Световни ендуро серии 2019 | 4 кръг | Вал ди Фаса, Италия

Кордируие и Рууд са победителите в MET Val Di Fassa EWS. Имаше и добро българско участие в лицето на Иван Колев.

Четвъртият кръг от Световните ендуро серии се проведе в Италия, една от „люлките“ на тази дисциплина, а Вал ди Фаса, Каназеи в Доломитите е един съвсем нов домакин за сериите и определено имаше с какво да зарадва и да предизвика състезателите. За българската публика състезанието е интересно и с това, че нашият ендуро шампион Иван Колев взе участие в него и успя да завърши на 118 място сред мъже елит, което е доста близо до целта, която си беше поставил (топ 100).

За Ричи Рууд (Yeti/Fox Shox Factory Racing) това бе първи старт за този сезон, след като американецът изтърпя наказание за употреба на забранени субстанции, наложено му миналата година. Той не пропусна шанса да покаже отлична форма и поведе още от първия етап, като до края на еднодневното състезание спечели общо четири от петте етапа. Единственият, който успя да му се опре и да вземе една етапна победа, бе Сам Хил (Team Chain Reaction Cycles Mavic), но той трябваше да се задоволи с второто място. Трети остана Флориан Николаи (Canyon Factory Racing).

Реклама

Тук е мястото да съобщя една от най-тъжните новини за този ендуро сезон – Мартин Мейс бе край трасетата и шатрите, но без да може да участва в надпреварата. Водачът във временното класиране вече не е такъв, след като две от победите му бяха отнети и получи наказание да не се състезава 90 дни, заради… открита забранена субстанция в организма му при допинг-тестовете след първи и втори кръг. Преди да си помислите нещо лошо, ще кажа, че става дума за едно огромно недоразумение и грешка, които обаче струват на белгиеца и отбора му твърде много, особено като се има предвид отличния старт на сезона. Ето за какво става дума: в периода 7-10 март Мартин Мейс взима участие в кръг от новозеландските ендуро серии, като част от подготовката си за първия кръг в Роторуа. По време на състезанието Мартин удря пищяла си в педала и образувалата се рана в рамките на 2-3 дни се възпалява сериозно и положението за момент става критично. Един от лекарите на събитието предписва на белгиеца антибиотик и допълнителния медикамент пробенецид. Именно този медикамент се оказва забравен от допинг правилата, защото се смята за „прикриващ агент“, т.е. за средство, което само по себе си не подобрява представянето по никакъв начин, но би могло да се използва за прикриване на употребата на някакъв същински допинг. По злощастно стечение на обстоятелствата нито предписващият лекар, нито колегите му в това състезание са знаели, че медикаментът е бил в забранителния списък, а пък Мартин и мениджърът на тима в този момент не са имали интернет и обхват, за да проверят това. И така 2-3 месеца по-късно Мейс разбира, че пробите му от Роторуа и Тасмания са положителни. UCI, които са контролиращ орган по отношение на допинга, са взели предвид изтъкнатите по-горе обстоятелства и са наложили на Мартин минимално наказание, но по неясни засега причини не са приложили постфактум изключението за употреба по медицински причини, каквато възможност по принцип е предвидена. По този нелеп начин всички досегашни усилия на Мейс и постигнатите успехи „отиват на кино“ и за него сезонът сякаш започва отначало. Пробите от третия кръг в Мадейра са отрицателни и резултатът там се зачита, но наказанието на Мартин ще изтече чак след кръга в Уислър. Повече подробности за цялата тази история можете да прочетете тук:
https://www.pinkbike.com/news/martin-maes-tests-positive-for-masking-agent-at-ews-rotorua-and-tasmania-receives-90-day-ban.html
https://www.pinkbike.com/news/interview-martin-maes-ews-failed-drug-test-im-not-guilty-i-just-made-a-stupid-mistake.html

При жените Изабеу Кордурие (Intense-Mavic Collective) бетонира лидерската си позиция през този сезон с четвърта победа, като само в един от етапите отстъпи пред Андреан Лантие-Надо (Rocky Mountain/Race Face Enduro Team), която спечели второто място – най-доброто ѝ класиране до момента. Трета остана Нога Корем (GT Factory Racing).

Видеорепортаж можете да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=Rb14orA3nLI.

Следващият кръг ще е идния уикенд (6-7 юли) във Франция.

Пълното класиране от MET Val Di Fassa EWS


Photos: http://www.enduroworldseries.com/