Go Pro Hero 7 Black е със стабилизация HyperSmooth

За почитателите на марката Go Pro и изобщо на екстремните камери информацията в тази статия със сигурност е остаряла, защото новостите около седмото поколение на камерата Hero бяха обявени още през месец септември. Тогава обаче не ми остана време да напиша тази статия, а пък най-известният продукт от този тип със сигурност заслужава внимание на страниците на МТБ-БГ дори и да е малко закъсняло.

За тези, които предпочитат информацията във видео формат, започвам с рекламния видеоклип от представянето на продукта:

А за тези, които предпочитат малко повече подробности, ето ги основните новости и характеристики на Hero 7 Black:

Вградена стабилизация

Няма как да не сте забелязали, че много от видеоклиповете, заснети с тази камера, са придружени от хаштага HyperSmooth. Това е търговското наименование на вградената в камерата стабилизация, която премахва трептенията в образа, характерни в особено голяма степен за занимания като планинското колоездене. През годините това беше една от основните критики към този Go Pro, а пък тези, които искаха по-гладко изглеждащо видео, използваха или външни стабилизиращи устройства (например гимбали), или последваща софтуерна обработка.

Go Pro не за пръв път вгражда стабилизация в камерите си, но сега компанията твърди, че се е справила значително по-добре от преди, както и от конкурентите си, и че HyperSmooth осугирява кадри, които сякаш са заснети с помощта на гимбал. В интернет вече има доста сравнителни видеоклипове, така че всеки може да прецени за себе си дали е така.

Ето и един примерен клип с новата камера от Дан Атертън:

Важно е да отбележа, че HyperSmooth е цифрова (т.е. софтуерна) стабилизация, а не оптична. Причините са ясни – екшън камерите са твърде компактни и е трудно в тях да бъде събран механизъм, който да стабилизира оптиката. При все това обаче в тях присъстват сензори тип жироскоп и акселерометър, с чиято помощ софтуерът успява по-добре да „предвиди“ движението на камерата и да направи необходимите корекции в образа. HyperSmooth нямаше да е възможна и без някои хардуерни промени в Hero 7 – собственият процесор на Go Pro, наречен GP1, е усъвършенстван допълнително за това поколение, добавена е и повече оперативна памет.

Реклама

Други новости

Новата стабилизация не е единственото подобрение в камерите Hero 7, макар че е изведена на преден план – вероятно от маркетингови съображения. Струва си да изброя още няколко важни новости:

TimeWarp – казано най-просто, това е функция за time lapse видео, само че със стабилизация.

Живо излъчване – камерата може да предава заснетите кадри в реално време към Facebook и платформи за гледане на живо.

4K60 – повечето от вас знаят какво се крие зад този код – видео с разделителна способност 4К и 60 кадъра в секунда, т.е. можете в последствие да създавате забавени кадри.

И като говорим за забавяне на кадрите, режимът 1080p240 с Full HD резолюция и скорост на снимане 240 кадъра в секунда ви позволява впоследствие да забавите картината до 8 пъти, което дава възможност и на любителите да използват все по-успешно този професионален ефект.

Към любителите е насочена и новата функция SuperPhoto, при която камерата чрез вградения си софтуер обработва сама снимките така, че да придобият професионален вид, дори когато условията за снимане са трудни.

А когато човек е в трудни условия, не винаги ръцете му са свободни, за да натискат един или друг бутон, затова Hero 7 Black идва и с възможност за гласови команди (общо 16 броя), чрез които можете да активирате или спрете една или друга функция.

Както и досега, камерата е удароустойчива, прахоустойчива и водоустойчива на дълбочина до 10 метра.

За някои от изброените функции ще ви трябва и мобилното приложение на Go Pro, чрез което можете също така да прехвърляте заснетия материал автоматично към телефона си, а оттам и да го споделяте по избран от вас начин.

Hero 7 Silver & White

Както и досега, освен топ-модела Black, който в Европа е с препоръчителна цена €429.99, Go Pro ще предлага и два по-достъпни варианта на Hero 7.

При Hero 7 Silver (€249.99) липсват стабилизацията HyperSmooth и живото излъчване. Максималното качество на видеото е 4К30, а максималното забавяне два пъти.

При Hero 7 White (€219.99) е премахнат и GPS сензорът. Тук изобщо няма и режим 4К.

https://shop.gopro.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>