Mercedes-Benz UCI MTB World Cup 2018 | Вал ди Соле, Италия

От 6 до 8 юли спортният елит на планинското колоездене отново се срещна за поредния кръг от Световната купа във Вал ди Соле, Италия. Мястото е добре познато със своето брутално трасе за спускане, но сега наред с него имаше и състезания по ХСС и ХСО, което направи програмата още по-пълна и интересна.


ХСС

Както обикновено, първи поред бяха стартовете в новата все още дисциплина XC Short Track. В нея това бе трети старт за сезона, а освен че е интересна и лесна за гледане, тя е важна и за ранглистата, тъй като участието в нея също носи точки за крайното класиране през сезона. Освен това класирането в ХСС състезанието определя и стартовия ред за ХСО надпреварата два дни по-късно.

При жените Аника Лангвад (Specialized) за трети път се оказа недостижима след десетте кратки обиколки, които включваха и пъмптрак, и част от трасето за форкрос, и обичайните стръмни изкачвания. От старта най-бързо начело се изстреля Йоланда Неф, но Лангвад веднага се впусна в преследване и се оказа по-силна и в този ден. Вложената в началото енергия всъщност „изцеди“ Неф и тя финишира едва на осма позиция, а зад Лангвад се наредиха Ан Таубер и Алесандра Келер.

При мъжете също имаме доминиращ в сериите състезател – това е холандецът Матю ван дер Поел (Corendon-Circus), който записа втора победа за сезона. И тук състезанието се разви по сходен начин с дамската надпревара, само че обратите бяха малко повече. В първата обиколка поведе Сам Гейз, но скоро силите го изоставиха и той отстъпи лидерството на Ларс Форстър, който в продължение на следващите 3-4 обиколки водеше битка в челото с Матю ван дер Поел и Нино Шуртер. По време на седмата обиколка двамата атакуваха Форстър и той видимо нямаше сили да отговори на предизвикателството. В оставащите до края 4 обиколки (за мъжете бяха общо 11) ван дер Поел се откъсна с комфортна преднина пред Шуртер, който на свой ред завърши необезпокояван на втора позиция. Борбата беше зад него, като третото място отиде при Максим Марот.

Повторение на състезанието можете да гледате по RedBull.tv: https://www.redbull.tv/video/AP-1W5C85X9N2111/xcc-short-track-en-val-di-sole.

Реклама

DHI

Голямото разочарование при жените дойде още преди състезанието с новината, че Мириам Никол е извън играта за този старт. Тя падна и се натърти лошо в областта на кръста. За щастие няма нищо счупено, но освен, че изгуби ценни точки от Вал ди Соле, остава въпросът дали ще може да кара и в Андора след една седмица…

Добрата новина все пак е, че през този сезон дори при отсъствие на една от водещите състезателки, интригата в челото се запазва. След като бе дисквалифицирана в Леоганг заради неволно излизане извън трасето, Тане Сийгрейв се завърна във Вал ди Соле за победа и я постигна с цепеща секундата преднина от 12 стотни спрямо Рейчъл Атертън. И това не бе единствената драма в състезанието, защото последна по трасето бе Моника Храстник от Словения, чието спускане не отстъпваше на именитите ѝ съпернички – тя завърши на трета позиция само със секунда изоставане, което предвещава още добри класирания от нея занапред.

След всичко това временното класиране за пореден път се разбърка, като начело е Рейчъл Атертън с преднина 100 т., следвана от Сийгрейв и Мириам Никол.

Повторение на прякото предаване по по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAJ8DM91W11/womens-dhi-finals-en-val-di-sole.

И ако при жените имаше напрежение, какво да кажем за старта при мъжете, където Амари Пиерон за трети пореден път спря хронометъра с най-добро време. Едва ли има човек, който би заложил на него в началото на сезона, но ето, че дисциплината DHI за пореден път ни изненадва!

И тук състезанието премина и под знака на контузени фаворити – Грег Минар отсъстваше, а Аарън Гуин караше с контузия на палеца и видимо не беше в обичайната си форма, завършвайки чак на 31 позиция. Затова пък видяхме нови, млади попълнения на подиума. Тома Естак от Франция седна на горещия стол доста рано и бе изместен чак от Лори Грийнленд, който с второто си място доказа, че това трасе му подхожда добре (припомням ви, че той постигна същия резултат и на Световното първенство във Вал ди Соле през 2016 г.). Сега обаче Дани Харт бе този, който се нареди зад него, само с 13 стотни изоставане. Преди това Лука Шоу завърши с време, което в крайна сметка го остави на четвърто място. Както вече споменах, единственият, който можеше да промени класирането и го направи, бе французинът Амари Пиерон, който смъкна още половин секунда от времето на Грийнленд, избирайки на много места различни линии от съперниците си.

