Biking Tours | Ослен Криводолски МТБ уикенд – 6-7 април 2019

Разположено в северозападна България, в Предбалкана, близо до градовете Мездра и Роман, на около 300 м надморска височина се намира малкото и спокойно село Ослен Криводол. В първия уикенд на април ще направим каране в този слабо населен район, ще нощуваме на палатки и ще открием сезона по ядене на печени животни. И всичко това ще има благотворителна цел, а именно – част от събраните средства ще бъдат дарени за дострояването на местния храм „Свети Николай Чудотворец“.


ПРОГРАМА

Ден 1, 06.04.2019г. | Ослен Криводол – Струпешки манастир- Ослен Криводол

Ще тръгнем в 10:30 от мегдана на село Ослен Криводол.

Когато групата се събере, ще започнем карането си по почвен път на изток от центъра на селото. Ще се движим около 7 км с постепенно изкачване, за да достигнем центъра на съседното село Синьо Бърдо, където ще имаме време за почивка и бира. След почивката поемаме на север по асфалтов път, който при напускане на селото става черен и продължаваме по него, като постепенно набираме височина. След няколко километра каране достигаме билна точка и обзорната гледка ще ни накара да спрем, за да се насладим на течението на река Искър и селата, разположени в близост до нея. От тази точка ще се спуснем по кратка, много обрасла и камениста пътека, която ще ни изведе в непосредствена близост до Струпешки манастир. Ще отделим време да разгледаме манастира, който има интересна средновековна църква. В следобедните часове ще тръгнем от манастира по черен път срещу течението на р. Искър, за да достигнем до влакова спирка Ослен. Оттам по 3 км черен път се връщаме отново в селото, където в двора на училището се разполагаме на палатков лагер.

За днешния ден карането е 21 км с незначителна денивелация.

Терен: черни пътища, асфалт и кратка, но обрасла и пълна с трънки пътека.

Вода по маршрута има на 2 места (с. Синьо Бърдо и Струпешки манастир)

Храна и бира има в с. Синьо Бърдо на 7 км от изходна точка, където ще отделим време.

––––––––––––––––––––––––––––––-

Ден 2, 07.04.2019 г. | О.Криводол – с. Боженица – Чекотински манастир – Ослен Криводол

През втория от двата дни карането ще бъде по-солидно и ще направим по-дълъг и продължителен ден. Ще тръгнем в 8:30 ч., за да достигнем по черни и обрасли на места пътища до красивото село Боженица. Ще се изкачим по няколко километров асфалтов път до подножието на крепост Боженишки Урвич, където ще направим обедна почивка, а това място достигаме 22 км след изходната точка. След почивка ще продължим карането си по горски път, който ни издига над махала Чекотин и след кратко спускане достигаме големия и красив Чекотински манастир „Св. Архангел Михаил“. От него по асфалтов път се спускаме до коритото на р. Малък Искър, преминаваме реката по голям мост и поемаме отново по асфалт по течението на реката до с. Своде. След селото продължаваме да се движим по течението на р. Малък Искър и след 13 км достигаме следващото населено място – с. Караш, където ще направим кратка почивка за бира и събиране на групата. В следобедните часове продължаваме пътя си по черни и асфалтови пътища до с. Синьо бърдо, от което правим финално спускане по асфалтов път до с. Ослен Криводол.

За днешния ден карането е 58 км.

Общата положителната денивелация е 1360 м, а отрицателната е 1330 м.

Терен: черни пътища и асфалт.

Вода по маршрута има на 3-4 места, първото от които в с. Боженица (20 км след началото на маршрута).

Внимание!!! Този ден може да бъде значително скъсен като маршрут, ако това се наложи и желанието на групата бъде за по-малко каране.

Реклама

Нощувка:

Цялата група спим на палатки в училищния двор на селото. Там ще може да използваме външни тоалетни и течаща питейна вода. Баня ще има възможност да се ползва в къщата на наш приятел в селото.

Препоръчително е да си носите бивачна екипировка: палатка, спален чувал, челник, спорк и т.н.

Храна:

В селото има малък магазин, в който има неща от първа необходимост и бира.

В населените места, през които преминаваме, има магазинчета, които работят. Във втория ден може да хапнем на обяд в ресторант, в подножието на крепост Боженишки Урвич.

За вечеря ще бъдем под навеса на наш близък приятел, където ще се постараем да приготвим вкусно печено агне на пещ. Там ще има възможност да приготвим и друга храна на скара.

Транспорт:

Може да предложим ограничен на брой (до 15 места) транспорт за участници с велосипеди от София до с. Ослен Криводол и обратно, който се заплаща допълнително 30 лв. на човек с велосипед.

Нашият транспорт ще тръгне в 7:45 ч. на 06.04.19 г. от паркинга пред Национален стадион „В. Левски“ в София.

Може да достигнете и със собствен такъв, селото отстои на 110 км от София (най-удобен е този маршрут).

Внимание!

Този тур е приключенски и не е необходимо да имате високо ниво на планинско колоездене. Въпреки това е добре да знаете, че има нелеки изкачвания по черни и асфалтови пътища. Нивото на техническа трудност е ниско, а на физическа средно.

Може да определите нивото си тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test

––––––––––––––––––––––––––––––-

Организационна такса за събитието е 50 лв.

Тя включва: водач/и, застраховка “Злополука“!

Част от събраните средства ще бъдат дарени за довършване на новостроящата се църква в селото.

Таксата не включва: храна и лични разходи!

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:

Сдружение Байкинг Турс,

ЕИК 176964276

BG77STSA93000023219049

STSABGSF

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 03.04.2019 г.

Или до запълване на максимален брой участници за тази група 30 човека.

https://web.facebook.com/events/1182748565205406/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>