Отлично българско представяне в първия кръг от iXS Downhill Cup във Вилинген, Германия

На 18-19 май във Вилинген, Германия бе даден и стартът на iXS Downhill Cup за 2019 г. Четирима български участници се включиха в това състезание, имаме и подиум, благодарение на Изабела Янкова!


Преди всичко може би е добре да дам кратки разяснения относно турнирите на iXS, защото те са няколко и човек лесно може да се обърка. Така например преди месец Изабела спечели в категорията момичета до 17 г. първия кръг от iXS European Downhill Cup в Марибор, Словения. По-късно, при ужасни условия в Кранска гора Стивиан Гатев също се представи отлично, влизайки в супер-финала (топ 30) на същия турнир.

В случая припомням тези неща, защото iXS European Downhill Cup е различен турнир от iXS Downhill Cup, чието начало бе дадено на 18-19 май във Вилинген, и чиито пети кръг ще можем да гледаме на живо в Памповоро на 22-23 юни 2019 г. И пак за протокола ще отбележа, че има и трети турнир, Specialized Rookies Cup by iXS, който е специално за деца и младежи – точно в тези серии за пръв път „пробиха“ някои български състезатели през 2018 г.

И така, iXS Downhill Cup 2019, първи кръг във Вилинген и първи успехи за българските участници в състезанието. Най-близо до върха на подиума се изкачи надеждата ни при жените Изабела Янкова. Тетевенката се състезава в категория Open Women и бе първа в квалификацията, но на финала остана на втора позиция.

Йордан Анчев се изправи пред силна конкуренция в категорията Pro U19 Male (ПРО мъже до 19 г.) и завърши на страхотното пето място. В същата група Николай Желев финишира на 24 място.

По трасето във Вилинген бе и Димитър Мазнейков в категория Pro U17 Male, в която той зае 10 място.

Пълното класиране можете да видите тук: https://www.racement.com/en/result-final-run-102.

Реклама

Тези добри новини обаче идват на фона на грозната българска действителност, в която стана ясно, че обявеният в несъстоятелност и в процедура по ликвидация Български колоездачен съюз чрез лицето, което го представлява (легално или не, тепърва сигурно ще се установява), е заличил/отнел лицензите на 287 български състезатели. Как ще се отрази това на участията им в международни състезания все още не зная, но във всички случаи е недопустимо тези млади хора да стават жертва на подобни боричкания и „разчистване на сметки“.


Снимки: Николай Янков


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>