С трите си победи и с проблемите около обичайните фаворити Пиерон вече води убедително във временното класиране със 753 точки, от които 262 съставляват преднината му пред Лори Грийнленд, който излиза на втора позиция, следван от Трой Броснан. Гуин е едва на четвърто място.

Повторение на прякото предаване по по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAJ94Q51W11/mens-dhi-finals-en-val-di-sole.

ХСО

В неделя бе време и за ХСО състезанието. Свикнали сме да свързваме Вал ди Соле със спускането, но от време на време тук се съревновават и ХС състезателите – трасето за тях е не по-малко интересно и предизвикателно.

Състезанието се разви изключително лошо за водачката във временното класиране при жените Аника Лангвад. Тя бе принудена да се оттегли още в стартовата обиколка с нараняване (вероятно счупване) на китката. Така в първата обиколка най-отпред бяха Йоланда Неф и Паулин Феран Прево. На този етап Мая Влозчовска бе далеч назад – някъде около 15 позиция, но в следващите обиколки именно тя успя да се пребори за първото място. Още във втората обиколка тя вече се бе присъединила към челната група от пет състезателки, в която Неф и Прево си разменяха лидерството. В края на третата обиколка Мая вече беше втора, а в четвъртата излезе начело, макар че Прево и Неф не мислеха да се предават. Рокадите продължиха и в петата обиколка, като и Неф, и Прево заставаха начело, но в края ѝ отново Влозчовска водеше колоната. В последната, шеста обиколка тя успя да се откъсне с малко по-голяма преднина, за което допринесе и едно леко падане на Неф (по време на изкачване!), която впоследствие бе задмината от Емили Бати. Така се оформи и челната тройка – Влозчовска, Бати и Неф, следвани от Прево и Гун-Рита Даале Флеся.

За Неф това второ място бе достатъчно, за да оглави временното класиране след отпадането на Лангвад от надпреварата. Трета е Паулин Феран Прево.

Повторение на прякото предаване по по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAJ6UES1W11/womens-xco-finals-en-val-di-sole.

При мъжете борбата се водеше до последно между Нино Шуртер и Герхард Кершбаумер. След отварящата обиколка най-отпред изненадващо бе бразилецът Енрике Авансини – в крайна сметка той направи чудесно състезание и завърши на 4 място (за пръв път виждаме бразилски участник на подиума). Още в първата обиколка обаче Нино Шуртер атакува и увлече със себе си челна група от още няколко човека. В началото на третата обиколка Шуртер се откъсна напред и изглеждаше, сякаш състезанието вече е решено в негова полза. В края на четвъртата обиколка обаче Кершбаумер също се откъсна от преследващата група и започна да наваксва разстоянието до Шуртер.  Така в шестата италианецът (не се подвеждайте от името!) успя да изпревари световния шампион при старт-финалната зона и двамата започна последната обиколка плътно един зад друг. Шуртер обаче бе запазил част от силите си и малко преди края атакува съперника си, при това не на мястото, където всички очакваха. Така швейцарецът бе отпред за финалното спускане, а в момента вероятно няма ХС състезател, който може да изпревари Нино надолу. За Кершбаумер това е най-доброто класиране до момента в СК. Трети остана Матю ван дер Поел.

Във временното класиране Шуртер вече има солидна преднина от 310 т. пред Матю ван дер Поел, а трети е Максим Марот.

Повторение на прякото предаване по по RedBull.tv можете да гледате тук: https://www.redbull.tv/video/AP-1VPAJ7SXH1W11/mens-xco-finals-en-val-di-sole.

Световно първенство по форкрос

Във Вал ди Соле бяха излъчени и световните шампиони по форкрос. За 2018 г. това са Романа Лабункова от Чехи при жените и Куентин Дербие от Франция при мъжете (състезател, когото сме гледали на живо и в България).

Повече за този старт можете да прочетете в сайта на UCI: http://www.uci.ch/mountain-bike/news/article/france-czech-republic-win-four-cross-world-titles/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>