Biking Tours | MTB Уикенд в Стара планина | 30 юни – 1 юли 2018

С настъпването на лятото и дългите, топли дни идва време и за високите части на планините. Това каране на Biking Tours може да ви срещне с няколко хубави и технични пътеки в централната част на Стара планина с изкачване чак до основното било.

ПРОГРАМА

Ден 1, 30.06.2018 г.
Тръгваме в 7:00 сутринта от паркинга пред Нац. стадион „В. Левски“ в София. Пътуваме организирано по маршрут София – с. Розино, откъдето ще започне карането ни по черен път, по който ще се движим около 12 км. Пътят ще ни изкачи до основното било на природен парк Централен Балкан в близост до х. „Ехо“. С набирането на височина се откриват страхотни гледки и изпълнени с билки ливади. Изградена на страхотно място, любима на хиляди туристи, хижата ще ни приюти за обяд. Ще имаме възможност да ядем вкусна балканска гъбена супа и да пием по бира. В ранния следобед ще яхнем велосипедите и още от хижата ще направим невероятно спускане на север към с. Рибарица. Ще се спуснем по една от най-традиционните пътеки за хижата през Черната река. Пътеката се характеризира с много стръмни, но достатъчно отворени серпентини в горната част и бърз черно-макадамов път в долната част. Достигайки асфалтовия път в горната част на Рибарица, ще се трансферираме организирано до м. Богоя (превала между Рибарица и Шипково) – 10 км. От това място ще въртим 4 км по черен път, в по-голямата си част изкачване, но не е стръмно, и ще достигнем вр. Васильов. Разположен в Предбалкана, красив, много обзорен и лесно достъпен с колело, върхът ще ни предложи едни от най-невероятните гледки на юг към централното било на Стара Планина, а на север към Дунавската равнина и яз. Сопот. След кратка почивка на върха, спускането ни започва с 500-600 м страхотен фрийрайд, след които се гмуркаме в пешеходна пътека към с. Васильово. Пътеката е силно технична и много интересна! И тази, като предната, ще ни изведе на черен път в близост до с. Васильово, през което ще преминем по асфалт возейки се на колелата, защото е надолу, и ще достигнем долния край на с. Рибарица, където отново ще направим трансфер до м. Богоя. Оттам, въртейки по същия път за връх Васильов, след 3.2 км достигаме хижа „Васильов“, където оставаме за нощувка в хижата и на палатки.

През първата половина от днешния ден е добре да си носите около 2 л вода, за втората част от деня вода по маршрута има.

Общо въртене за деня около 20 км, останалите 20 са спускане. 🙂

Реклама

Ден 2, 01.07.2018 г. 

След вкусна закуска, правим проверка на велосипедите, а може и лека загрявка до връх Васильов (2 км), след което спускаме много приятна и на места доста технична пътека от хижата към село Шипково. От селото ще имаме по-продължителен трансфер до горната точка на проход Беклемето (Троян-Кърнаре). На това място ще отделим време за обяд, след което ще караме няколко километра по равен черен път, за да направим дълго спускане към гр. Троян. Още един трансфер ще ни вдигне пак на Беклемето, но този път ще се спуснем фрийрайд до с. Бели Осъм, където ще бъде и финалът на това каране. В края на деня отпътуваме организирано за София.

През днешния ден ще има вода за допълване на повече места.
––––––––––––––––––––––––––––––-
Нощувки: 
Нощуваме в хижа „Васильов“, където цената е 12 лв. и стаите са общи с 9 и 12 легла. Има възможност за настаняване на палатки в района на хижата на цена от 5 лв. на човек.

Храна: 
Първия ден около 13 ч. ще бъдем на х. „Ехо“ – там имаме поръчан обяд гъбена супа.
След спускането към Рибарица може да направим още един обяд около 15 ч. в комплекс Стара Кресна (Рибарица) – в близост до него излиза пътеката. Вечерта ще може да си поръчаме храна в хижата, а на сутринта и закуска.
Втория ден ще обядваме на Беклемето. Може да похапнем и след спускането в Троян. Възможност за храна ще има и на финала в с. Черни Осъм.

Транспорт: 
Пътуваме организирано, като транспортът тръгва от паркинга пред нац. стадион „В. Левски“ в София и се връща отново в неделя там.
–––––––––––––––––––––––––––––-
ГРУПАТА ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕНА ДО 15 УЧАСТНИКА

Внимание! Този тур е подходящ само за хора над средно ниво планинско колоездене и изисква задължителна екипировка каска и наколенки!

Може да определите нивото си тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test
––––––––––––––––––––––––––––––-
Организационната такса за събитието е 100 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“.
Таксата не включва: транспорт, нощувка, храна и лични разходи!
Таксата за транспорт и трансфери по маршрута, включително извозването от/до София, е 20 лв. на човек с велосипед.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Записването става на e-mail: 
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 27.06.2018 г.

https://web.facebook.com/events/1814706738837567/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>