UCI Mercedes-Benz MTB World Cup 2019 | XCO#2, XCC#2 – Нове место, Чехия

Кортни повтори резултата си от първия кръг, докато Шуртер остана втори. Ван дер Поел записа първата си победа в СК.

Световният шампион при жените Кейт Кортни спечели втора победа за сезона и се превърна в убедителен фаворит за спечелване на сериите през 2019 г. За разлика от нея, Нино Шуртер и този път имаше затруднения, но този път техен източник бе Матю ван дер Поел, който успя да постигне първата си победа в дисциплината ХСО, след като до момента имаше не едно и две първи места в ХСС стартовете.

Кортни спечели първия кръг в Албщад и записа името си като първата американка от 20 години, която е постигала такъв резултат. По всичко изглежда обаче, че не смята тази победа да остане изолирана. Кортни стартира силно в Нове место и единствената състезателка, която успяваше да ѝ съперничи, бе холандката Ан Таубер. Тя обаче изкриви задния си дерайльор в последната обиколка и това осигури безпрепятствен финал за американката. На второ и трето място завършиха Ребека МакКонел (Австралия) и Хейли Смит (Канада), което бе приятна изненада и най-добро класиране за тях до момента.

При мъжете бе още по-интересно, защото Нино Шуртер за втори пореден път бе изправен пред конкуренция, която се оказа непреодолима. По всичко личи, че този сезон няма да е толкова доминантен за швейцареца и той тепърва ще трябва да се бори за всяка точка, ако иска да оглави класирането в края на сериите. В Нове место Шуртер диктуваше темпото в първата половина от състезанието, но ван дер Поел не го изпускаше от очи и използва едно от изкачванията, за да атакува и да се отдели достатъчно напред, за да постигне първата си победа в дисциплината ХСО.

„Още по-хубаво е, когато победиш един от най-великите планински колоездачи“, сподели той след успеха си. Шуртер призна ,че съперникът му е бил твърде силен днес и че не е успял по никакъв начин да го пречупи.

Във временното класиране при мъжете ван дер Поел повежда с актив от 700 т. пред Матиас Флюкигер (победител от първия кръг) и Нино Шуртер. При жените Кейт Кортни също е напред, следвана от Йоланда Неф и Клое Уудръф.

Третото място на Уудръф се дължи и на победата ѝ в кратката, но атрактивна дисциплина ХСС, докато при мъжете най-бърз там отново бе Матю ван дер Поел.

Реклама

Записи от състезанието можете да гледате по RedBull.tv:

Жени елит
Мъже елит
XC Short Track

Ето и два кратки видеоклипа от UCI:
https://www.youtube.com/watch?v=kT8rh0x6TZg
https://www.youtube.com/watch?v=eY_D0T1K4AM


Снимки: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>