E-байковете на Specialized – за допълнителна сила по пътеките

Като един от водещите велопроизводители в света, особено по отношение на новите технологии, Specialized няма как да изостават от водещите тенденции. А ако случайно не знаете, на развитите МТБ пазари един от най-бързо развиващите се сегменти в последните години е този на е-байковете, които бележат постоянен ръст в продажбите, въпреки че цената на тези машини в никакъв случай не е от ниските.


Кефът цена няма обаче, а почти всеки, който е карал електрически маунтин байк повече от веднъж, ще ви каже, че такъв тип велосипед носи допълнително удоволствие. Защо ли? Причините може да са най-различни, а най-често са няколко едновременно:
– повече изминати километри (най-често повече спускания по любимите пътеки);
– по-лесно изминати километри (или възможност някой с по-слаби физически възможности да кара в компанията на друг с по-добра подготовка);
– по-бързо изминати километри (което значи повече свободно време);
– по-интересно изминати километри (защото е-байкът позволява дори на най-опитните и силните да преодоляват още по-стръмни и още по-трудни терени нагоре).

Сигурно могат да се изброят и още, но вместо това ще ви покажем два велосипеда на Specialized, всеки от които може да ви помогне бързо да сложите отметки на редовете в горния списък. А в края на статията има и още нещо… 🙂

Specialized Turbo Levo FSR Comp 6Fattie/29

Този велосипед е комбинира по перфектен начин доброто поведение по пресечен терен, най-новите технологии и издръжливостта, като ви осигурява допълнителна тяга за повече тяга за каране по пътеките на цена, която съвсем не е най-високата сред този тип велосипеди.

Turbo Levo FSR е на първо място All Mountain велосипед. Със 135 мм ход на задното окачване и 150 мм на вилката RockShox Reba RL той може да се справи с всеки терен, независимо дали наклонът е нагоре или надолу. В това отношение още по-важна е геометрията Trail 6Fattie, която включва малък челен ъгъл (66°), ниско средно движение (340 мм), просторна (но не прекалено дълга) горна тръба и къса задница (доколкото позволяват големите колела). С такива характеристики байкът е едновременно стабилен и повратлив, а с помощна на двигателя може да е пъргав дори в ситуации, в които иначе бихте бутали или кретали едва-едва нагоре.

Алуминиевата рамка от първокачествена слав А5 е проектирана да приюти изцяло мощния мотор Specialized 1.3 от най-ново поколение, който осигурява 15% повече мощност в сравнение с предходния модел 1.2 и батерията с капацитет 460Wh, която е интегрирана в долната тръба, но може лесно да се сваля за презареждане или смяна. Двигателят е с номинална мощност 250 вата, каквито са и изискванията в Европа, но е подобрена ефективност и разполага с няколко режима на работа, така че да избирате според условията дали да пестите батерията за по-дълъг пробег или да получавате максимално подпомагане за по-стръмни и интензивни изкачвания. За разлика от другите мотори на пазара, този на Specialized се задейства моментално при завъртане на педалите, т.е. помощта не само е достатъчна, но и навременна. Електродвигателят се отличава също така с тиха и плавна работа и подобрено охлаждане, дори когато е под максимално натоварване.

Електрическото задвижване на Turbo Levo разполага с ANT+/Bluetooth® модул за безжична връзка със смартфон (на който можете да ползвате приложението Mission Control App) или други устройства, а всички кабели, както и жилата/маркуча са вмъкнати в рамката, за да не се пречкат излишно около нея.

Както личи от името на модела, рамката е съвместима както с 27.5+ колела, с каквито байкът е оборудван стандартно, така и с 29-цолови, ако  предпочитате този размер. Скоростната система е SRAM GX/NX с 1х11 предавки, а спирачките са SRAM Level T с 200 мм дискове, като отпред спирачните апарати са 4-бутални.

Пълната гама велосипеди Levo, предлагани в България, можете да видите тук: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/?q=levo.

