампорово, Рожен, хижа „Свобода”, хижа “Сини Връх” и приключи при крепостта Мезек близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13.39 ч.

Вижте снимки, видеа и други подробности във Facebook: https://web.facebook.com/velonosenpohod/.

Колоездачният клуб “Велораптор” е организатор и е сред водещите клубове у нас. Членовете му традиционно заемат първите места в ХСО състезанията. Тази година на “Витоша 100” (обиколка на Витоша 100 км) членовете му заеха от 1 до 5 място за колоездачи, а на 1 място за трета поредна година бе Александър Алексиев. В момента колоездачите се готвят за участие на Европейското първенство по планинско колоездене в Чехия и престижното “Карпатиан епик” в Румъния, през август.


Снимки: Велоклуб „Велораптор“


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>