ЛюBov trails

Зад играта на думи в заглавието на Христо Христов се крие една от пътеките, свързваща с. Бов със с. Гара Бов. Тя е доволно технична и камениста, на места и доста обрасла, но някои пътеки дори така ги обичаме. 🙂

Районът около Гара Бов и с. Бов отдавна е спечелил заслужено място на страниците на МТБ-БГ. По стечение на обстоятелствата обаче точно пътеките от клипа ги няма в колекцията ми от маршрути и GPS следи, макар че по някои от тях съм минавал с колела, а по други пеша.

За изкачване към с. Бов Христо е избрал нестандартен подход – по пътеката към Бовския водопад „Под Камико“. Горната част на тази пътека вече доби популярност покрай първия епизод на „БОЧ сериите“, но ако изключим няколкото много трудни секции в горната част, тази пътека все пак е нормална за каране, макар и технична. Та както казах, във видеото тя почти не е показана, но именно по нея е било изкачването, т.е. имало е и бутане, но пък е било сред природата и покрай реката. Другият вариант за достигане до с. Бов е по асфалтовия път, който също не е от най-полегатите, но пък предлага хубави гледки.

Спускането е по комбинация от пътеки – тръгва се по черен път точно над водопада и той преминава в пътека, излиза се при едно ловджийско сборище, оброчище и параклис „Св. Архангел Михаил“. Оттам има обрасла технична пътека (показана във видеото), но ако не ви се кара по такава, има и друга пътека (слизайки отгоре, се пада веднага вдясно), която излиза на пътеката към водопада, а може да се спуснете и по приятен черен път до реката долу и по долината ѝ да се приберете към Гара Бов.

Тези две пътеки още от миналата година са ми в списъка за каране и описване, но за жалост така и не остава време за тях… надявам се скоро и това да се случи.

Засега можете да ги видите тук (показани са със зелена маркировка): https://kade.si/#map=15/2602131.68/5315837.22/0

Последният участък, който е по-обрасъл и техничен, от ловджийския заслон надолу, се вижда ясно тук: https://kade.si/#map=17/2600885.8/5315265/0 (завършва с удивителен знак и не е случайно!). Вижда се и другата, по-караема и безопасна пътека, която отива на запад и после на север, за да се включи към пътеката покрай Старата река.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>