Specialized Turbo Kenevo Expert 6Fattie

Ако в карането предпочитате спусканията и жадувате за тях, чрез Turbo Kenevo можете да превърнете всеки район с достатъчно в свой личен байкпарк за уикенда. Локорско, Благоевград, Осогово и Варвара са само няколко от местата, за които веднага се сещаме. Чудесно е човек да направи по 1-2 качвания и спускания на всяко от тях, но защо не 3-4 или 5-6? Стига да имате време, Turbo Kenevo има силата за това със своя нов мотор Specialized 1.3 и с батерията M1-504, която е с капацитет 504Wh и има интегриран Trail Display и ANT+/Bluetooth® модул за връзка с външни устройства.

А щом веднъж се озовете горе, възможностите за спускане пред този байк са неограничени. Със 180 мм ход и първокласно окачване отпред (RockShox Lyrik) и отзад (Öhlins TTX22M с метална пружина), с агресивна геометрия и големи „плюс“ гуми (27.5х2.8) Turbo Kenevo няма да се спре пред никоя пътека, пред никой склон и пред никакъв терен. 

Лесно е да откриете приликите в алуминиевата рамка с моделите Enduro, сходна е и геометрията, само че тук окачването е с още повече ход, а моторът и батерията са интегрирани чудесно в рамката, за да не създават визуален дискомфорт. Окомплектовката на велосипеда е напълно пригодена за натоварванията на подпомогнатото от електродвигател каране – разполагате с регулируем кол за седалката, скоростната система е Sram GX 1х11, а спирачките са Sram Code с 4-бутални апарати и 200 мм дискове.

След всичко това остава само един въпрос: къде ще е следващият ви личен байкпарк? За да намерите отговора, може да започнете тук: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/?q=kenevo.

Specialized Turbo Vado 3.0

Колкото и да говорим за електрическите маунтин байкове, не бива да се забравя, че тези технологии се появиха за пръв път при градските велосипеди. И там тенденцията към електирификация е поне толкова силна, а натрупаният опит и масовото приложение са дори по-сериозни, отколкото при планинските велосипеди. Specialized, разбира се, имат в редиците си градски е-байкове и те са красиви и функционални. Turbo Vado 3.0 e един от тях.

Ако трябва да го характеризираме с няколко думи, това е велосипед за модерните хора в натовареното градско ежедневие. Стилният и изчистен външен вид е постигнат чрез пълно интегриране на мотора Specialized 1.2 и батерията в рамката, а специалният дизайн на калниците и багажника допълват елегантния му облик, като осигуряват и необходимата функционалност за придвижване в града и изпълнение на задачите за деня във всякакви условия.

Моторът е с 250 вата номинална мощност и е настроен специално за градско каране, при което датчици отчитат приложената от колоездача сила и системата отговаря със съответното ниво на подпомагане от двигателя. Иначе казано, колкото повече сила влагате вие, толкова повече получавате и от мотора. На разположение са и три режима – Economy, Sport и Turbo – като при първия пробегът може да достигне над 120 км, а при най-силния около 40 км. Батерията Specialized U1-460 е с капацитет 460Wh, може да се заключва (срещу кражба) и да се сваля лесно за зареждане или смяна. Системата включва и велокомпютър с 2.2-инчов дисплей, разработен съвместно с германсаката компания BLOKS, на който се визуализират нивото на батерията, избраният режим, скоростта и друга полезна информация.

С всичко това на борда, както и с добрата си окомплектовка, Turbo Vado 3.0 е готов да посрещне предизвикателствата на всеки работен ден, ден след ден. А дори и през уикенда, ако ви хрумне да се разходите някъде с него, може да разчитате на удобство и достатъчен пробег.

Велосипедите от серията Vado, включително и дамските модели, можете да разгледате тук: https://www.bikecenter.bg/catalogsearch/result/?q=vado.

Купи онлайн или тествай Specialized и вземи на изплащане на място в 10 магазина:

  1. София, жк. Гоце Делчев, бул. България №55-57
  2. София, жк. Редута, ул. Живко Николов №41
  3. София, жк. Младост 1, бл 1а.
  4. София, жк. Лозенец, ул. Богатица №20
  5. София, жк. Люлин 7, бул.Джавахарлал Неру, бл.752
  6. София, жк. Лагера, бул. Цар Борис III №100
  7. София, жк. Овча Купел 1, бул.Президент Линкълн, бл.107
  8. София, жк. Изток, ул.Райко Алексиев №3
  9. Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики“ 25
  10. Бургас, ул. Цар Симеон 102

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>