DH участия в чужбина | 8-9 септември 2018

За заглавието използвах името на една група във Facebook, поддържана с неугасващ плам от Светлин Гатев, на когото дължа благодарност и за основната информация в този кратък репортаж. Пак оттам е взета и снимката.

Накратко:
На 8-9 септември четирима български състезатели от младото поколение се включиха в две големи международни състезания по спускане, но за жалост този път късметът не бе на тяхна страна.

По-подробно:

Както вече знаете, през изминалата седмица в Лензерхайде, Швейцария се проведе Световното първенство по планинско колоездене, може би най-важното събитие за цялата година. За разлика от Световната купа, където отборите са „търговски“, тук участват национални отбори, излъчени от всяка държава. Тъжната равносметка за нас е, че България само един или два пъти е участвала в тази елитна надпревара с национален тим в истинския смисъл на думата, като най-яркият пример за това бе през 2016 г. Във всички останали случаи, когато българи са карали на Световното, това обикновено се е случвало на техни собствени разноски или с помощта на спонсори. Уви, така бе и през 2018 г. Виктория Гончева и Румен Белезирев, и двамата в младежките категории, бяха състезателите, които представяха България в Лензерхайде. Доколкото имам информация, те отидоха там изцяло за своя сметка.

За съжаление още по време на тренировките Вики Гончева пада и удря лошо рамото си, което бе оперирала преди настоящия сезон и тъкмо го бе възстановила напълно. Заради силните болки нашата състезателка не успява да кара нито в квалификацията, нито на финала. Дано травмата да не е сериозна и Вики да се възстанови бързо от тази неприятна случка.

За Румен Белезирев нещата се развиват малко по-добре – той стига до каране на финала, но там се изправя пред технически проблем със скоростната система още в първата част на трасето и това му пречи да кара нормално надолу. Румбата успява да завърши, но чисто формално – на последна позиция.

Реклама

По същото време Изабела Янкова и Иван Коцев караха в поредния кръг на Specialized Rookies Cup 2018 в Шьонек, Германия. И за двамата тези международни DH серии за деца и младежи вече са добре познати – Иван Коцев участва успешно в първия кръг във Винтерберг, а след това заедно с Изабела Янкова, Стефан Астаджов и Йордан Анчев се включиха и в iXS International Rookies Championships в Зрфаус Фис Ладис, където Изи спечели два златни медала.

Уви, в Шьонек нещата се обърнаха срещу двамата български състезатели. Изабела бе втора в квалификацията (след падане) и за жалост пада лошо и при финалното си спускане. Тя така си е изкарала въздуха, че не е могла да продължи спускането си, но за щастие после се оказва, че няма сериозни наранявания.

Иван Коцев също се среща с два камъка, понася сериозни натъртвания, но въпреки това успява да финишира, макар и с незадоволителен за него резултат.

Още веднъж благодаря на Светльо Гатев за изчерпателната информация!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>