Нов велоносен поход Рила-Родопи

Планинският колоездач Борислав Йорданов, рекордьор от Ком–Емине, се изправя пред ново предизвикателство – 440 км на колело от Боровец до крепостта Мезек!

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който преди по-малко от две години постави не един, а два лични рекорда със скоростно преминаване на маршрута Ком–Емине, се изправя пред ново предизвикателство. “НОВ ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” е част от международния туристически маршрут Е8 и обхваща българската му част – от Боровец до крепостта Мезек близо до Свиленград. Маршрутът е с приблизителна дължина 440 км и 12 000 м положителна денивелация. Предизвикателството ще стартира на 17 юли (сряда) от Боровец.

Кандидатът за рекорд има намерение да измине маршрута с планински велосипед възможно най-бързо и с най-малко почивки – за около два дни! При пробното му преминаване преди няколко седмици Боби е преминал трасето за под 5 дни. Това ще е първото скоростно преминаване на маршрута, а целта е да се постави висок времеви стандарт за преминаването му. Така Боби и поддържащият го екип от клуб “Велораптор” се надяват да популяризират както познатия сега маршрут, така и да предизвикат интерес у други колоездачи да го преминат. Надяват се маршрутът да стане предпочитан и популярен, както се случи с Ком–Емине след велоносното лято на 2017 г.!

Важна подробност е, че в някои участъци той няма да следва 100% туристическия пешеходен маршрут, а където теренът позволява, ще премине през алтернативни обходни пътища, подходящи за колоездене. За съжаление, това се налага и поради факта, че някои участъци от Е8 са силно неподдържани, с много свличания и срутвания на скални маси, паднали и непочистени дървета. Преминавайки скоростно трасето “РИЛА – РОДОПИ” се цели да се обърне внимание и за повече грижа от страна на общините, през които преминава. Но най-вече цели да привлече още и още приятели на планинското колоездене, защото в България има чудесни условия за това!

Реклама

“НОВ ВЕЛОНОСЕН ПОХОД РИЛА – РОДОПИ” включва следните точки през, които Боби ще премине с колелото си: Боровец, връх Мусала, Белмекен, Юндола, Каратепе, язовир Беглик, Ягодина, Триград, Пампорово, Рожен, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и крепостта Мезек близо до границата с Гърция.

С усмивка на лице и бодър дух, вярваме в силите на Боби – стискаме му палци и му пожелаваме успех!

Събитието е подкрепено от Колоездачен клуб „Велораптор“, част от който е и Борислав Йорданов. Екип от няколко души ще бъде неотлъчно до него, ще му помага логистично и по всякакъв начин в това предизвикателство на духа и волята!

Следете подробности във Facebook тук: https://web.facebook.com/velonosenpohod/

Информация:
Радост Пенева

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>